След историческото приближаване на космическия апарат на НАСА Нови хоризонти

...
След историческото приближаване на космическия апарат на НАСА Нови хоризонти
Коментари Харесай

Плутон бил по-голям, отколкото хората предполагат

След историческото доближаване на галактическия уред на НАСА Нови хоризонти учените откриха неподозирани обстоятелства за планетата джудже Плутон в края на Слънчевата система.

Водещият експерт на плана Алън Стърн разгласи, че Нови хоризонти е бил в оптималната непосредственост до отдалеченото небесно тяло на 14 юли. Разстоянието сред двата обекта е било 12 500 километра. Първоначалните данни, подадени до станцията на НАСА, посочили, че обиколката на Плутон е 1185 километра или почти 60 километра повече от това, което се предполагаше до момента.

По време на интервенцията си Нови хоризонти е минал край планетата със скорост от 14 километра в секунда. Поради неспособност машината да се достави с задоволително гориво, от американската галактическа организация не плануват нейната задача да продължи на повърхността на планетата.

Целта ѝ е да вземе посредством наблюдаване колкото се може повече данни, които в следствие да бъдат оценени. След края на задачата си Нови хоризонти ще продължи към външната граница на Слънчевата система.

Освен по-големия размер на Плутон учените съумяха да открият с помощта на изпратените данни, че има замръзнала вода по повърхността на планетата. Анализът демонстрира, че Плутон е напълно друг свят от считаното до момента.

Космическият уред е снимал замръзналата вода на върха на планина, ситуирана наоколо до Южния полюс на планетата. Засега учените не се наемат да кажат дали живителната течност е в огромни количества.

Интересни данни са получени и за двата спътника на Плутон – Харон и Хидра. Първият е построен от скална маса, до момента в който вторият е формиран главно от замръзнала вода, оповестяват от НАСА.

Началото на плана Нови хоризонти бе обещано през януари 2006 година. За деветте си години в Космоса апаратът измина 4.8 милиарда километра. Първите данни, които НАСА получи, бяха снимани, до момента в който машината се намираше на 260 милиона километра от замръзналата планета.

Най-важната част от задачата представляваше интервал от 30 минути, когато Нови хоризонти се приближи оптимално до Плутон.

Отдалечената планета е видяна за пръв път от учените през 1930 година и от този момент тя е минала едвам една четвърт от орбитата си към Слънцето.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР