След видеозаседание на Съвместната комисия на ЕС и Обединеното кралство

...
След видеозаседание на Съвместната комисия на ЕС и Обединеното кралство
Коментари Харесай

ЕС и Великобритания без напредък за удължаване на гратисните периоди за Северна Ирландия

След видеозаседание на Съвместната комисия на Европейски Съюз и Обединеното кралство за използването на Протокола за Северна Ирландия бе направено изказване, че то е протекло „ градивно “ и се работи за решение на проблемите с търговията през Ирландско море, зародили вследствие на Брекзит. Според първият министър на Северна Ирландия Арлийн Фостър обаче срещата е била „ доста разочароваща “.

Заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович и английският вицепремиер Майкъл Гоув, които са съпредседатели на взаимната комисия, показаха в изказване, че удостоверяват цялостния си ангажимент към мирното съглашение от Разпети петък и вярното използване на Протокола за Северна Ирландия, който урежда търговията сред провинцията, останала в общия европейски пазар за артикули, и останалата част от Обединеното кралство. Не бе реализиран обаче прогрес по настояването на Англия за удължение на по този начин наречените „ гратисни интервали “, тъй че още известно време да не бъдат изцяло прилагани инспекциите и контрола на стоките, идващи от останалата част на Обединеното кралство към Северна Ирландия.

Първият „ гратисен интервал “, който визира храните и колетите, изтича в края на април. Британското държавно управление, подкрепяно от бизнес групи, желае Брюксел да удължи „ гратисните интервали “ до 2023 година.

Първият министър на Северна Ирландия и водач на Демократичната юнионистка партия Арлийн Фостър обаче съобщи, че не е сюрпризирана, че няма прогрес и упрекна Европейски Съюз, че остава ням към терзанията на юнионистите, които считат, че Протоколът би трябвало да бъде отстранен, тъй като единствено пречи на търговията. Двете страни възнамеряват нови срещи за дефинитивно решение на граничните проблеми.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР