Следващата седмица наблюдателите на небето на четири континента ще имат

...
Следващата седмица наблюдателите на небето на четири континента ще имат
Коментари Харесай

Луната ще стане кървава съвсем скоро

Следващата седмица наблюдаващите на небето на четири континента ще имат опция да следят последното цялостно лунно затъмнение от три години насам, съобщи NBS.

Затъмнението ще се случи във вторник, като Луната ще стане кървавочервена, когато навлезе в сянката на Земята. Небесното шоу ще бъде очевидно за хората, живеещи в Северна и Централна Америка, Азия, Австралия, тихоокеанските острови и елементи от Южна Америка. За жал, няма да бъде очевидно тук в Европа.

Лунните затъмнения настъпват, когато Луната, Земята и Слънцето са в една линия и Луната минава в сянката на Земята. Пълните лунни затъмнения от време на време са известни като кървави луни поради трагичното оцветяване, породено от земната атмосфера, която разпръсква светлината от Слънцето и я запраща към Луната, написа БГНЕС.

След затъмнението във вторник идващото цялостно лунно затъмнение ще се повтори едвам на 14 март 2025 година, съгласно НАСА.

Луната ще стартира да навлиза във външната част на сянката на Земята в 3:02 ч. източно лятно време. С напредването на частичното затъмнение ще наподобява, че от лунния диск се отхапва, съгласно НАСА.

Пълното затъмнение ще продължи от 5:17 ч. до 6:42 ч. източно лятно време. През това време Луната ще наподобява медночервена на цвят.

Ако метеорологичните условия разрешават, хората в Хавай и Аляска ще имат опция да видят всеки стадий от небесното шоу, до момента в който то се развива.

За разлика от слънчевите затъмнения, лунното затъмнение може да се следи безвредно с невъоръжено око. Наблюдателите на небето могат даже да употребяват бинокли и телескопи за по-ясни гледки.

" Ако желаете да извършите фотография, използвайте фотоапарат на статив с експозиция от най-малко няколко секунди ", споделят чиновници на НАСА.

Въпреки че идващото цялостно лунно затъмнение ще се случи едвам през март 2025 година, така наречен полулунно затъмнение - когато слабата външна сянка на Земята пада върху лицето на Луната - ще се случи през май идната година, последвано от отчасти лунно затъмнение през октомври 2023 година
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР