След повече от година блокаж турският президент даде зелена светлина

...
След повече от година блокаж турският президент даде зелена светлина
Коментари Харесай

Срещата на НАТО във Вилнюс: Ердоган печели всичко и не отстъпва нищо

След повече от година блокаж турският президент даде " зелена светлина " за влизането на Швеция в НАТО. Той завоюва доста, без да отстъпи нищо. Въртящият се дервиш направи следващия си удар. На 10 юли сутринта Ердоган изрично отхвърляше влизането на Швеция в пакта, тъй като я третираше като " удобна за терористите ". Същата вечер Ердоган подвигна ветото.
Вилнюс. 11 юли 2023 година Пред шефа на НАТО Ердоган се ръкува с премиера на Швеция и алегорично смъква ветото върху участието на Стокхолм в пакта
Какво се промени? Що се отнася до поддръжката на Швеция за кюрдските бежанци - нищо! Но за доставката на американски изтребители Ф-16 на Анкара - всичко!
На въпрос за повода за обрата на Турция, Байдън дава отговор, както нормално, с мигане: " А съгласно вас?... "  
Сделката е елементарна: Ф-16 против Швеция в НАТО. Ердоган поддържа Украйна, като одобри Зеленски в Истанбул и поддържа участието на Киев в НАТО. Той позволи завръщането вкъщи на петима украински командири, пленени от Русия при завладяването на цех " Азовстал ", което разгневи Кремъл.
Да не се заблуждаваме. Тези жестове на благосклонност не костват доста на Ердоган. За сметка на това му носят дивиденти. Анкара ще има достъп до изтребителите Ф-16, като ще резервира съветската система S-400. Търговските връзки с Европа ще се развиват, до момента в който Анкара ще заобикаля интернационалните наказания против Русия. Изправен против НАТО, Ердоган имаше всички карти в ръцете си. Изглежда той печели играта.
Версията на американският публицист и притежател на " Пулицър " Сиймур Хърш:

Байдън получи това, от което се нуждаеше. Той промени позицията на турския президент и го накара да се обърне против Путин, подкрепяйки участието на Швеция в пакта. По-важно е друго - Байдън е заречен по този начин нужната кредитна линия от 11-13 милиарда $ да бъде предоставена на Анкара от Международния валутен фонд. Турция загуби над 100 000 души при последното земетресение и има четири милиона здания за възобновяване...>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР