След като международното летище Хартсфийлд-Джаксън в Атланта в САЩ не

...
След като международното летище Хартсфийлд-Джаксън в Атланта в САЩ не
Коментари Харесай

Най-големите летища в света

След като интернационалното летище Хартсфийлд-Джаксън в Атланта в Съединени американски щати не съумя да се класира като най-голямото в света през 2020 година, то съумя да си обезпечи купата още веднъж през 2021 година

Китайското летище Гуанджоу-Байюн, което обслужи 40 милиона пасажери предходната година, падна от първо на осмо място.

Въпреки че това е повече от цялото население на Полша, то към момента е на половина по-малко от номер 1 в Съединени американски щати, което води в класацията на ACI (Airports Council International) със 75 милиона пасажери. Това сочат резултатите от ранглиста на най-големите летища в света съгласно броя пасажери.

Резултатите от класацията са поразителни, спрямо предходни години. През 2019 година са летели над 9.1 милиарда пасажери, като по това време две летища (Атланта и Пекин) са имали повече от 100 милиона пасажери.

През първата година на пандемията - 2020 година, числата падат бързо - под 2 милиарда души. За разлика от тях, 4.5 милиарда пасажери през 2021 година наподобяват напряко зрелищно, макар че това е единствено половината от рекордната стойност за 2019 година

Ето 10-те най-големи летища в света по брой пасажери

1. Международно летище Хартсфийлд-Джаксън, Атланта (САЩ)

Преди пандемията летището е обслужвало повече от 100 милиона души. Но през 2020 година броят на пасажерите на летище Хартсфийлд-Джаксън в американския щат Джорджия падна с 61.2 % и летището загуби първото място в класацията на най-големите в света (по пътници) за първи път от 1998 година

Миналата година Атланта най-сетне съумя да се възвърне малко и да си възвърне позицията в класацията на ACI.

2. Далас Форт Уърт (САЩ)

Летище Далас Форт Уърт в Съединени американски щати беше измежду първите 10 най-големи летища в света през 2019 и 2020 година, само че съумя да се изкачи от 4-то на 2-ро място през 2021 година Миналата година над 62 милиона души са посетили летището в американския щат Тексас - това е с 58 % повече, спрямо миналата година.



3. Международно летище Денвър (Колорадо, САЩ)

Международното летище в Денвър беше третото летище в Съединени американски щати, което влезе в десетте най-големи летища в света, като се подреди на трето място с 58.8 милиона пасажери. Денвър също претърпя сериозен спад в броя на пасажерите с повече от 50 % през първата година на пандемията, само че летището към този момент съвсем се върна към старите цифри.

4. Международно летище Чикаго О'Хеър (Илинойс, САЩ)

Миналата година на 13-то място, интернационалното летище Чикаго О'Хеър щурмува класацията през 2021 година и завоюва четвърто място. Летището в Чикаго обслужва повече от 54 милиона пасажери, с към 75 % повече, спрямо миналата година, когато пандемията осуети проектите на доста пътуващи.



5. Международно летище Лос Анджелис (Калифорния, САЩ)

Летището в Съединени американски щати с добре познатото редуциране LAX стигна до петата позиция през 2021 година и се изкачи с цели 10 места, спрямо миналата година. Около 48 милиона души са летели до или от Лос Анджелис през 2021 година

6. Международно летище Шарлот Дъглас (Северна Каролина, САЩ)

Постоянно разрастващото се интернационално летище Шарлот Дъглас се намира в Северна Каролина и е кръстено на някогашния кмет на Шарлот Бен Елбърт Дъглас. Миналата година американското летище е обслужило повече от 43 милиона пасажери.

7. Летище Орландо (Флорида, САЩ)

Международното летище Орландо Санфорд направи най-големия скок - в класацията за 2020 година то е класирано на 27-о място, а сега е на 7-о място. Общо 86 % повече пасажери са пристигнали на летището предходната година. То обаче също не може да доближи цифрите за 2019 година

8. Международно летище Гуанджоу-Байюн (Китай)

Класирано под номер 1 от ACI през 2020 година, интернационалното летище Гуанджоу-Байюн в китайската провинция Гуандун в този момент е едвам осмото най-натоварено летище в света. Броят на пасажерите съвсем не се е трансформирал по отношение на миналата година. Летището е записало съвсем 40.2 милиона пасажери през 2021 година, т.е. с към 3 милиона по-малко, в сравнение с през 2020 година



9. Международно летище Ченгду Шуанглю (Китай)

Международното летище Ченгду Шуанглю в югозападната част на Китайската национална република зае 9-то място в класацията. През 2019 година летището към момента беше надалеч от едно от челните места - едвам 24-то с 55.8 милиона пасажери.

През 2020 година летището записва единствено 40 милиона пасажери (минус 27.1 процента), което въпреки всичко това го направи третото най-натоварено летище в света. Междувременно, обаче то навакса и към този момент е на девето място със „ единствено “ 40.1 милиона пасажери.

10. Международно летище Хари Рийд (САЩ)

Международното летище Хари Рийд идва на последно място в класацията на ACI с 39.7 милиона пасажери през 2021 година Летището в Лас Вегас обаче не е губещо, тъй като, спрямо 2020 година, 78 % повече хора са го посетили предходната година.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР