След това Вучич се обръща и отказва да подпише споразумението

...
След това Вучич се обръща и отказва да подпише споразумението
Коментари Харесай

Евродепутат от Нидерландия: Президентът на Сърбия използва ЕС като банкомат

След това Вучич се обръща и отхвърля да подпише съглашението с посредничеството на Европейски Съюз за Косово, добави Тейс Ройтен

Нидерландският евродепутат Тейс Ройтен от групата на Социалдемократите изиска от Европейската комисия да изясни " неразбираемата си политика " по отношение на Сърбия и уточни, че президентът на Сърбия Александър Вучич употребява Европейски Съюз като собствен банкомат, съобщи организация Бета, представена от Българска телеграфна агенция.

Ройтен желае Комисията да отговори какво ще предприеме, с цел да насърчи Сърбия да подпише европейското предложение (за нормализиране на връзките с Косово) и ще приключи ли заплащанията за Сърбия в границите на Икономическия и капиталов проект, до момента в който президентът Вучич не подпише проекта и не прояви същинска ангажираност с използването на европейското предложение.

" Вучич употребява Европейски Съюз като собствен банкомат, а по-късно се обръща и отхвърля да подпише съглашението с посредничеството на Европейски Съюз за Косово ", написа Ройтен в Туитър, където разгласява и текста на своя въпрос към Европейска комисия, на който желае писмен отговор.

Ройтен показва, че еврокомисарят за разширението Оливер Вархей е показал на 28 февруари пакет финансова поддръжка за Сърбия на стойност 2,2 милиарда евро, 600 милиона евро от които са грантове. Той уточни, че това е най-големият грант от Европейски Съюз за Сърбия до момента.

Същата вечер президентът на Сърбия съобщи за сръбската национална телевизия, че не желае да подпише съглашението, реализирано с посредничеството на Европейски Съюз, за нормализиране на връзките сред Косово и Сърбия, за което бе обявено, че е контрактувано предходния ден и което министър председателят на Косово бе подготвен да подпише, написа Ройтен в писмото си до Комисията.

Евродепутатът пита Комисията споделя ли мнението в светлината на казаното от Вучич, че похвалите от еврокомисаря Вархей за Сърбия и даването на най-големия до момента грант на страната може да значи, че Европейски Съюз поддържа обструкционизма на Сърбия.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР