След векове изследване на човешкото тяло по всевъзможни начини, може

...
След векове изследване на човешкото тяло по всевъзможни начини, може
Коментари Харесай

5 неща за човешкото тяло, които едва сега сме открили

След епохи проучване на човешкото тяло по всевъзможни способи, може би сте си мислели, че към този момент знаем всичко за нас, само че грешите. Има неща, които сме разкрили едвам неотдавна, а евентуално и доста други, които следва да научим.

5. Върху лицата ни живеят дребни паяци

През 2014г учени насочили електронен микроскоп към човешкото лице и от този момент сънуват кошмари. Това, което видели, наподобява по този начин:

Тези сини неща са дребни паякообразни от типа demodex brevis и живеят в порите на лицето ви. Открити са върху лицата на 100% от изследваните хора.

Сега се счита, че постоянно срещаното инфектиране на кожата на лицето, наречено розацея, може да се дължи на имунна реакция към тези мини чудовища.

4. Бактериите в червата въздействат на всекидневието ви

Медицинската просвета постоянно е знаела, че сме цялостни с дребни твари, известни под общото наименование „ чревна микрофлора “, които ни оказват помощ или пречат по най-различни способи. Но едвам неотдавна разбрахме повече за това до каква степен ни въздействат. Всъщност нашата вътрешна екосистема към този момент се счита за орган с не по-малка значимост от черния дроб или панкреаса.

Организмите в червата ви оказват помощ за регулирането на метаболизма, подкрепят имунната система и се борят с заболяванията. Освен това са могъща войска – има повече от 100 трилиона от тях в човешкото тяло, което е към 1-2кг от общата ви маса.

Но не всички микроби са положителни. След като някои от тях са намерили пътя към телата ни, те са решили да употребяват силите си, с цел да правят пакости. Нови проучвания демонстрират, че някои типове чревни микроби са еволюирали да въздействат на блуждаещия нерв, с което могат да ни накарат да развием вкус към избрани храни.

Тези микроби по случайност избират сладки и мазни храни, а не по-здравословните такива, и частично може да са повода за какво някои от нас не могат да управляват глада си.

3. Нова част от коляното

Винаги сме считали, че колената са просто нещо като панти, които ни разрешават да подвигаме всякакви неща от земята без да падаме. Оказва се обаче, че са много комплициран механизъм – толкоз комплициран, че интервенцията на коляно е една от най-сложните и рисковани. Често хирурзите изясняват, че даже след сполучлива интервенция на коляното, доста хора повече в никакъв случай не вървят обикновено. Доскоро те отдаваха това на нежната природа на човешката биология.

Всичко обаче се промени, откакто двама хирурзи от Белгия решили, че несъмнено нещо им убягва и почнали да търсят скритите секрети на коляното. През 2013г те отриват допреди незнайна част от коляното, която се оказва изчезналото парче от пъзела.

За въпросното сухожилие е писано още през 1879г, когато френският хирург Пол Сегон упорствал, че в коляното има повече сухожилия от четирите известни до тогава.

След като белгийците са удостоверили съществуването на сухожилието, по-задълбоченото му проучване евентуално ще докара до огромен прогрес в хирургията.

2. Стволови кафези в зъбите

Стволовите клетките могат да се трансформират в каквото си изискат. Те са Свещеният граал на медицината, тъй като от тях учените могат да основават нови органи.

Уловката е, че до неотдавна знаехме, че стволови кафези има единствено в човешкия зародиш. Нещо в човъркането на ембриони с огромни игли не се нравеше на множеството хора и това се оказа проблем. За благополучие, учените са разкрили нов метод за добиване на стволови кафези, откакто са попаднали на такива в зъбите на зрял човек.

Откритието също по този начин оспорва общоприетото разбиране, че стволовите кафези се движат единствено в една посока. Тоест, че стартират като такива и по-късно се трансформират в нещо по-специфично, само че противоположното не е допустимо.

В този случай, учените са били озадачени по какъв начин тези кафези са попаднали там. Тогава следили по какъв начин нервни кафези в зъбите се превръщали назад в стволови кафези. След като забелязали същия феномен при лабораторни мишки, те решили да видят какво ще стане, в случай че насочат лазер към тях. Разбира се.

При опита, облъчените с лазера стволови кафези регенерирали повредените зъби двойно по-бързо. Сега учените търсят способи по какъв начин да употребяват чудотворните кафези от зъбите за положителното на човечеството.

1. Копче за изключване в мозъка

Според холивудската медицина, в случай че те ударят по главата, губиш схващане за толкоз дълго, че да се събудиш в идващия значим миг от кино лентата. В същинския живот, възможностите са, че може повече в никакъв случай да не се разсъните. И до неотдавна никой не знаеше за какво е по този начин.

Тогава, през 2014г, учени ровили из човешкия мозък и се натъкнали на комутатор на съзнанието. Намира се тъкмо тук:

Експериментът бил извършен като част от проучване на епилепсията, само че вместо това разкрили биологични еквивалент на това да задържите копчето за изключване на компютъра си. Това синьо нещо се назовава клауструм и учените неотдавна са разкрили, че като го подтикват с електрически ток, човек изпада в безсъзнание. Стимулират ли го още веднъж, човек се разсънва.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР