След като няколко поредни месеци България бе лидер по продажби

...
След като няколко поредни месеци България бе лидер по продажби
Коментари Харесай

Продажбите на нови коли в България леко се забавят

След като няколко следващи месеци България бе водач по продажби на нови коли в целия Европейски съюз, то в този момент страна ни стартира да регистрира по-малко нови регистрации. Първите индикации за вероятно закъснение пристигнаха още през октомври, когато България отстъпи първото място на Латвия. Тогава регистрациите отчитаха растеж от 32%, само че през ноември те са 20.9%.

Въпреки че това въпреки всичко е нарастване, то България освен, че към този момент не е водеща по продажби, само че даже не влиза в топ 5. През ноември водач в Европейски Съюз е още веднъж Латвия с растеж от 73.6%. Следват я Португалия (39.4%), Кипър (31.5%) и Германия (31.4%), сочат данните на Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA).

На този декор пазарът в Европейски Съюз регистрира нов растеж в продажбите – от 16.3%. Той е четвърти следващ за тази година, само че въпреки всичко към момента не може да се компенсират загубите от пандемията и непрекъснатите спадове, регистрирани от предходната година до юли тази година.
България
През ноември тази година новите регистрации са единствено с 401 бр. повече в съпоставяне със същия месец на 2021 година Това е растеж от 20.9%. Припомняме, че през август нарастването на годишна база бе 30%, а през септември счупи всевъзможни върхове – тогава бе 46%. Октомври пък донесе растеж от 32%.

През интервала януари – ноември тази година новите регистрации се усилват със 17.2% на годишна база и доближават 26 675 бр. Няма друга страна в Европейски Съюз, която да записва такова нарастване, само че позитивната наклонност е вследствие на непрекъснатите месечни нараствания от тази година, когато повече страни отчитаха спадове.
За Европейски Съюз
Въпреки регистрираният растеж от 16.3%, пазарът на нови коли в Европейски Съюз към момента не може да се възвърне изцяло. През ноември са продадени 829 527 единици, само че тези размери остават под равнищата отпреди пандемията. За съпоставяне през ноември 2019 година са регистрирани 1 млн. нови коли.



Повечето от пазарите в района способстват позитивно за растежа през ноември, в това число четирите най-големи. Най-силно нарастване се следи в Германия (+31.4%), следвана от Италия (+14.7%), Испания (+10.3%) и Франция (+9.8%) – които също означиха солидни облаги.

Единадесет месеца след началото на 2022 година новите регистрации на леки коли в Европейски Съюз са с 6.1% по-малко в съпоставяне със същия интервал на предходната година. Въпреки скорошните мощни резултати, спадовете, генерирани от януари до юли, бяха задоволителни, с цел да намалят представянето от началото на годината. Сред четирите основни пазара в района Италия записа най-слабия резултат до момента тази година (-11.6%), следвана от Франция (-8.7%), Испания (-4.4%) и Германия (-2.4%).

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетиннови регистрации продажби на коли продажби на коли в Европа авто пазар ПоследниНай-четениИндустрии 36 Продажбите на нови коли в България леко се забавят Европари 216 Европейска комисия утвърди и последната европрограма за България Политика 272 Депутатите сложиха под риск 1.4 милиарда лева по Плана за възобновяване Политика 436 „ Срам ни е какъв брой малко даваме “: Парламентът утвърди военна помощ за Украйна Компании 12151 Германец трансформира остарял хотел в Семково в коливинг зона Личности 9998 Мъск към този момент не е най-богатият човек в света Любопитно 4124 Vivacom отключва всичките си ТВ канали Бюджет и финанси 3911 Правителството предлага изтеглянето на България от двете руски банки Всички новини13:21 Бюджет и финанси 36 Бизнес интензивността в еврозоната демонстрира положителни резултатите googletag.cmd.push(fu
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР