След като през последните дни се разрази конфликт между Руското

...
След като през последните дни се разрази конфликт между Руското
Коментари Харесай

СЛЕД КОНФЛИКТА С ПЕТКОВ: Митрофанова с нова медийна изява

След като през последните дни се развихри спор сред Руското посолство и българските управляващи, а през вчерашния ден в позиция съветският дипломат у нас Елеонора Митрофанова непосредствено разкритикува българския кабинет, като уточни, че е " недопустимо по никакъв метод служители на тази или онази страна без значение от сан и публична служба обществено да подлагат на критика Посланика на Руската Федерация за оценките на протичащите се в приемащата страна събития ", през днешния ден Митрофанова даде изявление за barometar.net. В него не се разисква нито спорът, нито връзките с България на фона на военния спор в Украйна. Публикуваме цялото изявление (БЕЗ РЕДАКТОРСКА НАМЕСА):

изявление на Иво Тодоров с посланика на Русия в България Н.пр. Елеонора Митрофанова

Г-жо, Митрофанова, по кое време очаквате да завърши военният спор с Украйна?

Специалната военна интервенция ще бъде приключена незабавно, откакто бъдат изпълнени поставените задания за отбрана на рускоезичните хора и обезпечаване сигурността на Русия. В същото време бе основан преговорен формат с украинската страна, работата по който протича непрестанно. Сключването на съглашения с ясни критерии за тяхното осъществяване може доста бързо да спре протичащото се в Украйна.
Ако киевските управляващи се интересуват от това, несъмнено. Искам да подчертая, че сегашната обстановка можеше да бъде избегната, в случай че груповият Запад беше посочил предпочитание за почтен разговор по въпросите на сигурността с Москва и не се опита непременно да резервира изплъзващото се военно-политическо и икономическо владичество. Всеки ден става все по-очевидно, че западните страни са се нуждаели от Украйна само, с цел да основават непрекъснати закани за Руската федерация. Опитахме се да преговаряме, само че те не желаеха да ни изслушат.

Зам.държавният секретар на Съединени американски щати, Виктория Нюланд сподели, че в Украйна има уреди за биологични проучвания. Възможно ли е в тях да са разработвани биологични оръжия?

Истеричните опити на Съединени американски щати да прикрият следите си не оставят подозрение, че в лабораториите в Украйна са били разработвани съставни елементи за биологични оръжия. Руското министерство на защитата към този момент разгласява документи, потвърждаващи присъединяване на Пентагона във финансирането и провеждането на сходни проучвания. Мисля, че ни чакат още доста неприятни открития.
Ако американската биопрограма в Украйна е преследвала единствено мирни цели, тогава за какво Виктория Нюланд се опасява, че нейните резултати ще попаднат в Русия? Защо Съединени американски щати не разкриват какви тъкмо „ мирни опити “ са били провеждани в секрети биолаборатории в Украйна?
Причинителите на кои заболявания са били „ спокойно разследвани “ от американски експерти в Украйна, която е близка до някои райони на Русия във връзка с климатичните и теренните характерности? Цялата международна общественост се интересува от това какво вършат Съединените щати в Украйна и какви опасности крият техните „ мирни действия “ за другите. От всички страни Вашингтон е бомбардиран с въпроси, на които не е подготвен да даде отговори.

Защо Русия 8 години понасям издевателствата над проруското население в Донецка и Луганска области? Нямаше ли механизми за неговата отбрана?

Русия се стремеше да реши проблемите на Донбас с мирни дипломатически средства. Нашата страна изигра основна роля в подготовката и подписването на „ Комплекс от ограничения за осъществяване на Минските съглашения “ от 12 февруари 2015 година, предопределени за разрешаване на вътрешно-украинската рецесия. Този документ даде опция за политическо решение на спора в Източна Украйна и реинтегрирането на Донецк и Луганск в нейния състав. Според постигнатите съглашения разговорът за бъдещия статут на Донбас като част от постконфликтна Украйна трябваше да стартира на идващия ден след изтеглянето на тежко въоръжените сили. То публично беше приключено на 8 март 2015 година Тоест от 9 март 2015 година режимът в Киев отхвърли да извърши договореностите, разчитайки на война. Призовахме Вашингтон, Париж и Берлин да повлияят на украинските управляващи и да ги принудят да спрат военните дейности против своите жители. Западните куратори на Киев обаче настойчиво не желаеха да виждат, че 4 милиона души в Донбас непрекъснато живеят под артилерийски и минометни офанзиви. Загиваха мирни жители. Умираха деца.

Използвахме платформата на Организация на обединените нации, ОССЕ, Съвета на Европа и други интернационалните организации, с цел да притеглим вниманието към незаконните дейности на режима в Киев и обстоятелствата на жестоко нарушаване на филантропичното право. Колективният Запад цинично си затваряше очите за това. Русия стартира специфична военна интервенция, когато дипломатическите благоприятни условия за разрешаване на спора бяха изчерпани. Вината за случилото се е на западните страни.

Според социологическо изследване, извършено в Русия близо половината от руснаците поддържат нашествието на Русия в Украйна. Възможно ли е, в случай че тя се проточи по-дълго да настъпи смяна в публичните настройки?

Нашите данни са по-различни: съгласно изследване на ВЦИОМ / Всеруски център за проучване на публичното мнение/ от 5 март, повече от 70% от моите сънародници поддържат линията на съветското управление по украинското направление. В Русия специфичната военна интервенция се възприема, като от дълго време нужни обективни дейности за гарантиране на правата на жителите на Луганската и Донецката национални републики на живот. Престъпният режим в Киев води война против личните си жители в продължение на 8 години. Сегрегирайки личното си население съгласно правилото на „ верен “ и „ погрешен “ украинец, националистите в действителност проведоха геноцид в Донбас – през всичките тези години военните дейности там продължаваха: села и градове бяха обстрелвани, съвсем 14 хиляди души починаха.

Освен това националистите се готвеха да подхващат масирана офанзива против Донбас. Това се удостоверява от разкритите от съветските военни секретни документи на Националната армия на Украйна. Те са оповестени – можете да ги прочетете. Следващият обект щеше да бъде Крим. Нашите въоръжени сили предотвратиха сходен сюжет. Гражданите на моята страна са добре осведомени, както с аргументите, по този начин и с задачите на съветската военна интервенция. Съответно въпросът за нейната дълготрайност даже не е вторичен, а треторазреден. Освен това се развива в прецизно сходство с авансово утвърдените проекти с акцент върху избягването на цивилни жертви.

Вие казвате, че съветската позиция по отношение на спора в Украйна е обяснена най-малко 10 пъти, само че никой не слуша. Защо съгласно Вас Съединени американски щати и Европейски Съюз не желаят да одобряват причините на съветската страна?

Отговорът е много явен – Съединени американски щати и Европейски Съюз не престават да живеят в еднополюсен свят, който, обаче, към този момент не съществува. Те просто не могат да слушат и чуват другите. Загубиха способността да го вършат. Ние не оставяхме опитите да предизвикваме сериозен диалог със западните сътрудници по въпросите на европейската сигурност, която бързо деградира на фона на разширението на НАТО на изток и военното преодоляване от алианса на постсъветското пространство, в това число Украйна.

Още през 2008 година Москва предложи самодейност за подписване на Договор за европейска сигурност. Смисълът му беше, че нито една страна и нито една интернационална организация в евроатлантиката не може да укрепи своята сигурност за сметка на сигурността на другите. Предложението обаче беше отхвърлено с лека ръка: невероятно е, споделят те, да се разреши на Русия да ограничи активността на НАТО. Подобна орис сполетя нашите планове на контракти с Вашингтон и Северноатлантическия алианс за гаранции за сигурност от декември 2021 година Западните страни в действителност оповестиха: ние сами ще решим какво да считаме за опасност за сигурността на Русия. За какво да приказваме тогава?

Лидерите на Саудитска Арабия и ОАЕ отхвърлиха да беседват с Джо Байдън, само че разговаряха с Владимир Путин. Какъв политически знак дават с това принц Мохамед бин Салман Ал Сауд и шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян?

Светът се трансформира – колкото и да желаят противоположното нашите презокеански сътрудници. По създание те остават захласнати от концепцията да сведат цялата интернационална общественост до тясна група страни, водени от тях самите, които ще дефинират „ реда, учреден на правила “, а всички останали ще бъдат задължени да съблюдават тези правила. Виждаме обаче, че има все по-малко страни, които са подготвени да живеят в такава парадигма. Намесата на Съединени американски щати във вътрешната политика на суверенните страни и наложените от тях наказания в отговор на всяка демонстрация на „ непокорство “ провокират все по-голямо неспокойствие. Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства бяха принудени да изпитат това. Логично е, че в такива условия Рияд и Абу Даби залагат на личните си национални ползи. В последна сметка, в случай че играете по „ американските правила “, печели единствено едната страна. Вече никой не се съмнява в това.

Каква е позицията на Китай, Индия и Турция за спора в Украйна?

Въпросът за позициите на тези страни, би трябвало да се насочи към техните представители. Въпреки това е ясно, че от ден на ден страни за разлика от Съединени американски щати и Европейски Съюз, които си представяха, че са „ цялата международна общественост “, са в положение да проучват и схванат същинските аргументи за рецесията. Оттук идват техните премерени подходи към събитията в Украйна и нежеланието им да се намесват в безполезните санкционни игри на Вашингтон и Брюксел. Убедена съм, че когато „ димът” от осведомителната война, отприщена от Запада, утихне, нелицеприятната истина за Съединени американски щати и НАТО ще стане явна за всички.

Досега над 3 милиона украинци са напуснали родните си места. Имате ли обръщение към тях?

Наистина, украинците – дами, деца и възрастни хора, бяха принудени да изоставен местата, където живеят, с цел да не се трансфорат в жив щит за националистическите банди. Русия подхваща най-активни стъпки за оказване на всеобхватна помощ на бежанците. По време на преговорния развой договорихме маршрутите на филантропичните коридори, с цел да предоставим опция на цивилните да изоставен територията на Украйна.

В резултат на това стотици хиляди бежанци се намират в сигурност у нас. Можеше да бъдат и повече, само че нацбатальоните пречат на напредването на жители към Руската федерация. Нашето държавно управление отпусна 5 милиарда рубли за заплащания на бежанци от Украйна и Донбас, планува даването на безвъзмездни медицински услуги, психическа поддръжка и се създават разновидности за тяхното наемане на работа. Всъщност цялата страна се причисли към самодейността за събиране на филантропична помощ. Пожелаваме на украинците бързо завръщане по домовете им, което зависи само от благоразумието на Киев.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР