Ирландия, Испания и поне още една страна“ възнамеряват да обявят

...
Ирландия, Испания и поне още една страна“ възнамеряват да обявят
Коментари Харесай

Politico: Ирландия, Испания и „поне още една държава“ признават днес Палестина

Ирландия, Испания и „ най-малко още една страна “ имат намерение да разгласят признаването на Палестина като страна през днешния ден, оповестява.

Според изданието Мадрид и Дъблин могат да създадат координирани изказвания за признание на Палестина, съгласувани с най-малко още една столица.

Очаква се испанският министър председател Педро Санчес да направи надлежно изказване в испанския парламент. В Ирландия признаването на палестинската страна ще бъде оповестено от ирландския министър председател Саймън Харис, външния министър Майкъл Мартин и министъра на околната среда Иймън Райън.

Все още не е ясно дали Белгия, Словения, Малта или Норвегия ще се причислят през днешния ден, след първото изказване през март в коридорите на среща на върха на Европейски Съюз. Всички четири страни показаха поддръжка за този ход на разнообразни стадии, само че не се ангажираха с график, като се изключи Норвегия, която сподели, че ще признае Палестина тази пролет.

На собствен ред норвежката телевизионна корпорация NRK оповестява на 22 май, че норвежкият външен министър Еспен Барт Ейде и министър-председателят Йонас Гар Стьоре ще разгласят признаването на Палестина на конференция, планувана за сряда.

Съединени американски щати и други страни от Европейски Съюз настояват, че ще признаят Палестина като част от решение за две страни, контрактувано с Израел - де факто давайки право на несъгласие на държавното управление на страната. Премиерът Бенямин Нетаняху даде да се разбере, че ще се опълчи на решение за две страни, написа още изданието.

По-рано, на 3 май, беше обявено, че Република Тринидад и Тобаго реши публично да признае Палестина. Тя стана третата карибска страна, която призна палестинския суверенитет след Барбадос и Ямайка.

Преди това, през април, ръководителят на външнополитическия отдел на Европейския съюз Жозеп Борел съобщи, че до края на май няколко страни-членки на асоциацията могат да признаят палестинска страна. Той обаче не ги изброи.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР