На пазара разнообразието от зеленчуци е все по-голямо, но някои

...
На пазара разнообразието от зеленчуци е все по-голямо, но някои
Коментари Харесай

Ако си набавите ревен, яжте само дръжките, защото листата са отровни

На пазара разнообразието от зеленчуци е все по-голямо, само че някои от тях си остават не толкоз известни, колкото други. Сред тях е и представителят на семейство Лападови ревенът. Той може да прилича на тип на други зеленолистни, само че това, което го разграничава от тях, е, че не листата (които са отровни) се ядат, а техните дръжки.

Хибридното растение е изключително известно в Германия, само че може да се откри и в доста други страни. Най-често се употребява след някаква термична обработка и се използва за изработката на сладка или печива. 

За какво е потребен

Ревенът не е растение, подлагано на доста научни проби, по тази причина и информацията за ползите от него е лимитирана. Знае се, че не е от най-богатите на хранителни субстанции само че пък е и безпаричен на калории. В състава му се регистрира относително по-високи равнища на калций, както и на витамин С и К, само че сигурно не може да разчитаме на него, с цел да си подсигурим нужната дневна доза.

Големият плюс на ревенът е огромното наличие на фибри. А те имат редица потвърдени изгоди за организма. Сред тях е намаляването на равнищата на неприятния холестерол, регулиране на кръвната захар и възстановяване на храносмилането.

Освен това ревенът е богат на антиоксиданти като съгласно някои проучвания в него има повече полифеноли, отколкото в кейла. Също по този начин съдържа антоцианити, които са виновни и за яркия цвят на стеблата. Антиоксидантите оказват помощ на тялото да се бори с възпаленията и понижават риска от разнообразни болести като да вземем за пример рак.

Киселият усет на растението, който го прави много неприятно за консумация в недопечен тип, се дължи на съдържанието на оксалова киселина, написа Healthline.

Как да го използваме

Както към този момент разбрахме, няма да стане без термична обработка. Най-често киселият усет на ревенът се комбинира с значително количество захар, с цел да се получи една необикновена композиция, която или ще ни хареса, или не.

Сладкото от ревен е най-лесният метод да го оползотворим и да му се насладим. Към него може да прибавим и плод по желание - става както с ягоди да вземем за пример, по този начин и с цитруси. Добавяме вода и захар и варим на муден огън до втвърдяване.

Ревенът най-често участва в разнообразни предписания за по-здравословни сладкиши. Можем да го прибавим и към своята обичана като го нарежем на дребни кубчета или го настържем и го комбинираме отново с различен плод. Може и да го нарежем на тънки части и да го сложим единствено върху сладкиша като черешката на тортата, написа lifestyle.bg.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР