След интензивния летен оперно-балетен сезон на открито в условия на

...
След интензивния летен оперно-балетен сезон на открито в условия на
Коментари Харесай

Отело открива сезона в Старозагорската опера

След интензивния летен оперно-балетен сезон навън в условия на пандемия, който включи и грандиозната премиера на операта „ Атила ” на Античния конгрес, плавният преход в залата през септември с няколко оперни заглавия и кулминационната точка „ Африканката ” на сцената на зала1 на Националния замък на културата, изборът на “Отело ” за формалното разкриване на оперния сезон е поредното предизвикателство за Старозагорската опера. Макар творбата да е приета за един от безспорните шедьоври, “Отело ” не се извършва доста постоянно – тъй като изисква освен отлични артисти, поради компликацията на вокалните задания, само че и певци-актьори. Чиста обич, злоба, ревнивост тук намират може би едни от най-ярките си изобразявания посредством средствата на оперното изкуство. България е горда, че измежду най-хубавите интерпретатори на Дездемона, Отело и Яго през XX век откриваме не малко български имена на най-прочутите подиуми. Към тях ще се причисли и международно приетият български тенор Камен Чанев, който ще направи своя дебют в ролята на Отело в спектакъла на Старозагорската опера.

В ролята на Дездемона ще му партнира Таня Иванова, а в ролята на Яго феновете ще видят Александър Крунев. Участват още Ивайло Йовчев, Стоян Боюклиев, Александър Марулев, Евгений Арабаджиев, Христо Иванов, Даниела Нинева и други, оркестър и хор на Държавна опера-Стара Загора, представители на Прабългарската школа за оцеляване „ Бага-Тур ”. Спектакъла ще дирижира основният диригент на Старозагорската опера Ивайло Кринчев. Режисьор на постановката е Петко Бонев, хормайстор Младен Станев, хореографията е на Ромина Славова. Сценографията и костюмите на „ Отело ” са последната взаимна работа на художниците Цветанка Петкова-Стойнова и Борис Стойнов, свързани трайно със Старозагорската опера и оставили ярка диря в образа на актуалното българско оперно и балетно изкуство.

На 6 ноември операта „ Отело “ от Джузепе Верди се завръща на сцената на Държавна опера-Стара Загора в целия си искра в една класическа режисура, основана с изключителното подпомагане на Община Стара Загора. С нея на 24 ноември 2014-а бе открито 45-тото издание на Фестивала на оперното и балетно изкуство в Стара Загора.

Шекспир е обичаният публицист на Верди. Още в ранния си креативен интервал композиторът написва опера по шекспировата драма “Макбет ” и се връща към нея съвсем двадесет години по-късно. Дълги години той е работил върху “Крал Лир ”, само че незадоволен от либретото, унищожава, както се допуска, към този момент готовата опера, а музиката й отчасти употребява за други свои творби. По Шекспир е последната творба на гениалния композитор – комичната опера “Фалстаф ”. Към “Отело ” пристъпва с безкрайната отговорност да сътвори произведение, което да бъде почтено за своя книжовен първоизточник. Либретото е написано от Ариго Бойто, като Верди променя шекспировия сюжет. Действието се развива към главния спор – стълкновението сред Отело и Яго. Верди резервира дълбоката общочовешка същина на безсмъртната шекспирова покруса – непреходните тематики за другарството и измяната, за обречената обич и безумието на ревността. Верди основава една реалистична музикална драма, неповторима с развиването на психологическия драматизъм на действието устремено водещ към кулминационния край.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР