Статистика на Българската народна банка предупреждава за широкото разпространение на

...
Статистика на Българската народна банка предупреждава за широкото разпространение на
Коментари Харесай

БНБ алармира за бум на фалшиви столевки

Статистика на Българската национална банка предизвестява за необятното разпространяване на подправени столевки. Броят на подправените пари се е нараснал фрапантно, а в това време доста мъчно за редовия българин е да забележи неправда в парите, с които оперира.

Според данните на Българска народна банка за първото тримесечие на предходната година засечените подправени банкноти от по 100 лв. са били единствено две. За съпоставяне за същия интервал тази година тези подправени банкноти се усилват до цели 50. Намаление има при засечените подправени петдесетолевки, тази година те са 83 против 200 през първите три месеца на предходната година. Съществуват разнообразни схеми за това по какъв начин подправените пари се вкарват на пазара.

Как да разпознаваме подправените пари

За да се познаят подправените пари не всеки път е задоволителна обща просвета. Нужни са много задълбочени познания за структурата на банкнотата, за типа ѝ, дебелината ѝ и размера ѝ. Най-разпростеният способ е холограмата, която при същинските банкноти би трябвало да се движи, когато я погледнем от друг ъгъл. На подправените стои като фотография.
 istock istock
Много изобретателни са тези, които пласират подправени банкноти. Валери Чавдаров от Кюстендил става жертва на машинация преди няколко години. Тогава той продава дини и пъпеши в столицата. През нощта спи в автомобила си, с цел да ги пази. По думите му два пъти са се опитвали да го излъгват, единият безрезултатно.

Повече по тематиката гледайте във видеото.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР