След един век неуспех Сенатът на САЩ единодушно прие проектозакон,

...
След един век неуспех Сенатът на САЩ единодушно прие проектозакон,
Коментари Харесай

Сенатът на САЩ единодушно прие закон срещу линча

След един век крах Сенатът на Съединени американски щати единомислещо одобри проектозакон, който трансформира във федерално закононарушение линча - изтезанията без съд и присъда, станали знак на расисткото минало на страната, съобщи Франс прес.
Тримата чернокожи сенатор, един републиканец и двама демократи, бяха внесли дружно текста при започване на годината.

Приемането му е "красив и знаков миг " за Сената, разяснява сенаторът от Ню Джърси Кори Букър, считан за вероятен претендент на Демократическата партия на президентските избори през 2020 година

"Имаме опцията да признаем грешките на историята ни, да почетем паметта на брутално убитите и да оставим завещание, с цел да знаят бъдещите генерации, че след 200 опита за един век, това заседание взе верния избор ", съобщи той.
Ако текстът бъде признат и от Камарата на представителите, линчуването към този момент ще се счита от американското правораздаване за "върховен израз на расизма " след Гражданската война.

Линчът ще се квалифицира от федералните управляващи като "престъпление от ненавист ", категория престъпления, чиито жертви са били набелязани поради същинска или хипотетична принадлежност към избрана расова група или изповедание, поради полова ориентировка или неработоспособност.

В законопроекта се отбелязва, че 4472 души, най-вече чернокожи, са били линчувани сред 1882 и 1968 година

Според сенаторката от Калифорния Камала Харис, която е различен вероятен противник на Доналд Тръмп през 2020 година, законът ще помогне на американците да споделят истината за предишното си.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР