СподелиПазарът на нови електрически превозни средства в Германия става все

...
СподелиПазарът на нови електрически превозни средства в Германия става все
Коментари Харесай

Тъмни облаци се събират над пазара на електрически автомобили в Германия

Сподели
Пазарът на нови електрически транспортни средства в Германия става все по-слаб, а представители на немската автомобилна промишленост са все по-песимистично настроени по отношение на неговото бъдеще. И данните на статистиката ги поддържат, написа.
По-слаби продажби, песимистични прогнози
Регистрациите на нови електрически коли в Германия понижават с към 20 % от началото на годината. Продажбите им през 2024 година са доста по-ниски от плануваните.

През интервала януари-септември в страната са регистрирани 409 000 нови електрически транспортни средства. Това е с към една четвърт по-малко в съпоставяне със същия интервал на предходната година, разгласи по-рано този месец немската Федерална работа за авто превоз (Federal Motor Transport Authority – KBA).

Делът на записаните нови електрически коли, задвижвани напълно от акумулатори (BEV), спада през август 2024 година освен в Германия, само че и в Европейския съюз като цяло. Това сочат данните на Европейската асоциация на автомобилостроителите (ACEA).

Делът на новите електрически автомобили, които са купени в Европейски Съюз през август, възлиза на 14,4 на 100 от всички нови коли в Евросъюза при 21 на 100 през същия месец на 2023 година

В Евросъюза през август 2024 година са регистрирани 92 627 нови напълно електрически автомобила при 165 204 през същия месец на предходната година.

Сериозен срив при продажбите на нови електрически коли, задвижвани напълно от акумулатори (BEV), е регистриран в Германия (-68,8 на сто) и във Франция (-33,1 на сто). Това са най-големите пазари на този тип коли в Евросъюза, показва ACEA.

„ Търсенето на електрически автомобили остава едва. Това е по този начин макар всеобщото понижаване на цените им и представянето на нови модели “, показва консултантската компания И Уай (EY, някогашна „ Ърнст енд Янг “).

На този декор Германската автомобилна асоциация (VDA) намали своята прогноза за продажбите в страната на напълно електрическите коли и на плъгин хибридите (PHEV). Тя планува, че общият им брой ще възлезе на 551 000 транспортни средства, което с 21 % по-малко по отношение на 2023 година По-рано авторитетната браншова организация предвиждаше, че продажбите ще спаднат със 17 %. Тя чака най-сериозно да пострада пазарът на коли, които се задвижват единствено посредством акумулатори (изцяло електрически автомобили). Германската автомобилна асоциация планува, че през 2024 година продажбите им ще се срутен с цели 29 % по отношение на предходната година.

Още по-мрачна картина на пазара на електрически коли в Германия обрисува Константин Гал, който е специалист в бранша на автомобилната промишленост към консултантската компания И Уай. Той чака продажбите на електрически автомобили да спаднат с 30 % през тази година. Това значи, че в Германия ще бъдат купени със 150 000 електрически транспортни средства по-малко спрямо 2023 година, показва авторитетният немски стопански всекидневник „ Ханделсблат “.
Автомобилният бизнес моли за поддръжка
На този декор европейски автомобилни компании, показани от асоциацията им, насочиха в края на септември апел за поддръжка от страна на институциите на Евросъюза, заяви Франс прес.

„ Продължаващата наклонност за понижаване на пазарния дял на електрическите коли, задвижвани напълно от акумулатори, е извънредно обезпокоителен сигнал към (представителите на автомобилната – бел. ред.) промишленост и към политиците “, показва Европейската асоциация на автомобилостроителите на своя уебсайт. Тя приканва европейските институции да предложат незабавни ограничения за помощ. Това би трябвало да стане преди 2025 година, когато влизат в действие нови условия за ограничение на нездравословните излъчвания от въглероден диоксид, отделяни при придвижването на колите и лекотоварните коли.

Освен това автомобилните производители приканват Европейската комисия „ да форсира преразглеждането “ на екологичните условия, на които би трябвало да дават отговор новите коли и лекотоварни коли. Предвидената оценка на въздействието на екологичните условия би трябвало да бъде извършена през 2025 година, а не през 2026-а и 2027 година, както е планувано, показва браншовата асоциация.

Редица европейски автомобилни компании показват, че бизнесът им е обиден от строгите екологични условия на Европейски Съюз, както и от вноса на евтини китайски електрически автомобили.

Европейският съюз поддържа този месец предлагането на Европейската комисия за налагане на спомагателни мита върху импорта на електрически транспортни средства, създадени в Китай. Това стана на фона на следствие, което Европейска комисия стартира предишния септември. То е обвързвано с големите дотации, които държавното управление в Пекин отпуска на китайските производители на електрически транспортни средства.

Търговските защитни ограничения се постановат, защото китайските компании са в по-привилегировано състояние от съперниците си, възползвайки се от противозаконни държавни дотации, уточни през юни Еврокомисията.

Предвидено е новите мита да бъдат наложени в допълнение към общоприетите цени върху вноса на китайски електрически транспортни средства, които са в размер на 10 на 100, показва Ройтерс.
Общ спад да продажбите на коли
На фона на спада при продажбите на електрически автомобили, в Германия понижава и общият брой на записаните нови транспортни средства. През първите девет месеца на годината те са към 2,12 милиона. Това е с 1 % по-малко в съпоставяне със същия интервал на 2023 година, макар че тя беше избрана като „ слаба “ за автомобилния пазар в Германия, отбелязва „ Ханделсблат “.

През септември спадът е още по-значителен. През предишния месец в Германия са регистрирани 208 800 нови транспортни средства, или със 7 % по-малко от същия месец на предходната година.

Мнозина пазарни анализатори са единомислещи – „ Един фантом броди по света – призракът на нова комерсиална война “. На карта е заложено кой ще управлява пазара на електрически транспортни средства – западните страни или Китай. А това е пазар, който съгласно прогнози на специалисти ще възлезе на 786,2 милиарда $ в международен мащаб към края на тази година.

Оценките са, че до 2029 година международният пазар на електрически транспортни средства ще доближи 1,084 трилиона $, показва компанията за разбор на данни „ Статиста “ (Statista).

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР