След като историческата стачка на Обединените автомобилни работници (UAW) официално

...
След като историческата стачка на Обединените автомобилни работници (UAW) официално
Коментари Харесай

Как историческата стачка на автомобилните работници удря икономиката на САЩ

След като историческата стачка на Обединените автомобилни служащи (UAW) публично стартира, специалистите настояват, че стопанската система на Съединени американски щати ще бъде съществено наранена, само че е малко евентуално тя да докара до криза в страната.    " Това е по този начин, тъй като синдикалната част на промишлеността, въпреки и към момента огромна, не е толкоз огромна част от националната стопанска система, колкото беше в миналото ", споделя пред CNN Габриел Ерлих, стопански прогностик от University of Michigan.    Крайното влияние на стачката зависи от това какъв брой дълго ще продължи тя, дали фирмите ще съкратят служащи в други фабрики, какъв брой хора ще изоставен работа и какъв брой време ще отнеме на профсъюзите и фирмите да договорят съглашение.    Президентът на UAW Шон Фейн декларира, че " ние няма да разрушим стопанската система. Истината е, че ние ще разрушим стопанската система на милиардерите ".    И въпреки че оценките за икономическото влияние на стачката не сочат " разрушение на стопанската система ", вредите могат да бъдат обилни.   

Например, в случай че всички служащи от UAW във Ford, General Motors и Stellantis стачкуват в продължение на 10 дни, това ще коства на американската стопанска система 5 милиарда $, съгласно изчисленията на Anderson Economic Group. 
Според оценка на Ерлих обаче стачните дейности ще имат доста по-малък непосреден резултат. Той пресмята, че в случай че всички членове на UAW стачкуват в продължение на две седмици, в народен мащаб ще бъдат изгубени приходи на стойност 440 млн. $. Ако стачката продължи осем седмици, приходите в цялата страна ще бъдат наранени с 9,1 милиарда $.    CNN изброява методите, по които стачката може да навреди на стопанската система на Съединени американски щати:   Бизнесът наоколо до местата на стачката ще изгубят приходите    Въпреки че стачкуващите членове на UAW ще получават по 500 $ седмично протестни хонорари, те евентуално няма да са задоволителни за хората, с цел да поддържат естествените си разноски. Това значи, че локалните предприятия ще изгубят доходи.    Ако стачката продължи задоволително дълго, тя може да накара работодателите наоколо до засегнатите автомобилни фабрики да съкратят служащи, споделя Тайлър Тайл, вицепрезидент и шеф по публичните политики в Anderson Economic Group.   Доставчиците, които работят с Голямата тройка, може да се наложи да съкратят работници    Тъй като запасите от коли в страната към момента са под равнищата отпреди пандемията, Голямата тройка автомобилни производители ще се стремят да възобновят производството незабавно след края на стачката, споделя Ерлих. Ето за какво той чака те да отсрочат анулацията на поръчките към доставчиците за нужните им елементи за допустимо най-дълго време.   

Но когато производителите в последна сметка стартират да анулират поръчки, това ще има верижен резултат върху цялата мрежа от снабдители на части. Първоначално доставчиците, които работят непосредствено с автомобилните производители, така наречен снабдители от първо равнище, ще се опитат да задържат служащите си на заплата, тъй като се тормозят дали ще могат да ги наемат още веднъж, в случай че ги освободят. 
Но в случай че стачката продължи задоволително дълго, те няма да имат различен избор, с изключение на да съкратят служащи. Тогава проблемите ще се разпространят надолу по веригата и доставчиците от второ равнище - тези, които доставят предприятията от първо равнище, също може да се наложи да прибегнат до съкращения.   Данъчните доходи ще намалеят    По-малкият брой работещи поради стачките значи, че държавното управление няма да може да събере толкоз доста данъчни доходи. Това е от голяма важност, тъй като тази обстановка ще ограничи средствата за доста държавни стратегии.    На щатско равнище Ерлих пресмята, че в Мичиган, епицентъра на доста от стачките, данъчните доходи ще намалеят с 10,6 млн. $, в случай че те продължат две седмици.   Автомобилите може да поскъпнат    Anderson Economic Group пресмята, че 25 000 автомобила няма да бъдат създадени, в случай че стачката продължи 10 дни. Това би довело до повишение на цените на колите, изключително откакто наличностите така и така са лимитирани.   

Все отново въздействието на стачката няма да е сходно на пандемията и дефицита на компютърни чипове, които значително стопираха цялата автомобилна промишленост на Съединени американски щати през последните години, споделя Джонатан Смок, основен икономист на Cox Automotive. 
В момента цените на новите коли са се повишили с съвсем 3% по отношение на предходната година, съгласно показателя на потребителските цени за август.   
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР