Синоптиците предупреждават за потенциална геомагнитна буря, която се очаква да

...
Синоптиците предупреждават за потенциална геомагнитна буря, която се очаква да
Коментари Харесай

Слънчева буря ще засегне Земята

Синоптиците предизвестяват за евентуална геомагнитна стихия, която се чака да обхване магнитното поле на Земята във вторник, 4 юни.

Тази прогноза следва изхвърлянето на коронарна маса (CME) от Слънцето, стартирало на 1 юни, което е резултат от мощно двойно слънчево изригване X1-M7 - изблик на интензивна електромагнитна радиация, последван от избухливо освобождение на слънчева плазма.

Първоначално прогнозите бяха усложнени от съществуването на две CME, изстреляни по едно и също време - едната ориентирана към Земята, а другата се отдалечава.

Сега обаче анализаторите изясниха траекторията на ориентираната към Земята CME. " Макар че не се чака CME да нанесе пряк удар, нейният летящ удар въпреки всичко може да провокира умерена геомагнитна стихия към 4 юни ", изясни доктор Мишел Виглионе, синоптик на галактическото време в Националната океанска и атмосферна администрация (NOAA) на Съединени американски щати.

CME са солидни облаци от слънчева плазма и магнитни полета, които могат да доближат Земята за 1-3 дни след изригването си от Слънцето. Когато CME взаимодейства с магнитосферата на Земята, тя може да провокира геомагнитни стихии посредством индуциране на електрически токове, които нарушават средата на магнитното поле на нашата планета.

Силата на геомагнитната стихия зависи от скоростта, размера и ориентацията на магнитното поле на входящата CME.

В този случай, макар че не се чака директно влияние, пасящата CME въпреки всичко може да провокира умерено мощни стихии, класифицирани като G2 или G3 по скалата на геомагнитните стихии.

" Очакваме евентуално утежняване на връзките за операторите на самолети и спътници, евентуални проблеми с GPS и други навигационни системи, както и аврорални прояви, забележими на по-високи географски ширини ", сподели доктор Виглионе.

" Комуналните услуги също са посъветвани да наблюдават за вероятни индуцирани течения, засягащи електрическите мрежи ", добави той.

С приближаването на облака CME NOAA и други организации ще продължат да следят развиването му, с цел да уточняват прогнозите.

Междувременно феновете на полярните сияния чакат с неспокойствие евентуалните светлинни шоута на по-високи географски ширини, които са резултат от взаимоотношението на настъпващата слънчева стихия с горните пластове на земната атмосфера.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР