След повече от 100 години от злощастното потъване на Титаник

...
След повече от 100 години от злощастното потъване на Титаник
Коментари Харесай

Нова версия за потъването на Титаник! Лъгали са ни 100 години

След повече от 100 години от злополучното поглъщане на Титаник журналистът Шон Молони твърди, че е допустимо до потъването на кораба да се е стигнало не след конфликт с айсберг, каквато е най-популярна версия.

Според него Титаник отива на дъното на океана, отнемайки живота на хиляди пасажери, поради пожар на корпуса.

Молони е изследвал една от най-големите исторически нещастия в продължение на 30 години. Той детайлно е разглеждал фотоси, направени от служащите, още до момента в който корабът е бил на пристанището в Саутхямптън.

На една от тези фотографии журналистът е забелязал 10-метрова диря от горене по корпуса. Точно на това място корабът се е блъснал с айсберга. Експерти са удостоверили пред Молони, че най-вероятно следата е породена от пожар в горивното поделение.

Този пожар е отслабил корпуса на Титаник и това е направило срещата му с айсберга съдбовна. Специалисти по металургия настояват, че откакто корпусът на кораба се нагрее с висока температура, здравината му понижава със 75%.

При такава обстановка корабът не е трябвало да плава, споделят специалистите, които са подготвени да потвърдят думите си в новия документален филм за Титаник Titanic: The New Evidence.

 Титаник

Вероятно пожарът е нагрял корпуса на кораба до 100 градуса по Целзий, а пламъците са били толкоз огромни, че екип от 12 души едвам ги е изгасил. Служителите на борда са били изрично инструктирани от Брус Исмей, началник на компанията, построила Титаник, да не загатват за пожара на никой от 2500-те пасажери на кораба.

Потъването на Титаник не е трагична история за конфликт с айсберг, а е композиция от фактори – огън, лед и незаконна немарливост, споделя журналистът след края на изследването си.

Той твърди още, че незабавно след нещастието никой не се е постарал да изследва аргументите, довели до случилото се.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР