След като Александър Флеминг открива пеницилина през 1928 г., смъртните

...
След като Александър Флеминг открива пеницилина през 1928 г., смъртните
Коментари Харесай

4 неща, които трябва да знаете за антибиотичната резистентност

След като Александър Флеминг открива пеницилина през 1928 година, смъртните случаи от инфекциозни болести внезапно понижават. Антибиотиците разрешават на хората да се борят с бактериалните инфекции, които са взели толкоз доста животи преди този момент. За страдание, човечеството е напът да изгуби този необикновен запас поради така наречен антибиотична устойчивост. Бактериите еволюират по този начин, че да се приспособяват към тези медикаменти, на които разчитахме толкоз дълго, и да остават живи, написа A Plus.

Метицилин-резистентен стафилокок е може би най-популярният супермикроб от този вид. Около 15 % от пациентите, които влязат в контакт с него, умират от инфекцията. Почти незабавно след основаването на антибиотиците, бактериите стартират да си намират метод да редуцират тяхната успеваемост. Колкото повече бактерии стават резистентни на лекуване, толкоз по-бързо човечеството ще навлезе в така наречен постантибиотична ера. Съответно – има евентуална заплаха да се върнем в годините преди откритието на Флеминг, което промени света.

Както Ед Янг разказва в детайли в The Atlantic, огромна част от казуса с антибиотиците се крие в това, че средностатистическият човек не знае съвсем нищо за тях, само че може да способства съществено за този проблем.

Затова – предлагаме в 4 концепции, които всеки би трябвало да знае, с цел да употребява антибиотиците отговорно.

1. Антибиотиците са потребни в борбата с бактерии, не с вируси или гъбички

Както самото им име подсказва, антибиотиците са смеси, които се борят с инфекциозните бактерии. Това значи, че те не работят при болести, провокирани от вирусите. Например простуда или грип. Често хората могат да изискват предписването на сходни медикаменти, когато са заболели. Всеки добър доктор обаче ще откаже и ще даде вярното лекарство.

2. Антибактериалните артикули са нездравословни за околната среда

Антибактериалният сапун за ръце не дава кой знае какви преимущества по отношение на общоприетия. Напротив – даже вреди на околната среда. Тези смеси не се отстраняват от отпадните води, което значи, че те се връщат в почвата или водните басейни и стават част от водния цикъл. Това има съществени последици върху водните организми, живеещи в тези региони, защото те се излагат на въпросните супермикроби.

3. Най-големият потребител на антибиотиците е добитъкът

Цели 80 % от всички антибиотици в международен мащаб се дават на животните по фермите. Те живеят в извънредно тесни пространства, цялостни с други животники. Това ги стресира и надлежно – ги прави по-податливи на разболявания. За страдание обаче огромна част от медикаментите се дават на животни, които към момента не са се разболявали. Това е неприятна процедура, от която няма никаква изгода. Тя просто усилва устойчивостта на бактериите към лекарството.

4.    Антибиотичната устойчивост значи, че бактерията става резистентна към лекарството, не към самия човек

Според ново изследва американците имат вяра, че устойчивостта настава, когато един човек, приемащ лекарството, стартира да не се въздейства от резултатите му. Съответно хората отхвърлят да го одобряват по време на целия постановен курс, с цел да лимитират излагането си на него. Това е безусловно неправилно. Ако не приемате антибиотика съгласно заръките на доктора, просто ще оставите в тялото си бактериите, които са се приспособили по-добре към лекарството. Това от своя страна ще докара до по-резистентен вариант. От извънредно значимо значение е да приемате всички медикаменти, предписани от лекаря.

Искате да научите още за бактериите, за метода, по който антибиотичната устойчивост настава и по какъв начин учените се пробват да преодолеят този проблем? Вижте това видео на Джо Хенсън от It’s Okay To Be Smart (на британски език).

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР