След зърнопроизводителите, които окупират утре 46 токчи в страната, и

...
След зърнопроизводителите, които окупират утре 46 токчи в страната, и
Коментари Харесай

Пчеларите се надигат. Денят Х

След зърнопроизводителите, които окупират на следващия ден 46 токчи в страната, и пчеларите у нас готвят народен митинг. Причината съгласно тях е несъответстващо отношение на ръководещите към труда им.

21 организации се сплотиха в обща декларация с 8 суперспешни ограничения за запазване на бранша. На 10 октомври те ще се съберат под прозорците на властта, с цел да бъдат чути.
-->
„ Ако си отидем, свършено е със земеделието. Правете сметка едно малко, неповторимо творение каква опрашителна работа прави. Не са толкоз значими изгодите от меда, восъка, прашеца, прополиса и така нататък, а това, което прави кръстосаното опрашване, с цел да бъде нашата софра цялостна ", съобщи Славчо Колев, професионален пчелар от Балчик.  Той към този момент над половин век се грижи за тези, които опрашват растенията. Усвояването на тънкостите му е лишило 8 години професионално образование.

„ Кой е този изследовател на мощни чувства, който ще си даде продукцията за 3,20 лева? Каква е разликата от захарта до тук? Нито един доктор няма да каже: „ Иди си купи една лимонада ”, ами ще каже: „ Вземи си едно бурканче мед, направи си един прополис ”, споделя Колев пред Нова тв.

За да живеят обичайно и Славчо, и останалите пчелари, имат потребност страната да им помогне.

„ Първо и най-важно е да спасим бранша като цяло, тъй като e в действителност заплашен от изгубване. Липсата на приходи в бранша води до привършване. Просто няма бизнес, който да съумява да се развива, да работи и да съществува въобще без доходи ", изясни Галин Георгиев, ръководител на съдружие „ Пчела ” – Добрич.

А доходи няма, тъй като, по думите им, изкупните цени на едро са обидно ниски.

„ В момента кг мед се изкупува на 3,20 лева, само че няма действително никакви покупко-продажби, тъй като няма и интерес от преработвателите ", разясни Десислав Янакиев, професионален пчелар от Генерал Тошево.

Производството е директно подвластно от меда, който влиза от Украйна и от Китай – това са трети страни и съгласно пчеларите се внася безотговорно. 60 на 100 от миналогодишната продукция остава в складовете, тъй като производителите на се склонни да продават при тези цени. 

Според Галин Георгиев това са хиляди тонове обезпечено български непотърсен от преработвателите мед.

„ Реално медът с инфлацията и всичко, което се оскъпи най-малко до 30% и нагоре, би трябвало да варира сред 6,50 и 7,50 лева – мед-букет, а типовете към този момент могат да стигат и 12-13 лева ", показва Стойко Василев, ръководител на съдружие „ Пчела ” – Балчик.

Дори и на пазара на дребно реализацията на новия мед е сложна, споделя Десислав Янакиев. Издръжката на фамилията му напълно зависи от отглежданите от тях 300 кошера. 

„ Залежава към 5 тона мед, тъй като добивите са на половина по отношение на миналата година поради сушата най-много и поради недобросъвестни арендатори, които пръскат нерегламентирано ", разяснява той.

Основното искане на пчеларите е създаване на взаимна тактика за подкрепяне на бранша на равнище Европейски Съюз, създаване на електронна система за следене на произхода на меда, както и българският мед да стане предпазен бранд.

Пчеларите недоумяват още по какъв начин при 100% неосъществена продукция за т.г., в комерсиалните вериги има бурканчета с етикет: български пчелен мед. И питат виновните институции: „ Какво сега поставят българските консуматори на тяхната маса? С какво хранят своите деца? Кой и по кое време ще стартира да управлява вложените материали в буркани с надпис: „ Български пчелен мед ”? "
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР