Следващата година ще имаме гарантирана финансова устойчивост на системата на

...
Следващата година ще имаме гарантирана финансова устойчивост на системата на
Коментари Харесай

Дариткова: Бюджетът на НЗОК е гарантиран, готови сме за преговори с БЛС

Следващата година ще имаме обезпечена финансова резистентност на системата на здравноосигурителните заплащания. Това разяснява пред публицисти в Народното събрание ръководителят на здравната комисия в Народното събрание доктор Даниела Дариткова от ПГ на ГЕРБ по отношение на признатия на второ четене с 400 млн. лева повече бюджет на НЗОК за следващата година.

Според депутата това ще даде опция договарянията с Българския лекарски съюз (БЛС) за новия Рамков контракт за 2020 година да стартират.

Във връзка с рецензиите на опозицията, че огромна част от средствата за здраве се разходват за медикаменти, сред първо и второ четене бе препоръчано напълно нов метод при установяване на механизма за бюджета на НЗОК за лекарствени артикули. Спорна точка в дебата се оказа отпадането на позитивния лекарствен лист като изключение от въпросния механизъм.

По отношение на медикаментите, които са изключение от механизма за предоставяне на отстъпки и са включени в позитивния лекарствен лист, доктор Дариткова уточни, че за пръв път този механизъм се записва в закон, а не както е било до момента в разпоредба.

" Със Закона за бюджета на НЗОК се трансформира Законът за здравното обезпечаване и се разписа механизъм, по който притежателите на разрешителните за приложимост - фармацевтичните компании, ще връщат средства над рамката на бюджета, за която те се договорят с НЗОК ", изясни тя.

Целта на смяната е да няма растеж на разноските за медикаменти, а да има предвидимост, сподели още депутатът.

" В първичния вид на бюджета бе планувано изключение за медикаменти по лист, които трябваше да се дефинират след това от Надзорния съвет на НЗОК. Ние преценихме, че сходно изключение ще сътвори неприятна процедура и е по-добре тези 100 милиона, които бяха планувани за тези изключения да се запишат също в границите на обособените разноски - за лекарствени артикули за домашно лекуване, за лекарствени артикули за лекуване в онкологията и за лекуване по протокол, ние ги разпределихме в границите на параметрите през тази година ", изясни Дариткова.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР