Следим за това как медиите спазват изискването да публикуват разходите

...
Следим за това как медиите спазват изискването да публикуват разходите
Коментари Харесай

Експерт: ЦИК да състави регистър на договорите между партиите и медиите

„ Следим за това по какъв начин медиите съблюдават условието да разгласяват разноските и подписаните контракти, които партиите вършат с тях “, разяснява Ива Лазарова от Института за развиване на обществената средав „ Кой приказва? “ по Дарик радио.

Тя изясни, че от Института наблюдават към 40 медии, а към този момент разноските „ не са невиждани “ спрямо миналите акции за.

„ Най-много разноски са създали от „ Демократична България “, разяснява тя и добави, че обединението е похарчила към 400 000 лева за реклама в медиите, следвани от Българска социалистическа партия и ГЕРБ-СДС.

На първо място измежду желаните за реклама медии е държавната телевизия, а на второ - „ Евроком “. Тя изясни, че втората желана има и „ безплатни контракти “ към политическите обединения.

„ И възмездните контракти, и безвъзмездните контракти не могат да бъдат проследени “, изясни Ива Лазарова.

Тя прикани от ЦИК да сформират указател за договорите по време на предизборните акции, с цел да е ясно какво тъкмо получават медиите и какви услуги оферират.

„ Има медии, които заобикалят условията на Изборния кодекс “, съобщи тя.

Като проблем Лазарова обособи и „ платените изявления “, които не са маркирани като такива, а като публицистично наличие.

Тя добави, че в обществените мрежи честополитическите реклами са платени от частни лица и по този начин те не попадат в докладите пред Сметната палата.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР