След рухването на Съветския съюз през 1990 г. дълго и

...
След рухването на Съветския съюз през 1990 г. дълго и
Коментари Харесай

Транснистрия - европейската държава, която не съществува

След рухването на Съветския съюз през 1990 година дълго и тясно парче земя, ситуирано на източната граница на Молдова с Украйна, афишира самостоятелност.
Следва четиримесечна война и към 700 жертви е оповестено преустановяване на огъня. Молдова обаче не признава Приднестровието (Транснистрия на румънски или Приднестровска молдовска република) за самостоятелна страна. Всъщност, никой различен народ не прави това.
Въпреки това Приднестровието работи като самостоятелна страна със лично държавно управление, военни и полицейски сили, пощенска система, валута, конституция, байрак и герб.

Неговото знаме към момента употребява комунистическия знак чук и сърп - единствената страна, която го прави.



В основата на спора е фактът, че Приднестровието е най-вече рускоезична територия, откогато Османската империя отстъпва района на Руската империя в края на 18 век.
Народът в региона се усеща по-свързан с Русия, в сравнение с с Молдова, а през днешния ден рускоезичното население съставлява най-голямата етническа група в Транснистрия.



Липсата на публично самопризнание на страната обаче кара жителите й да емигрират в чужбина, поради което от раждането на страната до момента популацията й е намаляло с повече от една трета, показва Amusing Planet.
Бъдещето на Приднестровието остава неразбираемо, а статутът на парчето земя е предмет на непрестанен спор сред Молдова, Украйна и Русия.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР