След трескаво пътуване и още по-трескаво очакване в Министерският съвет

...
След трескаво пътуване и още по-трескаво очакване в Министерският съвет
Коментари Харесай

Ива Николова: Брифингът на Петков и Кьовеши - изключени микрофони и уговорени въпроси на кироугодни медии

След трескаво пътешестване и още по-трескаво очакване в Министерският съвет основният европейски прокурор Лаура се срещна с Кирил Петков и сякаш си поговори с българските медии.

Въпреки че този път Представителството на Европейската комисия не можа да пресее публицистите и въпросите, диалога с родните медии отново беше авансово уречен.

Защото пресявката я направиха самите публицисти. Угодните на властта, несъмнено. За да не ги наскърбяваме непосредствено, ще се възползваме от придобилата известност съветска дума около българската позиция за войната в Украйна " прихвостень ", която у нас кой знае за какво се превежда като " подлога ". Тъй че да не ни се наскърбяват - не значи това.
свързани новини4148на 16.03.2022174374на 16.03.2022
Направиха го авансово, уговаряйки се единствено между тях, без даже от кумова срама да попитат останалите си сътрудници дали някой от тях не би желал да зададе най-малко един от двата въпроса, които съгласно държавния пресцентър е позволила да й бъдат заложени.

Подчертаваме - съгласно държавния пресцентър. Същият пресцентър, който популяризира новината, че американският вицепрезидент Камала Харис е благодарила на българския министър председател Кирил Петков за отношението ни към украинските бежанци. Макар да се оказа нещо напълно друго, а какво е то, ще проличи дефинитивно след визитата на американския боен министър Лойт Остин у нас тази седмица.
свързани новини148997на 16.03.2022
Така че религия на държавния пресцентър не може да се има, като се вземе поради и фотографията на Петков с американския държавен секретар Антъни Блинкин, от която бе изрязан северномакедонския министър председател Димитър Ковачевски. Не, че на самия Просто може да се има след разкритите му неистини за българския План за възобновяване и развиване, за който Урсула фон дер Лайен му споделила да " туитне ", че се движим " с съвършена скорост " и тези дни тя ще го утвърди. А пък сетне се оказа, че Европейска комисия отсрочва гледането му с още един месец.

Просто на тия хора не може да им се има вяра и толкова. Та по тази причина се постанова кироугодните медии да редят мача с въпросите към авансово измежду целувките и прегръдките на шефката на пресцентъра Александра Тренкова с тях.

И с цел да няма грам подозрение, че мачът с въпросите е правилен, афишира, че държавното управление ще е " контактната точка " с европейската прокуратура, първият уречен въпрос, оповестен от Иво Ниикодимов от Българска национална телевизия авансово, е точно за " контактната точка ".

Вторият е на една дама от другата към този момент свръх кироугодната Нова телевизия и той напряко разцепи мрака на неинформираността. Колко правилен е и този въпрос, преценете сами: споделя, че е получила " рекорден брой сигнали от България ", а момата от Нова пита: какъв брой сигнала и защо е получила европейската прокуратура.

Само настойчивостта на непредвидените в благия сюжет Илияна Беновска и репортерът на ПИК Ива Николова, който извести Кьовеши, че в изискванията на победилата независимост на словото микрофоните в залата са изключени, двете получиха опцията да зададат по един въпрос.

Впрочем самата сякаш имаше подготвеност и предпочитание да дава отговор на още въпроси. Но държавният пресцентър очевидно нямаше.

Така че останаха още доста - и написани, и ненаписани въпроси, които ПИК зададе на Лаура още през вчерашния ден. Затова в този момент ще ги повторим с вярата, че по време на утрешните й изказвания ще чуем по-конкретните й отговори. Най-малкото тъй като този за Сотир Цацаров го премълча:

1. Какво постанова незабавното посещаване на госпожа в България?

2. Защо то не е оповестено в уеб страницата на Европейската прокуратура?

3. Каква е повода визитата на госпожа да бъде оповестено от Кирил Петков, а преди този момент от Надежда Йорданова, а не от самата Европейска прокуратура?

4. Защо е толкоз наложителна тази среща в България и няма ли опция тя да се организира в Брюксел, където българският министър председател постоянно е на публични визити?

5. В кои други страни госпожа е била на такива визити и какви диалози е водила с министър председателите им?

6. Допустим ли е политически напън от изпълнителната и законодателната власт върху българската и Европейската прокуратура в лицето на делегираните европрокурори, към който се причислява и българският европейски прокурор?

7. Запозната ли е госпожа с обстоятелството, че ръководителят на КПКОНПИ Сотир Цацаров, предназначен да се бори с корупцията, подаде оставка под натиска точно на представителите на олигархичните кръгове и техните протежета в изпълнителната и законодателната власт, някои от които са със запорирано имущество тъкмо от тази комисия?

8. Как прави оценка госпожа желанието на представителите на олигархичните кръгове в изпълнителната и законодателната власт да закрият Специализирания съд и Специализираната прокуратура в България, основани по искане на Европейската комисия, чиито клиенти са точно хора от същите олигархични кръгове?

9. Могат ли медийни изявления да служат като доказателствен материал в наказателно произвеждане?

10. Наясно ли е госпожа Кьовеши, че при организирането на нейните конференции в България, до тях са допускани единствено избрани публицисти, доближени на олигархичните кръгове, като по този метод е налагана груба цензура от страна на Представителството на Европейската комисия в България, за което тя е сигнализирана?
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР