След началото на войната в Украйна - руското министерство на

...
След началото на войната в Украйна - руското министерство на
Коментари Харесай

Рафаел Лос: Русия вероятно ще премине към обсадна война и все по-интензивни бомбардировки

След началото на войната в Украйна - съветското министерство на защитата за първи път на шестия ден призна обществено, че има убити и ранени съветски военни - и уточни надлежно 498 и 1597. Същия ден украинският президент заяви за над 7000 убити руснаци. Вчера, съгласно данните на Володимир Зеленски, броят им към този момент беше надхвърлил 9200.

Нищо от тези данни не може да бъде тествано от самостоятелни източници. Но това е част от така наречен " военна мъгла " - неизбежната липса на достоверна информация от бойното поле.

Рафаел Лос, специалист по сигурност и защита от берлинския офис на Европейския съвет за външна политика, разяснява пред БНР по какъв начин стана първичното нахлуване; прекосяването към обсадна война, което сега е в ход; възможния идващ стадий - пердах в градски условия .

Първия въпрос, на който Лос отговори в изявление за предаването " Събота 150 " е за аналитичните отзиви в западната преса, че руснаците са позволили съществени неточности в планирането на акцията си:

" Според мен съветското управление - политическото и военното - е имало известни упования, че още щом украинските въоръжени сили бъдат подложени на напън, ще се срутен и ще се предадат. Това, мисля, докара до неверната преценка първоначално в Украйна да бъдат изпратени незадоволителни по бройка и леки моторизирани сили. През първите дни на нахлуването предходната седмица станахме очевидци на акция, изразяваща се най-вече в десантни интервенции и сухопътно напредване към стратегически значими обекти, като летища да вземем за пример. Това не се оказа добра тактичност. Защото украинците съумяха да дадат отпор. И не престават да оказват забележителна опозиция. Към момента обаче би трябвало да си дадем сметка, че съвсем всички съветски сили, струпани в навечерието на войната по границите, към този момент са задействани. Освен това Русия бомбардира от ден на ден цивилни обекти. И евентуално ще преминат към така наречен обсадна война, каквато към този момент сме виждали в Чечения и в Сирия - целеустремен и масиран обстрел на гъстонаселени зони за да пречупят украинците душевен ".

Сраженията не престават към този момент близо 10 дни обаче. Смятате ли, че класическа мълниеносна война - блицкриг - е била изобщо в проектите на руснаците?

Не и поради това, което виждаме. Кампанията на руснаците чак в този момент става огромна и съкрушаваща, каквато се очакваше да бъде още първоначално. Артилерията явно към този момент играе огромна роля. Но пък не се вижда въздушно предимство, камо ли цялостно въздушно владичество, в театъра на бойните дейности, което е значима част от класическия блицкриг. Подготовката в седмиците и месеците преди съветското навлизане в Украйна предполагаше скоростно нахлуване със съкрушителна мощ. Единственото пояснение за какво това не се случи, съгласно мен, е, че съветското управление не е очаквало, че ще му се наложи да прибягва до това, с цел да бъдат победени украинците.

Очаквате ли скоро Русия да премине и към масирани набези с военновъздушните си сили?

Предполагам, че бомбардировките ще стават все по-интензивни - и против военни, и против цивилни обекти. Украинската бойна авиация към този момент се държи, само че е предходна единствено седмица и малко повече, а борбата ще продължи още дълго. В известна степен ще е борба на безсилие.

Доколко потребни ще са в тази борба оръжията, които Украйна получава от Запада?

Западните оръжейни доставки, които към този момент включват и противовъздушни системи, биха могли да спомогнат за попречване на въздушното владичество, което руснаците се надяват да реализират. Преносимите ракетни комплекси " Стингър " от Съединените щати, Англия, Германия и други европейски страни ще са от основно значение, когато боевете се пренесат главно в градовете. С тях могат да бъдат сваляни дронове и хеликоптери и по този начин да се противодейства на обсадната война.

Защо е изключено определяне на неразрешена за полети зона, за което упорстват украинците?

Разбираемо е това искане - поради фрагментите от Украйна, които виждаме. Но би трябвало да си дадем сметка, че неразрешена за полети зона - колкото и механически да звучи този термин - би означавало интервенция на натовски военни в спора. В такава зона би трябвало да се патрулира, тъй като руснаците надали ще се съгласят да я зачитат, единствено тъй като е оповестена. Тогава натовски бойни самолети ще се постанова да смъкват съветски в украинското небе. Ще би трябвало и да унищожават командни пунктове и зенитни системи, даже на територията на Русия. А НАТО, и съответно Джо Байдън обявиха още първоначално, и то доста ясно, че това би означавало Трета международна война. Никой няма интерес да се стига чак до там.

Какви шансове ще има украинската опозиция, ако руснаците опустошат Киев и Харков?

Не съм сигурен дали руснаците ще съумеят да завладяват тези градове. Съпротивата ще е свирепа. А и когато се стигне до стадия на водене на пердах в градски условия, цялото софтуерно предимство на руснаците - самолети, ракети, далекобойна артилерия и така нататък - ще се изпари. В близкия пердах отбраняващият се постоянно е в по-добра позиция, в сравнение с нападателят. В борбата също така няма да вземат участие единствено украинските въоръжени сили, а и доброволци, които желаят да бранят суверенитета и независимостта на страната си. Това ще е напълно друга война. Руснаците ще са пред тежка алтернатива - дали да прибягнат към масирана артилерийска канонада и въздушни удари и да причинят обилни човешки жертви, единствено и единствено да принудят Украйна да се съобщи.

Има ли метод Путин да бъде принуден да приключи войната, без НАТО да влиза в директно спор с него?

За страдание, не знам. И допускам, че специалистите, които споделят, че знаят по какъв начин - или лъжат, или просто се заблуждават. Няма по какъв начин да прочетем мислите на Путин. Смятам, че ще продължим да следваме досегашната ни тактика - макар цената, която заплащат украинците. Ще доставяме украинската опозиция с оръжия и с финансови средства, а на филантропичния фронт - ще оказваме помощ за евакуацията на бежанците от Украйна и ще им предоставяме леговище. В същото време ще затягаме от ден на ден глобите против съветската стопанска система. А времето ще е на страната на украинците - колкото повече устоят, толкоз повече глобите ще поразяват Русия. Рискът е в това, че Путин може да се почувства заставен да форсира акцията с повече удари против цивилни цели и с напън върху НАТО да спре оръжейните доставки за украинците - да вземем за пример със закани за приложимост на нуклеарно оръжие.

Склонен ли сте да се съгласите с догатките, че Путин би почнал опустошителна нуклеарна война, тъй като по някаква причина към този момент не разсъждава рационално?

Не утвърждавам опитите на някои анализатори да извадят Путин от плоскостта на разсъдъка, като го назовават " вманиачен " или " захласнат от злото ". Според мен има известна рационалност в държанието му. Действията му имат пояснение в задачите, които формулира в няколко речи през последните седмици и месеци във връзка с Украйна и изобщо на някои някогашни елементи от Съветската и от Руската империя. Тези цели може да са плашещи, само че не са ирационални. Според мен отговорът на западните водачи на съветската нуклеарна изразителност е доста спокоен и обмислен. Съединените щати даже знаково анулираха рутинно тестване на междуконтинентална балистична ракета. Руснаците в същото време нямат желание да анулират рутинните учения на нуклеарните си сили - тъй като желаят да окажат напън върху Украйна и НАТО да ги принудят да изпълнят настояванията им. Ако Путин въпреки всичко реши да натисне копчето, всички залози ще спрат. Според мен и той, и западните водачи осъзнават, че тогава характерът на спора ще стане напълно различен. И се надявам да не се стигне толкоз надалеч.

В изискванията на ескалиращо напрежение не е ли време НАТО да промени засиленото си предно наличие, като разположи непрекъснати бази на източния фланг с по-значителни по мащаб сили?

Изявлението на водачите на НАТО след виртуалната им среща преди няколко дни подсказва, че Основополагащият акт за сигурността и съдействието с Русия, който пречи на Алианса да разполага многочислени бойни елементи на територията източните си членки, към този момент е мъртъв. Русия го скъса на части със своето навлизане и с огромната си и сложна атака в прилежаща Украйна. За мен това изказване значи, че водачите на НАТО се готвят да изпратят обилни по мащаб военни сили на източния фланг. Подкрепленията от последните седмици се вършат още според концепцията за бойните групи, чиято задача е да задържат съперника, до момента в който се задействат главните сили при положение на нахлуване. Но, съгласно мен, тази тактика на въздържане ще отстъпи към този момент място на тактика за защита. Това значи много по-различно позициониране на силите - много по-значителни сили с много по-голяма бойна подготовка и качества. Сътрудничеството сред страните членки ще бъде задълбочено. Засиленото предно наличие, което имаме от няколко години в Полша и в балтийските членки и което се репликира по сходен метод в този момент в България и Румъния, ще е към този момент единствено основата за подсилване на позициите на НАТО.
 фотография: ЕПА/БГНЕС

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР