След семейни трагедии, два неуспешни опита да спечели Белия дом

...
След семейни трагедии, два неуспешни опита да спечели Белия дом
Коментари Харесай

Кой е Джо Байдън: 48 години в политиката, преживял семейни трагедии и скандали ВИДЕО

След фамилни нещастия, два несполучливи опита да завоюва Белия дом и предизборна акция по време на пандемия, 77-годишният политически деец Джо Байдън убеди американците, че той е индивидът, който ще ги сплоти след Доналд Тръмп, пишат международните организации.

Кой е индивидът, който се обрисува да бъде 46-тият президент на Съединени американски щати?

През ноември 1972 година той отпразнува избора си за американски сенатор, като петият най-млад в историята, заобиколен от щастливо семейство. Един месец по-късно брачната половинка и щерка му починаха в автомобилна злополука, до момента в който двамата му синове бяха ранени.

Тази покруса, както и гибелта на най-големия наследник Бо през 2015 година, усили съпричастността му към непознатата болежка. Състраданието се трансформира в негова запазена марка.

През 2020 година той се държи толкоз гордо, колкото при започване на кариерата си и се показва също толкоз буйно.

Но този загрубял политически вълк към този момент не наподобява толкоз добре в съвършено скроените си костюми, както в пика си, когато беше вицепрезидент на Барак Обама. Изглежда нежно.

Той е податлив към гафове и загуба на надзор, а някои, даже измежду неговите последователи, се опасяваха да не се спъне и да се срине по време на дългата борба с Доналд Тръмп (74).

Пандемията, която ненадейно сковава предизборната акция през март, го лиши от един от най-силните му активи - директният контакт с гласоподавателите.

Въпреки че продължи пътуванията си с малко по-бавно движение в края на август, той прецизно спазваше здравните указания, тъй че не присъстваше толкоз на терена. Той избягваши от акцията с гласоподавателите, като постоянно избягваше публицисти, както отбелязваха критиците му.
Бившата дясна ръка на Барак Обама може да отговори критиците с триумфа на шампионата в Демократическата партия след исторически прелом в американската политика.

Според някои прекомерно остарял, съгласно други прекалено много в центъра, Байдън първо претърпя три мъчителни провали в Айова, Ню Хемпшир и Невада, а по-късно завоюва огромно болшинство в Южна Каролина, с помощта на афро-американските гласове, нужни на всеки демократ, който желае да отиде в Белия дом.

На крилата на тази победа той стартира да набира поддръжката на други умерени претенденти и по-късно побежди огромния си противник, социалистически насочения Бърни Сандърс.

Въпреки сложната и дълга борба през 2016 година сред Сандърс и Хилари Клинтън, Байдън съумя бързо да сплоти лявото крило на партията, водено от същата цел - да бъде надвит Доналд Тръмп.

Въпреки че Байдън се състезава, по думите на Барак Обама, „ с най-прогресивната стратегия в историята на американските президентски избори “, някои вляво го считат за прекомерно слаб. И недоволстват, когато той споделя, че ще продължи разговора с републиканците.

Това е третият опит на Байдън да стане президент след неуспеха на демократичните избори през 1988 и 2008 година

Сенатор в продължение на повече от 35 години (от 1973 до 2009 г.), а по-късно вицепрезидент на Съединени американски щати от 2009 до 2017 година, Байдън е част от ръководството в продължение на десетилетия.

Политическата му кариера е дълга, изпълнена със противоречиви епизоди, само че и с триумфи, с които се гордее.

През 70-те години, в разгара на битката против сегрегацията, той се опълчи на политиката за превозване на чернокожи деца с рейс до преобладаващо бели учебни заведения, с цел да насърчи тяхното разбъркване. Това беше ОК за белите гласоподаватели в Делауеър по това време, само че се върна, с цел да го преследва, да вземем за пример, когато сенатор Камала Харис, тогавашният му избирателен противник, го удари по средата на ефирен спор.

Посочвайки, че това не е било "злонамерено ", Байдън въпреки всичко я избра за собствен претендент за вицепрезидент.



Харис ще бъде първият афро-американски вицепрезидент в историята на Съединени американски щати. Тя е от индийски генезис по майка.

Популярният измежду афро-американците, Байдън се застъпва за построяването на обществени жилища в ранните си дни. И постоянно акцентира по какъв начин опитът на преподавател в преобладаващо черен квартал му е оказал помощ в политическата кариера.

Има и други епизоди, които напрегнаха акцията му в Белия дом - гласуването му за войната в Ирак през 2003 година и поддръжката му за Наказателния кодекс от 1994 година, за който се счита, че е виновен за детонацията на пандизчии, най-вече афро-американци.

"Това бе неточност ", признава Байдън през днешния ден, настоявайки за различен аспект на тази огромна промяна - законът против насилието над дами, с който той "е доста горделив ".

Влизайки в Белия дом с Барак Обама в разгара на финансовата рецесия, някогашният сенатор работи, с цел да одобри величествен проект за икономисване на 800 милиарда $.

Джоузеф Робинет Байдън е роден на 20 ноември 1942 година в Скрънтън, Пенсилвания. Този минно-индустриален град претърпява сложен интервал през 50-те години. Баща му търсил работа в прилежащия Делауеър и по-късно преместил цялото семейство в Уилмингтън. По това време Джо Байдън бил на 10 години. Той трансформира този град в своя база.

„ Баща ми постоянно е казвал - величието на мъжа не се мери с това какъв брой пъти е паднал на земята, а с това какъв брой време му лишава да застане на крайници “, постоянно си спомня той.

Анкетите демонстрират, че разликата сред двамата претенденти в Пенсилвания е дребна, тъй че и двамата се опитваха да завоюват гласоподавателите до последната минута.

"Пенсилвания е от решаващо значение на тези избори. Живея в Делауеър, само че съм наследник на Пенсилвания, роден в Скрънтън ", сподели Байдън в неделя.
Байдън не беше пощаден от обвинявания за провинения с дами. Той се извини за това през април 2019 година, обещавайки да почита „ персоналното пространство “ на другите. Тара Рийд даже твърди, че той я е нападал полово през 90-те години, което той изрично отхвърля. Тръмп не разяснява толкоз доста, тъй като самият той има десетина сходни обвинявания.

Водещата акцията за него в цялата страна, брачната половинка му Джил Байдън, 69, е дискретна за това. Дългогодишна учителка, тя е едно от най-големите му преимущества. Двойката се дами през 1977 година и има щерка Ашли.
Байдън е доста завързан към фамилията си. През 2015 година най-големият му наследник Бо Байдън умря от рак на мозъка. Той постоянно приказва за това с горест. Ето за какво той не взе участие в президентските избори през 2016 година

Горд с ирландските си корени, Байдън посещава дребната черква на Св. Йосиф във Уилмингтън.
През януари той сподели за починалия си наследник: "Събуждам се всяка заран и... чудя се гордее ли се с мен? "

Превод: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР