Парче традиционен плосък хляб, намазано с овче сирене с остър

...
Парче традиционен плосък хляб, намазано с овче сирене с остър
Коментари Харесай

Това е най-опасното сирене в света, официално продажбата му е забранена

Парче обичаен плосък самун, намазано с овче сирене с изострен усет и акомпанирано от чаша мощно алено вино.

Италия в един облик, плюс присъщия за нейния остров Сардиния пейзаж от бели плажове, тюркоазено море в композиция с хълмове и високи планини. Селска идилия от различен век.

В различен век е останало и сиренето, оповестено през 2009 година от Рекордите на Гинес за най-опасно в целия свят и неразрешено още от 1962 година за продажба в Италия, а по-късно и в целия Европейски съюз.

Казва се казу марзу, а мрачната си популярност дължи на живите ларви в него.

Иначе казу марзу си е пита овче сирене пекорино, или по-точно версията на Сардиния за пекорино - фиоре сардо. През пролетта в пита сирене се вършат няколко разреза, продуктът се оставя навън, а задачата е тип мухи - Piophila casei, да снесат яйцата си.

От тях се излюпват ларви, които стартират да " ядат " сиренето - те смилат протеина и разграждат мазнините в него и го трансформират в меко и кремообразно. Така то ферментира, въпреки че би могло да се каже и че се разлага. Неслучайно казу марзу значи " гнило сирене ".

Резултатът, настояват опитвалите, е усет и текстура, сходни на тези на горгонзола, с чувство за пасища и подправки, или с други думи - много натоварен.

При потреблението на този артикул, който има славата на афродизиак измежду локалните хора, има и още една специфичност - сиренето се яде, до момента в който ларвите в него са живи. Ако не са - то се счита за токсично и не трябва да се употребява.

Не е наложително и ларвите да се ядат, само че някои от хората в Сардиния го вършат. Други отстраняват насекомите.

Кое от всичко това са сметнали от Гинес за рисково? Поглъщането на ларвите. Според определението на Книгата на върховете, " някои от тях могат да оцелеят макар стомашната киселина и да попаднат в червата, което да аргументи болежка, повръщане и разстройство ".

Това прави казу марзу и нелегално в Европейски Съюз - директивите на блока не разрешават консумация на храна, в която се въдят паразити.

Това не стопира хората от Сардиния, изключително при мотиви като сватби и юбилеи, нито пък някои по-смели туристи. Продажбата на сиренето е неразрешена и фермерите рискуват солени санкции до 50 000 евро, само че на острова има и черен пазар за към 100 тона сирене годишно.

Местните не гледат на сиренето като на заплаха - то е част от антични обичаи и от културата на острова.

" Винаги сме яли червеи, Плиний Стари и Аристотел го загатват ", споделя пред " Си Ен Ен " Джовани Фанчело, публицист и кулинар от Сардиния, който цялостен живот е проучвал локалната кухня.

С яденето на казу марзу, което е готово през септември, се отбелязва краят на лятото и началото на новата земеделска година, традиция, която съществува в Сардиния още от времената на антична Гърция.

" Това сирене е част от нашата история, ние сме синове на тази храна. Направата му е резултат от шанс, магия и свръхестествени събития ", споделя той. Бащата на Джовани е бил пастир, който е правел казу марзу и е вярвал, че сиренето е подарък от боговете - евентуално тъй като няма гаранция, че питата ще се изпълни с ларви - това е натурален развой.

Пред " Евронюз " Фанчело добавя, че сиренето подкрепя храносмилането и е добре да се хапва малко след тежки ястия.

" Хубавите неща са или неразрешени, или от тях се пълнее ", добавя със страдание той.

Това полулегално сирене може обаче да се окаже и част от бъдещето.

Заради климатичните промени даже в Европа стартира преосмисляне на храненето с инсекти като вид за на ниска цена протеин, чието развъждане не създава толкоз парникови излъчвания като скотовъдството.

Според Роберто Флоре, шефът за Сардиния на поделението за нововъведения на Техническия университет на Дания Skylab Foodlab, локалното сирене е изцяло безвредно за ястие. " Вярвам, че никой не е починал, откакто е ял казу марзу. А в случай че е, евентуално е било, тъй като е бил пийнал. Когато ядеш това сирене, пиеш доста вино ", изяснява той пред " Си Ен Ен ".

Флоре е изследвал по какъв начин другите култури ядат инсекти и работи по въпроса по какъв начин те могат да бъдат включени в диетата на повече хора. Според него казусът е най-много психически, изключително в случай, че яденето на инсекти е необятно публикувано в огромни елементи на света.

Затова и локалните се надяват, че разпоредбите на Европейски Съюз може скоро да се трансформират, и сиренето, с което се гордеят, още веднъж да стане законно, написа webcafe.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР