След видяното тази вечер се замислих дали обяснението защо това

...
След видяното тази вечер се замислих дали обяснението защо това
Коментари Харесай

Веселите уиндзорки

След видяното довечера се замислих дали обяснението за какво това е минимум играната пиеса на Шекспир в България не е тъй като тя е най-глупавата му пиеса. Но тъй като виновността надали е в барда и творчеството му, претърпяло епохи, повода несъмнено е някъде другаде.
  Може би е в мен. Не знам дали познавате това чувство за некомпетентност, когато хората към вас се смеят на нещо на сцената – като да вземем за пример въртящ се вибратор, изкуствено шкембе или непристойни телесни звуци – а вие седите в неразбиране и някак си ви става все по-тъжно. Точно по този начин се усещах през днешния ден, а съдейки по празните места след антракта и диалозите във фоайето след края на спектакъла – не бях единствена. 
  Може би е в постановката. Осъвременена в цялостна степен – с нелоши костюми, хубави декори и вкарване на мобилните телефони като неразделна част от действието, само че също по този начин с доста неприлични шегички и даже един-два настоящи политически намека, извънредно неуместни. Почеркът на британския гост-режисьор Ръсел Болъм си проличава във всяка сцена. Поне половината театър наподобява съвсем на филмчетата за Бени Хил или Мистър Бийн, които са смешни в действителност, само че не ни се сервират под името на Шекспир. Има жена с брада, неуместно момче с шина на врата, двойка лесбийки и две гей двойки – всичките щастливо женени най-после. Актьорите падат, стават, търкалят се, плезят се, кикотят сe без причина и от самото начало крещят – тук Рени Врангова се старае изключително доста. 
  Жалко, тъй като пиесата има капацитет да бъде забавна и приятна за гледане. Преди всичко в случай че е най-малко на половина по-кратка – три часа и половина бутафория са прекалено много за завършек на работния ден. Историята за двете уиндзорски съпруги, които отмъщават на Сър Джон Фалстаф за неискрените му похвали и ухажвания, е задоволително обикновена и занимателна. Филип Аврамов като Сър Джон прави и невъзможното да наподобява безапелационен под всички подплънки, перуки и изкуствени мустаци и през множеството време съумява. Иван Бърнев и Стефания Колева са чудесни и смешни, на моменти даже трогателни. Никой от останалите участници обаче не е на тяхното равнище.
  Напоследък Шекспир стана известен и доста поставян създател на българска сцена. Ако погледнем на „ Веселите уиндзорки “ като на опит, добре е да има и подобен взор, една опция на всички драми в стихове (уиндзорките са в проза). Просто това не е моята опция.  
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР