След около седмица мелодраматични изказвания и дискусии относно принципите зад

...
След около седмица мелодраматични изказвания и дискусии относно принципите зад
Коментари Харесай

Колко струва една номинация за „Оскар“?

След към седмица мелодраматични изявления и полемики по отношение на правилата зад номинациите за „ Оскар “, историята на американската Академия и положението на цялата кино промишленост, на сутринта на 1 февруари стана ясно, че полемичната номинация на Андреа Райсбъроу за „ Оскар “ за основна женска роля няма да бъде оттеглена. На фона на всички изговорени приказки е добра концепция да си напомним от кое място потегли целият този спор.

Английската актриса играе основната роля в нискобюджетната драма „ До Лесли “. Амплоато ѝ в лентата е на алкохолизирана майка от американския щат Тексас. Представянето ѝ във кино лентата не бе тиражирано по никакъв метод през сезона на премиите дотук, само че с обществено огласената в последните седмици поддръжка на звезди като Гуинет Полтроу, Едуард Нортън и Дженифър Анистън, в последна сметка бе отличено с номинация за „ Оскар “.

За сметка на това актриси като Виола Дейвис и Даниел Дедуайлър останаха без номинации в категорията за основна женска роля макар необятно утвърдените им осъществявания надлежно във филмите „ Жената боец “ и „ Тил: Неразказаната история “, последният от които е наличен в кината у нас и към сегашния миг. Какво е общото сред тези две актриси? Ами и двете са чернокожи.

The Academy of Motion Picture Arts and Sciences said on Tuesday that it would not rescind Andrea Riseborough’s Oscar nomination for best actress, after an investigation into whether an Oscar campaign on her behalf violated the organization’s rules.
— The New York Times (@nytimes)
В този миг циничният български четец, за който взаимоотношенията сред расите и дебатите за пълноправие в Съединени американски щати са по-подходящ обект за идиотски смешки, в сравнение с за размисъл, може просто да жигосах обстановката като следващият плод на несъразмерната политическа уместност оттатък океана. Но, в случай че не се вписвате в горното изложение и към момента четете този текст, нещата са много по-комплексни.

Както във всеки спор, и тук има две страни със своите причини. И в действителност расата на двете подценени актриси е просто едно съвпадане в много по-широк подтекст. Оспорващите номинацията на Андреа Райсбъроу упрекват продуцентите на кино лентата ѝ в потреблението на нечестни рекламни тактики в обществените мрежи, без да омаловажават актьорското ѝ показване в лентата.

Academy CEO says Andrea Riseborough’s best actress nomination will not be rescinded.
— ABC News (@ABC)
Сред тези тактики са предумишлено отрицателни съпоставения сред осъществяването на Райсбъроу и тези на останалите претендентки за награди този сезон като Кейт Бланшет. Това е неделима част от актуалния политически дискурс и изборните акции по целия свят, само че е изрично неразрешено от американската Академия в маркетинговата конкуренция за „ Оскар “-и.

Встрани от това е налице явен детайл на другарска поддръжка от страна на гореизброените звезди, когато директното лобиране за номинации от страна на членове на Академията също е строго неразрешено. Но най-забавният мотив против номинацията на Райсбъроу е, че филмът с нейно присъединяване, с приходи в размер под 30 000 $, е бил забелязан от прекомерно малко хора, с цел да се класира.

Това е най-смешният и безразсъден аргумент, който може да се даде що се отнася до каквато и да е номинация за „ Оскар “, откакто в продължение на съвсем две десетилетия, от „ Властелинът на пръстените: Завръщането на краля “ насам, златната статуетка за най-хубав филм не е била давана на нито един блокбъстър. Пренебрегвани през тези години са били комерсиални явления с възторжени критически оценки като „ Отмъстителите: Краят “ и съвременни шедьоври като „ Черният рицар “.

No punitive action will be taken by the Academy of Motion Picture Arts and Sciences against best actress nominee Andrea Riseborough
— The Hollywood Reporter (@THR)
За сметка на това са били награждавани филми с нулев отпечатък върху международната попкултура, нулеви последици за киното като изкуство и нулеви следи върху историята на филмовата промишленост като неуместния „ Артистът “, „ Земя на номади “, „ Лунна светлина “ и „ Паразит “. Всички те са еднодневни фестивални любимци, гледани от по-малко хора от популацията на Република България, и в тяхното отличаване политическата уместност към този момент фактически играе несъразмерна роля.

Заключението е едно: за вироглавите сноби в американската Академия, изгубили тотално връзката си с всеобщата аудитория през последните две десетилетия, приходите на даден филм в никакъв случай не са били от голяма важност измежду критериите за номинации. Това е и опровергаване на аргумента на хората, които пазят тазгодишната номинация на Андреа Райсбъроу с изказванието, че оспорването на номинацията ѝ е удар по самостоятелното кино и по опцията дребни филми да бъдат отличавани.

Истината е, че доводите за лобирането и приятелското гласоподаване в Академията имат своята годност, и те са единствените, над които си коства да се съсредоточим. Номинацията на Андреа Райсбъроу не следва да бъде оттеглена – тъй като е една от доста. Още при скандалните разкрития към продуцента Харви Уайнстийн, при които фокусът обяснимо падна върху половите му похищения, се заприказва и за това по какъв начин той е манипулирал членове на Академията с дарове и думи.

British actress Andrea Riseborough will get to keep her Oscar nomination for best lead actress for her performance in the independent drama “To Leslie, ” the Academy of Motion Picture Arts and Sciences announced
— CNN International (@cnni)
Може би и по тази причина преди 19 години „ Властелинът на пръстените: Завръщането на краля “ – продукция точно на Уайнстийн – се трансформира в последния блокбъстър, надмогнал снобизма и, казано по български, шуробаджанащината в Академията и спечелил изцяло справедливо „ Оскар “ за най-хубав филм. Необходима е доста повече бистрота и единствено тогава американските кино топнагради ще могат да се надяват да си върнат тогавашната известност и всеобщ интерес.

Още от създателя:

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР