След поредната година на напрежение между САЩ и Китай президентите

...
След поредната година на напрежение между САЩ и Китай президентите
Коментари Харесай

Срещата Байдън-Си: За какво ще си говорят САЩ и Китай

След следващата година на напрежение сред Съединени американски щати и Китай президентите на двете страни ще се срещнат персонално тази седмица за повторно, откогато Джо Байдън влезе в Белия дом.

Това ще бъде рядка среща на върха преди началото на президентския избирателен цикъл в Съединени американски щати, написа в собствен разбор на знаковата среща CNBC, а заемането на твърда позиция във връзка с Китай, втората по величина стопанска система в света, е една от дребното области на двупартийно единодушие в страната.

" Въпреки това фокусът ще бъде върху разширението на разговора, с цел да се понижат рисковете в връзките и да се предотврати рецесия, която никой от водачите не търси ", споделя Майкъл Хирсън, началник на отдела  а проучвания на Китай в 22V Research. " Спорни точки като Тайван и Южнокитайско море би трябвало да се ръководят деликатно. По тази причина срещата е доста значима, изключително преди политически натоварената 2024 година, която ще стартира с значими президентски избори в Тайван през януари и ще приключи с президентските избори в Съединени американски щати. "

Напрежението сред Съединени американски щати и Китай ескалира през последните няколко години, като това стартира с митата при администрацията на Тръмп и се придвижи в по-широки софтуерни ограничавания при администрацията на Байдън, напомня CNBC.

Противоречия от началото на февруари поради хипотетичен китайски шпионски балон, летящ във въздушното пространство на Съединени американски щати, са образец какъв брой нежни са станали връзките сред двете суперсили – случаят докара до прекратяване на така и така лимитираните към оня миг диалози на високо ниво.

През април основаният във Вашингтон мозъчен концерн Център за стратегически и интернационалните проучвания разгласява отчет, в който връзките сред Съединени американски щати и Китай се разказват като " попаднали във влошаващ се циничен кръг ".

" Това се показва в невъзможност - а в действителност и в спираловидно повишаване на напрежението - което отива даже по-далеч от типичната " алтернатива на сигурността ", при която всяка страна подхваща ограничения за отбрана, които на собствен ред пораждат неустановеност у другата страна, която по-късно дава отговор със същото ", се споделя в отчета.

Все отново настроенията стартират да се усъвършенстват през лятото, откакто държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен посещава Пекин през юни – посещаване, последвано от такива на няколко други висши представители на Вашингтон.

В началото на октомври водачът на болшинството в Сената на Съединени американски щати Чък Шумър и петима други американски сенатори, представляващи както Републиканската, по този начин и Демократическата партия, организират 80-минутна среща с китайския президент Си Дзинпин.

Но и двете страни декларират, че чакат повече дейности по тази ос.

" Настоящата наклонност в китайско-американските връзки е на облекчение на напрежението ", споделя Шен Ямей, шеф на отдела за американски проучвания и асоцииран теоретичен помощник в Китайския институт за интернационалните проучвания, като акцентира, че основаването на доста нови канали за връзка значи, че занапред ще се случват някакви процеси.

Контрол на износа

По време на срещата тази седмица Шен чака китайската страна да повдигне въпроса за експортния надзор и капиталовите ограничавания на Съединени американски щати.

Администрацията на Байдън ограничи американските компании да продават високотехнологични артикули, най-вече полупроводници, на китайски компании и се опита да направи това и във връзка с американските вложения в китайски технологии, подчертава CNBC и напомня, че през август министърът на търговията на Съединени американски щати Джина Реймондо отхвърля на настояванията на Китай за понижаване на контрола, определяйки тематиката като " въпрос на националната сигурност ".

Според държавните медии китайският вицепремиер Хе Лифен е повдигнал сходни въпроси по време на подготвителните срещи с американския финансов министър Джанет Йелън в Сан Франциско на 10 ноември.

" Освен Тайван, контролът върху износа е съществена грижа на Пекин, само че във Вашингтон няма политическа позиция за анулация на съществуващия надзор ", споделя Габриел Вилдау, ръководещ шеф в консултантската компания Teneo. " Непосредствено след срещата е евентуално да се означи повтаряем връх за двустранните връзки. Ключовият въпрос е дали този връх ще се трансформира в плато, или политическият напън ще провокира нов цикъл на утежняване ".

Най-малкото, през януари в Тайван ще се проведат президентски избори и победител, последовател на независимоста на острова, може да ускори недоволството на Пекин.

Области на съдействие

Администрацията на Байдън заявава, че Съединени американски щати се конкурират с Китай, като в същото време се стремят да подсигуряват, че " няма да се стигне до спор ".

" Срещата сред Байдън и Си може да включва заричане за съдействие или основаване на нова публична двустранна работна група за безвредно потребление на изкуствен интелект ", споделя Уилдау от Teneo и прибавя, че " двамата водачи може да се ангажират да си сътрудничат и да координират даването на филантропична помощ за Газа, да обезпечат гладко прекосяване на зърно през Черно море и да поддържат следвоенното възобновяване в Газа и Украйна ".

Все отново Съединени американски щати остават най-големият търговски сътрудник на Китай на база една страна.

Шен обаче показва, че доверието сред Съединени американски щати и Китай към момента е на доста ниски равнища.

" Сега никой не има вяра на това, което другият споделя ", споделя тя.

Но знаците на благосклонност се усилват през седмиците, предшестващи плануваната среща на върха в сряда, дружно със срещата на Азиатско-тихоокеанското икономическо съдействие - възобновяват се повече директни полети сред Съединени американски щати и Китай, а през октомври китайските вносители на артикули подписват първите от 2017 година насам съглашения за закупуване на американски селскостопански артикули на едро.

Миналата седмица Министерството на търговията на Китай афишира, че събира информация в опит да се оправи с неравностойното отнасяне на задграничните предприятия в Китай по отношение на локалните - дългогодишно недоволство от страна на задграничния бизнес.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР