90% от европейците, които инвестират в хотели, са оптимисти и

...
90% от европейците, които инвестират в хотели, са оптимисти и
Коментари Харесай

Струва ли си инвестицията в хотел

90% от европейците, които влагат в хотели, са оптимисти и възнамеряват най-малко да запазят, само че по-често да усилят размера на активите си през 2024 година Отговорите на експерти са в основата на отчета на CBRE, представен от Prian.ru.

От началото на пандемията предлагането в сегмента е лимитирано, а пазарът на търговски парцели в Европа претърпява сложни времена.
 
Високите темпове повлияха на търсенето; размерите на продажбите през първото тримесечие на 2024 година паднаха до 13-годишно дъно. Но другите сегменти се усещат друго. Офисите в никакъв случай не са се възстановили изцяло от следствията от коронавирус пандемията, само че секторът на хотелиерството явно се възвръща.

Динамика на цените 
 
Според годишния European Hotel Valuation Index (HVI) на световната консултантска компания HVS растежът на цената на хотелите през 2023 година е непретенциозен от към 1%. Това закъснение следва постоянен напредък през 2021 година и 2022 година, при които се регистрираха покачвания на HVI надлежно с 3,8% и 4,5%. Средната цена на хотелите в Европа е почти 97% от цифрата за 2019 година
Европейски градове с най-скъпите хотели са Париж, Лондон, Цюрих, Амстердам, Рим, Женева, Флоренция, Милано, Барселона и Мадрид.
 
Най-търсените хотелски парцели

През 2024 година вложителите - компании за развиване, притежатели на хотели, оператори - считат първокласните планове за най-обещаващи, съгласно CBRE. Една от главните аргументи за оптимизъм беше стабилността на оперативните индикатори на първокласните хотели с осезаемо арестувано търсене. Освен това първокласният сегмент процъфтява, като сполучливо защищава от инфлацията.
 
На кои места в Европа хората най-често желаят да купуват хотели?
 
Обединеното кралство остава най-популярната дестинация за вложения в хотелски парцели, само че през 2024 година Испания е доста покрай водачеството. През 2023 година размерът на покупко-продажбите в испанския хотелиерски бранш доближи 4,1 милиарда евро и възлиза на 36% от общите вложения в търговски парцели в страната и 28% от размера на вложенията в хотелския бизнес в Европа.
 
И макар че Лондон към момента е водач в търсенето, Мадрид, откакто изпревари Париж, се приближи до върха на класацията и зае второто място.
 
 istock istock
През 2024 година испанският хотелски бранш продължи динамичността си на напредък: междинният разход за нощувка в хотелите има наклонност да нараства. В същото време притежателите се възползват от момента и усилват облагите.
 
Топ 10 на най-търсените дестинации за вложения в хотел са Лондон, Мадрид, Париж,  Рим, Амстердам, Барселона, Дъблин, Милано, Атина и Берлин

Семейни и апартхотели остават без заведения

Къде би трябвало да се намират обещаващите хотелски парцели?
 
 86% – централни и бизнес региони
 80% – курортни уреди
 52% – второстепенни градове
 35% – покрай летището
 18% - покрайнини

Централните и бизнес региони бяха по-малко търсени незабавно след пандемията (в същото време курортните местоположения станаха по-популярни), само че в този момент вложителите трансформираха мнението си.

Популярни капиталови тактики

Инвеститорите считат, че най-предпочитаната тактика за увеличение на паричния поток е употребата на действителен парцел и увеличението на облагите посредством повишение на заетостта и цените за настаняване.
 istock istock
На второ място е опортюнистичният метод към вложенията. Обикновено такива парцели изискват доста възобновяване, с цел да осъществят своя капацитет. Често по време на покупката те са просто празни. Тези обекти могат да донесат оптимален приход, само че са и най-рискови. Освен това те нормално изискват взимането на заем с по-високи лихвени проценти.
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР