Ученици от 7-и клас в 129-о основно училище Антим I

...
Ученици от 7-и клас в 129-о основно училище Антим I
Коментари Харесай

Ученици от 129-то ОУ „Антим I” бяха гости на Софийска районна прокуратура и Софийски районен съд

Ученици от 7-и клас в 129-о главно учебно заведение „ Антим I ” бяха посетители на Софийска районна прокуратура и на Софийски областен съд в границите на осведомителната акция „ Ден на отворените порти “, която се организира под мотото „ Открито за правосъдната власт “. Това оповестиха от пресцентъра на СРП.

Децата бяха посрещнати от прокурор Гергана Миталова-Герон, прокурор Калин Владимиров и арбитър Станислав Седефчев. Те им описаха в резюме за структурата на правосъдната система, за ролята на прокуратурата и съда, както и за разликата сред цивилен и наказателни каузи. Магистратите обясниха на децата след каква възраст стартират да носят наказателна отговорност и какви са ограниченията, които се взимат по отношение на малолетни лица.

Прокурорите обърнаха на учениците внимание на заплахите, които ги грозят в интернет пространството, по какъв начин би трябвало да са извънредно бдителни и да не дават персонална информация. Засегната бе тематиката за носене и приложимост на наркотични субстанции - за това, че за сходни действия се носи наказателна отговорност и че използването на опиати може да отключи разнообразни душевен болести. По време на последвалата полемика бе комплициран фокус и на рисковата наклонност измежду децата за дишане на божествен газ и за снимането на клипове, на които се виждат прояви на експанзия.

Съдия Седефчев описа на учениците за какви закононарушения малолетните най-често стигат до съда. Той обърна внимание, че по-голямата част са за побои, а по-късно са кражбите. Учениците питаха съдията какво се случва в случай че човек излъже при предоставяне на показания в хода на обещано дело, а той изясни, че още при започване на съвещанията на всеки очевидец се изяснява, че би трябвало да споделя единствено истината и им обясни какво планува законът за лъжесвидетелстване.

По време на гостуването си в СРП и СРС учениците посетиха стаите, в които се държат арестантите, до момента в който стане време за съвещанията по делата. Те разгледаха и синята стая за разпит на деца, където им бе обяснено по какъв начин протича всекидневно една сходна процедура.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР