След краха на известното някога русенско предприятие "Прециз интер холдинг",

...
След краха на известното някога русенско предприятие "Прециз интер холдинг",
Коментари Харесай

Активите на Прециз интер холдинг се разпродават на парче

След краха на известното в миналото русенско дружество "Прециз интер холдинг ", активите на неговия правоприемник – акционерното сдружение "ПИХ индъстри " за следващ път се разпродават на обществен търг. Заради насъбраните милионни задължения, то беше оповестено в неплатежоспособност още преди четири години. А синдикът на банкрутиралата компания - Димитър Смиленов, който до момента е обявявал 30 търга за имуществото й, за следващ път прави опит да събере въпреки и минимална част от парите, с които кредиторите му би трябвало да бъдат задоволени.

На 7 ноември следва провеждането на три търга, на които ще бъдат продавани както триетажната битова постройка на предприятието, ситуирана върху 2724 кв. м в парцел с повърхност 11 836.71 кв. м, по този начин и съоръжения и индустриални линии.

Общата цена на продаваното имущество е под един милион лв., само че задълженията на банкрутиралото сдружение са близо 100 милиона лв..

В същото време преоценяването на активите върви с цялостна мощ.

През лятото на 2008-а да вземем за пример беше изработен опит за продажбата на същата тази битова постройка, като оценката й тогава беше на стойност 368 243 лв.. Сега тя се предлага с начална тръжна цена от 238 621.14 лв..

Производствената линия за електрическо заваряване на тръби ( RM 40/2) също ще се търгува за 80 на 100 от цената при предходното й предложение – за 521 816.32 лв.. Същото е ситуацията и с линията МТМ-Алу, която включва и инструментална екипировка. Тя ще се търгува за 201 726.72 лв..

Всички обявявани до този миг продажби на имуществото на сдружението надали ще съумеят да покрият и една десета част от насъбраните му отговорности, които - в случай че съдим по признатия от съда лист на кредиторите му от края на 2015-а, когато "ПИХ индъстри " пое по пътя на несъстоятелността, са близа 100 млн.лева. Само отговорностите му към "Уникредит Булбанк " АД са в размер на 54 335 410.47 лв.. Към тях са прибавени и над 3.5 млн. лева дълг към "Уникредит лизинг ". Други 36 621 363.45 лева са записани като дължими към "Райфайзен банк България ". Към тях вървят и задълженията към "Райфайзен лизинг България ", които са на стойност 795 864.52 лв.. Присъденото на Националната организация по приходите е в размер на 2 654 895.38 лв..

Като се оповестява всичко това, не е неприятно да бъде припомнена

историята на това инак добре работещо допреди години дружество.

Тя не се разграничава от множеството до болежка познати образци на приватизацията у нас - напазаруван без пари цех освен не оцелява, само че оставя след себе си задължения за милиони. В съответния случай всичко стартира през 1987-а в село Иваново, покрай Русе. По това време е основана държавната компания "7 ноември ", която има една линия за произвеждане на тръби и 29 чиновници. Негов общоприет шеф е Гено Генов (вече покойник). По тествания способ на прехода - смяна на собствеността посредством приватизация от работническо-мениджърско сдружение, през 1996-а шефът се снабдява с предприятието против скромните 22 хиляди лв.. Генов взе участие като акционер и в доста други компании. Той основава и ново произвеждане на територията на тогавашния Комбинат за тежко машиностроене в Русе, който по това време е бил разгласен в разпродажба. През 2002-а се явява и на изборите за кмет на града като самостоятелен претендент, подсилен от Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и Национална движение „Симеон Втори" и персонално от някогашния кмет и тогавашен министър на държавната администрация Димитър Калчев.

Това не е инцидентно.

Калчев е бил съучастник на Генов във компанията "Крамс ", чиято съществена активност е произвеждане на стоманени тръби. Израстващият по това време русенски бизнесмен самичък финансира акцията си, а в предизборните си изказвания дори акцентира на обстоятелството, че е върнал сина си от чужбина, с цел да работи в България. Това обаче не му оказва помощ изключително и той загуби изборите от съгражданката си Елеонора Николова, претендент на Съюз на демократичните сили. След гласуването той още веднъж концентрира напъните си върху бизнеса и - в полза на истината, достиженията му в тази област са много впечатляващи. Възходът на "Прециз интер холдинг " е забележителен. Приходите на компанията нарастват от 21 млн. през 2002-а до впечатляващите 152 млн. лева през 2008 година.

Бизнесът на сдружението се разраства, а както може да се чака, банките се отнасят много благосклонно към него. То получава безпроблемно заеми за милиони. През 2007-а чиновниците на групата са над 1000 души, а съгласно хората, работили там по това време, изискванията били много положителни. Работниците получавали спомагателна заплата за Коледа, безвъзмезден превоз и храна в столовете в Иваново и в Русе.

Само че благосклонността на ориста

и блестящото до този миг развиване стартира да буксува. За страдание през февруари 2008-а тя поставя завършек на земния път на Генов и бизнесът му е стихотворец от сина му Стоян. По това време холдингът работи на цялостни обороти и изнася над 70% от продукцията си. Тогава групата е измежду стоте най-големи компании в страната. Но със задълбочаването на финансовата рецесия поръчките понижават, а оттова и приходите. Продажбите на "Прециз интер холдинг " за 2009-а се срутват с съвсем 50% по отношение на предходната година. Според докладите на компанията в Търговския указател краткосрочните й отговорности в края на 2009-а са скочили от 29 млн. на 78 млн. лв.. Банките стартират да си търсят вземанията. Отделно снабдители и сътрудници на групата не получават заплащанията си с месеци. Частни правосъдни реализатори стартират да разказват имуществото на холдинга, с цел да го продават по искане на кредитори.

Очевидно е, че наследникът на основаната от бизнесмена Генов империя - синът Стоян, не съумява да се оправи с предизвикването и компанията се насочва към неизбежния си край.

Две години по-късно групата, която към този момент е обкръжена от недоволни кредитори, стартира да трансферира активи в нови компании. През пролетта на 2010-а са основани две нови компании - "ПИХ индъстри " и "ЕМ комерс 10 ". И двете са със подобен предмет на активност като този на "Прециз интер холдинг ". И в двете са трансферирани активи от холдинга, евентуално в опит да бъдат скрити от кредитори. В тях са преназначени и чиновниците на групата. В "ПИХ индъстри " шефове са Стоян Генов и сестра му Иванка, както и индустриалният шеф на "Прециз интер " Валентин Ботев. Втората компания е благосъстоятелност на австриеца Роберт Михаел Шрам, представляван от Венелин Стоянов Василев.Но и двамата не са свързани лица със Стоян Генов. В първата компания са апортирани парцели на "Прециз интер холдинг " за 48 млн. лв.. По-късно австриецът става и главен акционер в "ПИХ индъстри ".

Прехвърлянето на благосъстоятелност продължава и по-късно.

От последния лист на акционерите, участвали на общото заседание през 2015-а, излиза наяве, че 99.9 % от акциите на "ПИХ индъстри " се съставляват от едноличното сдружение с лимитирана отговорност "ЕМ комерс 10 ", благосъстоятелност на Роберт Шрам и на Венелин Василев, който има... една акция.

Към днешна дата самото "ЕМ комерс 10 " също е със запорирано имущество. Нещо повече - на 29 ноември акциите на сдружението също излизат на обществена обмен. Синдикът на банкрутиралата компания Пламен Костадинов от Русе е оповестил продажбата на имуществото на длъжника. В обявлението е записано, че ще бъдат продадени напълно „ правата по Временно уверение №1 от 1 юни 2010-а, издадено от „ Пих Индъстри “ АД, по отношение на записаните 39 999 бр. поименни и налични акции в капитала на „ Пих Индъстри “ Русе на обща номинална и емисионна стойност от 39 999 000 лева, като всяка акция е с номинална стойност 1000 лв. “. Но ще се търгуват на начална цена, избрана според експертната оценка на един лев за акция, написа в обявлението за търга.

С думи елементарни - става дума за 39 999 лв....
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР