След като по-рано днес от БСП поискаха изслушване в парламента

...
След като по-рано днес от БСП поискаха изслушване в парламента
Коментари Харесай

Неизправните язовири в страната са 2005

След като по-рано през днешния ден от Българска социалистическа партия желаеха чуване в Народното събрание на четирима министри за наводненията в Бургаско, пред депутатите се явиха министрите на вътрешните работи, на околната среда, на стопанската система и на районното развиване.
Министърът на вътрешните работи Валентин Радев сподели, че регионалният шеф на Бургас Вълчо Чолаков ще внесе сигнал в прокуратурата поради наводненията от последното денонощие.
Министърът на околната среда Нено Димов сподели, че съществено остава ситуацията с новото хранилище за боклуци на Бургас и девет общини.
" Екипите на държавния контрол сега ревизират видеозаписи на язовира, предизвикал бедственото състояние в Бургаско и данните ще бъдат оповестени на общност ", разяснява икономическият министър Емил Караниколов .
" 2005 са язовирите с неизправности по стените и оборудванията към тях, сочат данните от февруари 2017 година насам ", обясни той.
От 1 януари 2016 година до момента са тествани 5661. Най-често установени нарушавания се състоят в неналичието на техническа документи, частични свлачища, обрасли с дървесина и храстова растителност , ерозия. За преливниците са установени разрушавания или затлачвания.
Той добави, че би трябвало да се обмисли нов вид за стопанисване на язовирите у нас.
" Общините - те нямат пари да извършат тези поправки. Може би доста съществено би трябвало да се замислим, да се направи разбор дали язовирите би трябвало да имат разнообразни притежатели, тъй като въпреки всичко водата е извънредно значим запас. Първо би трябвало да се направи категоризация - нещо, което не е правено, на язовирите. Много от язовирите са с едни диги ", сподели министърът.
По думите му би трябвало тъкмо и ясно да се формулира какво е язовир и може би да се мисли за една конструкция, която да ги ръководи. " Защото някои язовири, продавайки вода за електричество, концесии, генерират облаги, а други са безусловно на загуба и би трябвало да се намерения за финансов запас за язовирите ", добави министърът.
Според изнесената от него информация откогато съществува Главна дирекция " Надзор на язовирните стени и оборудванията към тях " от началото на 2016-та са направени над 5600 инспекции, а най-честите нарушавания са неналичието на техническа документи и затлачване с отпадъци от свлачища. " Разбира се, на всяко нарушаване се издава и наставление ", обясни министърът.
От началото на 2017-та пък са осъществени 192 инспекции на язовирите в Бургаска област.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР