След няколко години на силно увеличение на цените на жилищата,

...
След няколко години на силно увеличение на цените на жилищата,
Коментари Харесай

Бумът на цените на жилищата приключи

След няколко години на мощно нарастване на цените на жилищата, международните жилищни пазари се забавят фрапантно. Това не е изненадващо поради комбинираните неподходящи резултати от повишение на лихвените проценти, растяща инфлация, световно икономическо закъснение и спирания на веригата за доставки, породени от пандемията Covid-19 и влошени в допълнение от рецесията в Украйна, демонстрира разбор на портала Global Property Guide.

Когато се поправят по отношение на инфлацията, цените на жилищата са се повишили единствено на 20 и в действителност са се намалили на 39 пазара, които до момента са разгласили жилищна статистика през 2022 година Съединени американски щати демонстрираха смесени резултати, като показателят FHFA записва лек растеж, до момента в който показателят на Кейс-Шилър към този момент стартира да пада.

Високата инфлация в множеството страни обаче основава илюзията, че цените на жилищата не престават да порастват мощно (или спадът е напълно малък), като номиналните цени на жилищата към момента се повишават в 49 страни и са намалели единствено на 11 от 60-те международни жилищни пазара през 2022 година Например в Литва цените на жилищата са се повишили с големите 19,1% на годишна база през 2022 година, само че в действително изражение цените в действителност са спаднали с 2,17%. По същия метод в Буенос Айрес, Аржентина, наподобява, че спадът на цените на жилищата е управляем с 6,03%, само че в случай че поправяме инфлацията, действителните цени в действителност са се сринали с колосалните 51,76%.

По отношение на инерцията множеството от международните пазари на парцели се забавят бързо. Ръстът е очевидно по-слаб в действително изражение: единствено 13 от 60-те международни жилищни пазара демонстрираха по-силен растеж от предходната година, до момента в който останалите 47 жилищни пазара демонстрираха по-слаб.
    
Пазарите на жилища в Европа към този момент се изчерпват, като цените на жилищата се повишават единствено в 8 от 29-те европейски страни, включени в световното изследване през 2022 година Реалните цени на жилищата на основни европейски пазари като Германия, Обединеното кралство, Испания, Франция и Италия падат.

     Тихоокеанските жилищни пазари, които преди бяха в взрив, в този момент са в неволя. Австралия и Нова Зеландия в този момент претърпяват внезапен спад на цените на жилищата на фона на спадащото търсене на парцели.

     Азиатските жилищни пазари отслабват. Реалните цени на жилищата са се повишили единствено на 6 от 14-те пазара, включени в изследването. Изключения са   Виетнам и Шри Ланка.

     Пазарът на парцели в Близкият изток остава слаб, като цените на жилищата се покачват единствено в 3 от 6-те страни, включени изследването.

     Жилищните пазари в Латинска Америка не престават да се борят с голям спад на цените на жилищата в Аржентина и Колумбия.
 istock istock
Най-силното нарастване на цените на жилищата през 2022 година се следи в: Турция (+63,02%), Виетнам (+10,07%), Русия (+9,96%), Исландия (+9,78%) и Португалия (+7,74) %), като се употребяват данни, поправени по отношение на инфлацията. Най-големият спад на цените на жилищата на годишна база е регистриран в Буенос Айрес, Аржентина (-51,76%), следван от Нова Зеландия (-18,13%), Богота, Колумбия (-17,38%), Хонконг (-16,81%) и Рига, Латвия (-15,95%), като още веднъж се употребяват данни, поправени по отношение на инфлацията.
В своята актуализация на прогнозите за международната стопанска система от януари 2023 година Международният валутен фонд (МВФ) чака световната стопанска система да се разшири с 2,9% тази година, проверка нагоре от оценката от октомври 2022 година от 3,1%, само че въпреки всичко закъснение от разширение от 3,4% през 2022 година и 6,1% през 2021 година Съответно продължаващото повишение на лихвените проценти на централната банка за битка с възходящата инфлация, както и нахлуването на Русия в Украйна не престават да натежават върху икономическата интензивност.
 
Бумът на цените на жилищата в Европа завърши
 
Цените на жилищата са се повишили единствено в 8 от 29-те европейски жилищни пазара, за които има данни през 2022 година Всъщност единствено 5 страни са имали по-силен растеж през 2022 година спрямо година по-рано. Повечето европейски жилищни пазари в този момент губят мощ на фона на икономическите последствия от пандемията Covid-19, съчетани с продължаващата рецесия в Украйна и спиранията на световната верига на доставки. Забележително изключение е Турция.

Турция остава най-силният жилищен пазар, подсилен от мощното търсене от локални и задгранични вложители. Индексът на цените на жилищата в цялата страна се увеличи с грандиозните 63,02% през 2022 година, което е доста повече от нарастването от 17,37% на годишна база за миналата година и най-високото му нарастване в скорошната история. Всъщност в номинално изражение цената скочи с към 168%. На тримесечна база действителните цени на жилищата са се повишили с 6,89% през четвъртото тримесечие.
 istock istock
Цените на жилищата в Русия не престават да порастват бързо, макар затруднената стопанска система на фона на продължаващата война. Реалните цени на жилищата в народен мащаб скочиха с 9,96% през 2022 година по отношение на година по-рано, по отношение на растежа от 6,13% през миналата година. През последното тримесечие цените на жилищата в цялата страна се покачиха леко с 0,7%. Въпреки това вероятностите остават мрачни, защото стотици хиляди руснаци напуснаха страната през последните месеци и вместо руснаците това купуват парцели на други пазари, като Дубай. МВФ чака стопанската система на Русия да нарасне с едвам към 0,3% тази година, след стесняване от 2,1% през 2022 година и растеж от 4,7% през 2021 година

Брокер: При панелните жилища купувате действителна площ

Жилищният пазар в Португалия остава здрав на фона на мощно търсене и дефицит на жилища. Цените на парцелите в цялата страна се покачиха със 7,74% през 2022 година, след покачвания на годишна база от 8,93% през 2021 година, 5,72% през 2020 година, 14,09% през 2019 година и 15,65% през 2018 година

Умерено до минимално нарастване на цените на жилищата се следи в Грузия (4,03%), Черна гора (2,86%), Северна Македония (1,66%) и Швейцария (0,67%). Само Грузия и Швейцария имаха по-силни резултати през 2022 година спрямо година по-рано. Всички, като се изключи Северна Македония, означиха позитивно тримесечно покачване на цените в края на 2022 година

Пазарът на жилища в Латвия в този момент изпитва усложнения, като междинните цени на жилищата в Рига, поправени по отношение на инфлацията, спаднаха с големите 15,95% през 2022 година, за разлика от нарастването от 3,57% през миналата година. В номинално изражение цените на жилищата са се повишили леко с 1,55% на годишна база през 2022 година, само че към момента са внезапно надолу от растеж от 11,77% през 2021 година
 istock istock
Пазарът на жилища в Полша в този момент е в усложнение, като настроенията са неподходящо повлияни от възходящата инфлация и последствията от украинската рецесия. Във Варшава цените на жилищата, поправени по отношение на инфлацията, паднаха с 13,57% през 2022 година, което е поврат от нарастването от 2,99% през миналата година. На тримесечна база цените са спаднали с 2,52% през Q4. Европейската комисия чака стопанската система на Полша да се забави внезапно тази година, с плануван ритъм на напредък на действителния Брутният вътрешен продукт от едвам 0,3%, след разширение от 4,9% през 2022 година и 6,8% през 2021 година
 
Условията на жилищния пазар в Швеция не престават да се утежняват на фона на забавяща се стопанска система, повишаващи се лихвени проценти и растяща инфлация. Индексът на цените на жилищните парцели в цялата страна спадна внезапно с 13,35% през 2022 година по отношение на миналата година, в внезапен контрастност с нарастването на годишна база от 12,06% през 2021 година На тримесечие цените се сринаха с 8,53% през Q4. Очаква се шведската стопанска система да се свие с 0,8% тази година, откакто се разшири с 2,4% през 2022 година, съгласно Европейската комисия.

Ще продължи ли спадът в цените на парцелите

Признаците за продължаващо закъснение на жилищния пазар в Германия стават все по-очевидни, защото по-високите лихви по ипотечните заеми и възходящият инфлационен напън усложниха рестриктивните мерки във връзка с достъпността. Средната цена на жилищата падна с 11,78% през 2022 година, в внезапен контрастност с растежа от 7,68% през миналата година. След растеж от 1,8% предходната година, немската стопанска система се чака да претърпи ново леко стесняване при започване на 2023 година на фона на непрекъснатото нарастване на цените на силата за семействата и забавянето на растежа на износа заради слабото външно търсене. Европейската комисия чака най-голямата стопанска система в Европа да нарасне с минималните 0,2% тази година.

Други европейски жилищни пазари, които също се борят, включват Финландия с спад на цените на жилищата с 10,2% на годишна база през 2022 година, Италия (-9,34%), Румъния (-7,49%), Франция (-6,56%), Дания (-6,45%), Холандия (-6,26%), Виена, Австрия (-5,28%) и Киев, Украйна (-5,01%). Всички записаха по-слаби резултати през 2022 година по отношение на миналата година, като се изключи Украйна.
 istock istock
Жилищният пазар в Обединеното кралство също се охлажда фрапантно на фона на забавящия се стопански напредък. Реалните цени на жилищата паднаха с 4,21% през 2022 година по отношение на година по-рано, в внезапен контрастност с годишния напредък от 5,5% през 2021 година Това беше най-големият им годишен спад от 2008 година насам. На тримесечие действителните цени на жилищата паднаха с 5,24% през последното тримесечие. И въпреки всичко в номинално изражение цените на жилищата в Обединеното кралство фактически са се повишили с 4,77% през 2022 година, само че въпреки всичко закъснение от нарастване на годишна база от 10,14% през 2021 година

Умерени до минимални спадове на цените на жилищата бяха регистрирани в Джърси (-4,84%), Малта (-4,26%), Норвегия (-3,77%), Литва (-2,17%), Испания (-0,64%), Ирландия (-0,35%), Естония (-0,2%) и Словакия (-0,18%). Всички, като се изключи Испания, имаха по-слаби резултати през 2022 година по отношение на година по-рано. Всички, като се изключи Естония, Испания и Малта, означиха тримесечни спадове на цените през последното тримесечие.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР