След успешния завършек на междуинституционалните срещи през лятото и финалния

...
След успешния завършек на междуинституционалните срещи през лятото и финалния
Коментари Харесай

Какво е адекватна минимална работна заплата

След сполучливия свършек на междуинституционалните срещи през лятото и финалния избор на утвърждение от страна на Европарламента (гласуване в Пленарна сесия на 14.09.2022 г.) и Съвета на Европейския съюз (на 04.10.2022 г.) беше признат окончателния текст на Директивата по отношение на съответните минимални работни заплати в Европейския съюз. При какви условия ще се ползва нормативния акт и за кого се отнася той, коментира доктор Тодор Капитанов, специалист в областта на трудовото право.

През близо двугодишния интервал на договаряния за Директивата, стартират от Комисията на 28 октомври 2020 година, двете съзаконодателни институции нанесоха основни промени по първичния вид на нормативния акт. Коригираните текстове като цяло надграждат визията на Комисията по отношение на процеса на установяване и актуализиране на законоустановените минимални работни заплати в страните членки на Европейския съюз, в това число и България, само че се чака и да способстват процеса на групово договаряне в европейските страни.

Приложимостта на нормативния документ ще работи по отношение на всички служащи и чиновници, които имат трудов контракт или са в трудово правно отношение. По този метод дейно са пресечени опитите избрани групи (като морските служители) да отпаднат от обсега на Директивата.

 istock istock
В признатата Директива, концепцията за „ заплата за прехрана “ не съумя да се наложи като референтна стойност, която да се регистрира за оценка на покупателната дарба на минималната работна заплата. Все отново страните членки следва да се преценяват с „ издръжката на живота “, когато дефинират или актуализират размера на минималната работна заплата.

Как ще се подсигурява покупателна дарба на българина

Сред останалите наложителни критерии, които следва да бъдат регистрирани са общото равнище на заплатите и тяхното систематизиране, темпа на напредък на заплатите, проследените в дълготраен проект национални равнища на продуктивност и тяхното развиване. Ето за какво всяка страна може да дефинира и други, отговарящи на социално-икономическия ѝ подтекст критерии, които да се формулират дружно със обществените сътрудници.

Подводният камък, който може да спъне ефикасното налагане на „ издръжката на живота “ като ориентир за нужните средства, които минималната работна заплата следва да обезпечава, е експлицитният запис в Директивата, съгласно който страните имат право да приписват друга относителна тежест на всеки от критериите, употребявани за определянето или актуализиране на минималната работна заплата.

 istock istock
Искането на синдикатите в цяла Европа за оценка на адекватността на законоустановените минимални работни заплати посредством съотнасянето им като 60% от брутната медианна заплата и 50% от брутната междинна заплата(покриването на така наречен двоен праг) беше реализирано посредством съответен запис в Директивата. По този метод съотношението е прието като значим референт за страните, макар натиска на Съвета за неговото изписване само в рециталите на Директивата. Със несъмнено следва да се подчертае мястото на обществените сътрудници при избора на индикативните референтни стойности за оценка за адекватността на законоустановените минимални работни заплати.

Справка:

ДИРЕКТИВА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И НА СЪВЕТА по отношение на съответните минимални работни заплати в Европейския съюз
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР