След решението на австралийското правителство днес да блокира Huawei и

...
След решението на австралийското правителство днес да блокира Huawei и
Коментари Харесай

Китай се озъби на Австралия и САЩ за забраната върху 5G оборудването на Huawei

След решението на австралийското държавно управление през днешния ден да блокира Huawei и други китайски компании от доставката на 5G клетъчно мрежово съоръжение в Австралия, китайските управляващи дадоха отговор на възбраната посредством публични и неофициални канали. Съобщението е ясно: китайските и австралийски компании ще пострадат вследствие на възбраната, а Китай няма да одобри потреблението на „националната сигурност“ като предлог за интервенция в нормалните бизнес действия на китайските компании.
Съобщенията на китайското държавно управление нормално имат две форми: публични изказвания, направени от представители на държавното управление, и неофициални изказвания от следените от държавното управление новинарски медии. През последните години формалните изказвания на Китай нормално са дипломатически, оставяйки по-сензационни изказвания и враждебен език за неофициални връзки.

Официално, представител на китайското министерство на търговията съобщи, че решението на Австралия ще „окаже отрицателно влияние“ както върху китайските, по този начин и върху австралийските компании, и изиска от страната да съблюдава правилата на правдивост и неприкритост за китайския бизнес.

„Австралия би трябвало да прегледа общата картина на двустранното икономическо и комерсиално сътрудничество“, споделя представителят, „вместо да се намесва елементарно и да лимитира естествените бизнес действия в името на националната сигурност“.

Но една публицистична публикация в следения от китайската комунистическа партия Global Times показва сходни настроения по по-опасен метод. Тя индиректно заплашва с последствия откакто австралийското държавно управление „намушка Huawei в гърба.“ Вестникът упрекна Австралия, че се е поддала на икономическия протекционизъм в Съединени американски щати. Той твърди, че Съединени американски щати употребяват националната сигурност като предлог за дискриминация против китайските компании, принуждавайки своите съдружници да изтласкат Huawei от световния пазар.

„Вашингтон и неговите почитатели, които бойкотират китайските производители, би трябвало да са наясно, че най-големият телекомуникационен пазар в света е в Китай, а най-големият изчерпателен пазар в бъдеще ще е в Китай“, споделя Global Times. „Онези, които съзнателно са нанесли вреди на китайските компании с опрощение за национална сигурност, ще се срещнат с възмездието .“
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР