След няколко години, в допълнение към избора на следващата марка

...
След няколко години, в допълнение към избора на следващата марка
Коментари Харесай

Следващата битка между Google и Apple е за душата на вашия автомобил

След няколко години, в допълнение към избора на идната марка и модел кола, може да имате различен сложен избор: моделът на Гугъл или този на Apple? Други варианти може да включват “car maker generic ” и даже Amazon Prime Edition, написа The Wall Street Journal.

Докато колите, изключително електрическите, се трансформират в нещо като смарт телефони на колела, част от динамичността, която се разигра в ранните дни на промишлеността за мобилни устройства, се демонстрира и в автомобилния бранш.

През последните няколко години конкуренцията сред кралете на смарт телефоните набра нова скорост. Гугъл натрупа партньорства с автомобилни производители посредством версия на Android, основана особено за коли. Това се случва на фона на проектите на Apple да разшири своите софтуерни благоприятни условия в колата.

Автомобилните компании са изправени пред съвсем невъзможното предизвикателство да създават програмен продукт, еднакъв на това, което оферират софтуерните колоси. Работата със Силициевата котловина може да им помогне да отговорят на желанията на потребителите, като в същото време предотврати конкуренцията от компании като Tesla, написа софтуерният коментатор Кристофър Мимс в WSJ.

И все пак – има го и присъщото за тези партньорства напрежение по отношение на това кой управлява потребителското преживяване и насъбраните скъпи данни.

Всеки авто производител би трябвало да се ориентира в внимателен баланс сред вътрешното произвеждане на софтуерни принадлежности и подписването на партньорства, което значи компромис с контрола и евентуална загуба на някои източници на доходи. Тези избори водят до голяма и объркваща нова екосистема, в която „ мобилното “ устройство се отнася до колата, а освен до телефона. Досега потребителите не трябваше да се интересуват какъв програмен продукт работи в колата им, само че ще им се постанова от ден на ден.

За множеството водачи това може да значи автомобил, който работи с по-познат и функционален програмен продукт. Но е допустимо също по този начин да се запазят някои ограничавания при избора, поради превъзходството на две компании в операционните системи за смарт телефони. Това може да е усложнение при следваща продажба на автомобила или при смяна на екосистемата на смарт телефона ви.

Представете си следната публикация за продажба: „ Автомобилът е в съвършено положение, на 60 000 км, операционна система Apple CarOS v 3.1, скърбя консуматори на Android, купете си iPhone най-сетне! “

Преднината на Гугъл

Софтуерът управлява от ден на ден от функционалностите на колите ни - от системите за подкрепяне на лидера, поддържащи скоростта на транспортното средство и придвижването му по автомагистралата, до кода и компютрите, които подсигуряват, че колата стопира, когато натиснем спирачките – или стопира вместо нас.

Досега обаче надпреварата с автоматизирани операционни се фокусираше върху инфотейнмънт системата, която ни демонстрира всичко - от карти до филми на пътя. Системите Android Auto на Гугъл и CarPlay на Apple дават достъп до мобилните приложения през екраните на транспортните средства.

Гугъл стига по-далеч с обявената през 2017 година Android Automotive – операционна система, конфигурирана в самото транспортно средство, която управлява вградената инфотейнмънт система, вместо просто да демонстрира версия на смарт телефон екрана. Android Automotive трансформира екраните в доста от новите транспортни средства допълнително или по-малко основан на Android таблет, посредством който се ръководят Android приложения, персонализирани за коли.

Производителите на коли могат също по този начин да лицензират приложения и услуги на Гугъл, като Maps и Assistant, посредством така наречен съглашение Гугъл Automotive Services, макар че това не е наложително.

Android Automotive може да направи доста повече от Android Auto, събирайки всевъзможни данни за автомобила (скорост, положение на батерията, отопление и климатизация и съвсем всичко друго, което автопроизводителят реши да даде на софтуера на Google).

Първото транспортно средство, работещо с Android Automotive, беше пуснато в продажба в Съединени американски щати през 2020 година Това е Polestar 2 – бранд под шапката на звеното за е-автомобили на Volvo.

Към днешна дата Гугъл има оповестени партньорства и с други производители на коли и снабдители на авточасти, измежду които марките Stellantis, Honda, BMW, Renault-Nissan-Mitsubishi, както и GMC и Chevrolet на General Motors. Други производители оповестиха, че употребяват отворения код на Android Automotive, без да влизат в партньорства с Гугъл, в това число започващи компании за е-автомобили като Lucid Motors.

Apple не стои на едно място

Софтуерната промяна на колите към момента е първоначално си и е мъчно да се планува по какъв начин ще се развие. Възможният излаз е следният: доста производители в последна сметка ще оферират коли с инфотейнмънт системи, основани от Гугъл или Apple, които са леко модифицирани от автомобилния производител, споделя Керстен Хайнеке, помощник на McKinsey, консултиращ клиенти от автомобилния бранш.

Apple не е оповестила еквивалент на Android Automotive – т.е. програмен продукт, който производителите на коли могат да лицензират да работи на техните транспортни средства, без значение дали iPhone е обвързван към тях. Както при всички свои бъдещи проекти, компанията доста внимава какво оповестява обществено.

И въпреки всичко. През юни тази година на конференцията за разработчици на Apple бе показана демо версия на идващото потомство CarPlay, изобразяваща интерфейса на бъдещо транспортно средство. Това приказва за доста по-дълбоката интеграция на CarPlay с колите в бъдеще, в това число интеграция с Android Automotive.

Apple разгласи и кои са сътрудниците за пускане на идващото потомство CarPlay, измежду които Volvo, Ford, Honda, Renault, Mercedes и Porsche, започвайки с модели, които ще бъдат пуснати в продажба през 2023 година

Анализатори назовават ​​хипотетичния предстоящ авто програмен продукт на Apple „ CarOS “.

Следващият CarPlay съставлява доста по-дълбоко равнище на интеграция, от това, което Apple е желала от автомобилните производители до момента, споделя Крис Джоунс, анализатор на автомобилния пазар в Canalys.

В същото време доста производители построяват свои лични операционни системи

Volvo е индикативен случай. Компанията ръководи Android Automotive в своите инфотейнмънт центрове, настрана от VolvoCars.OS – вътрешно създаден програмен продукт за свързване на всички системи на автомобила, споделя Дейвид Холечек, който дава отговор за цифровото преживяване във Volvo Cars, благосъстоятелност на китайския Zhejiang Geely Holding. Всичко това работи с хардуер от обичайни производители на авточасти и по-нови участници като Nvidia и Qualcomm, според от марката и модела на автомобила, прибавя той.

Някои производители на коли като Lucid избрат да комбинират Android Automotive с Alexa на Amazon. Stellantis, която има 14 автомобилни марката, измежду които Jeep, Chrysler, Maserati и Alfa Romeo, употребява Android Automotive за някои от своите коли, а през януари разгласи партньорство с Amazon. Занапред компанията желае да създава личен програмен продукт, споделя Ив Бонефонт, основен софтуерен шеф в Stellantis.

„ Решихме да притежаваме нашето бъдеще във връзка с създаването на програмен продукт “, прибавя той. Засега Stellantis вижда партньорствата с компании като Amazon – и потреблението на персонализирани версии на операционната система Android Automotive – като метод да спести време и запаси и да се концентрира върху основаването на неповторими софтуерни преживявания в транспортните си средства, съобразени с другите профили на клиентите.

Този разбъркан модел сред програмен продукт и системи ще остане норма за известно време, споделя Керстен Хайнеке от McKinsey. Има прекалено много сериозни за сигурността системи в колите и прекалено много нови функционалности – комплицирано е за една компания да направи всичко, даже в случай че тази компания е Гугъл, Apple или Amazon. Освен това никой няма визия какво ще бъде бъдещето на тези системи в свят, в който и трите компании може да се опитат да изместят персоналния автомобил, какъвто го познаваме, с роботакси – с общителното подпомагане на обвързвания с Гугъл Waymo, със Zoox, благосъстоятелност на Amazon, и с всичко, върху което Apple работи.

Както и да се случи това, няма да се случи бързо. Автомобилната промишленост е доста консервативна “, споделя Исак Трефц, някогашен инженер в BMW с дълготраен опит в проектирането на хардуерни и софтуерни системи за ръководство на коли, който в този момент е продуктов управител в OpenSynergy. „ Ако някой споделя, че това ще се случи през идващите 5 години, по-вероятно е да става дума за 20. “
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР