След пандемичното замръзване, пазарът на земя се раздвижи. Брокери регистрират

...
След пандемичното замръзване, пазарът на земя се раздвижи. Брокери регистрират
Коментари Харесай

Нива на село носи апартамент в града

След пандемичното заледяване, пазарът на земя се раздвижи. Брокери записват засилени продажби на ниви през последните месеци. Една от аргументите е, че от ден на ден българи продават аграрни терени, с цел да закупят различен парцел.

Традиционно в изискванията на рецесия нашенецът търси избавление в недвижимости. Тази наклонност се ускорява от негативните лихви в българските банки.
Финансирането на покупка обаче е обвързвано с съществуване на лични средства. Тук идват на помощ дядовите ниви. За последните 6 години селскостопанските терени са поскъпнали с близо 60 на 100.

Сметката сочи, че 10-ина декара плодородна земя, в добра локация, могат да донесат няколко хиляди лв., които пък са задоволителна сума, с цел да се финансира отчасти закупуването на парцел в града или къща на село.

Ако търсите клиент, месецът преди коледните и новогодишните празници е добър миг за продажба, настояват брокери на недвижими парцели.
Причината е, че в този интервал земеделците гледат към разширение на своите стопанства. Те са осъществили продукцията си и имат средства за това. Вторият е, че макар ковид, цената на земеделските терени в този момент е в пика си. Това обаче може да се промени и тя да рухне при неподходящо развиване на епидемията през зимата или още една неприятна годишна продукция като тазгодишната.

Желаещите да продадат земята си или просто да схванат какъв брой коства, могат да го създадат безусловно гратис на уеб страницата на водача в покупко-продажбите със аграрни земи „ Агрион “, както и на безплатния народен телефон на компанията 0800 111 66.

Процесът е цифровизиран, тъй че огромна част от стъпките могат да бъдат направени онлайн, през домашния компютър.

За тези, които са решили да продават, „ Агрион “ предлага безвъзмездна оценка на парцела, както и обективна цена.

„ С безплатните оценки желаеме да помогнем на притежателите на аграрни земи да добият действителна визия за пазарната оценка на активите им и каква цена да чакат, в случай че решат да продадат парцела си “, споделиха от управлението на сдружението.

„ Поради големия интерес към нашата безвъзмездна оценка, от тази година разширихме екипа на специалисти, които я вършат. Правим всичко допустимо, с цел да могат притежателите да получат своята оферта в границите на два работни дни “- споделиха от пазарния водач.

Експертите ползват самостоятелен метод към всяко едно питане, с цел да подсигуряват транспарантна и съответна цена. За разлика от други компании, „ Агрион “ не употребява метода на осреднена оценка за обещано землище, който изкривява ценообразуването, а образува цената на съответния парцел в сходство със особено основан логаритъм, включващ разнообразни съставни елементи.

Собствениците на части от аграрни терени също могат да ги продадат. За тях „ Агрион “ към този момент има нови условия и облекчена процедура. Компанията спомага на всички искащи, които имат над 25% от площта на имота да сключат договорка за своята благосъстоятелност, без да се постанова да влизат в комплицирани и дълги договаряния с останалите съсобственици.

Анализът на „ Агрион “ демонстрира, че най-важните фактори при избора на покупател са сигурността на договорката и бързото й осъществяване. Повечето притежатели на земя избират евентуалния покупател да е българска компания, която е потвърдила във времето, че е добър собственик и сътрудник и се грижи за земите, които ръководи. Над 75% от продавачите показват точно „ Агрион “ като желан сътрудник при договорка.


Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР