След един неуспешен опит заради неправилно случила се концесия, новият

...
След един неуспешен опит заради неправилно случила се концесия, новият
Коментари Харесай

Странната авантюра на Благоевград с аквапарк без проект и заем от 17 млн. лв.

След един несполучлив опит поради погрешно случила се концесия, новият кмет на Благоевград Илко Стоянов ( от " ИТН " ) е извадил на дневен ред концепцията за аквапарк в града. За задачата той предлага общината да вземе нещата в свои ръце и да строи плаж с открит басейн, СПА център и под земята паркинг, както и да направи реорганизация на речния парк Бачиново в съседство. Но защото общината не разполага със лични средства, ще би трябвало да вземе заем. Тази концепция обаче докара до огромно разделяне благоевградчани, които от началото на месеца вземат участие в публично разискване и разнообразни полемики по тематиката.

Основното терзание е, че общината е избрала да финансира плана точно посредством заем. Но по-важното от самите пари е, че се прави разискване за отпущането му, без да има съответен план и ясна финансова аргументация.

Вместо да даде повече изясненост по проблема, в понеделник кметът на града реши, че би трябвало да промени плана, като изключи планувания СПА център. " Аз се вслушах в гласовете на хората и в техните страхове и въпреки че съм изцяло уверен в силата и изпълнимостта на цялостната концепция, стигнах до извода, че се нуждаем от едно уравновесено решение ", написа той във Facebook профила си, където разгласи решението си. Така общината ще кандидатства за по-малко пари - в началото беше очакван заем от 29 млн. лева, само че в този момент е в размер до 17.8 млн. лева От тях 6 млн. лева са за реконструкцията на парк " Бачиново " в съседство. За съпоставяне софийският аквапарк, който бе построен преди две години и включваше и вътрешен комплекс, струваше 9.54 млн. лева
Какво възнамерява общината последно
Проектът за реорганизация на речния парк и построяването на плаж е част от програмата на кмета Стоянов. Към момента общината е, разбор на територията и вероятни способи за деяние, в които обаче липсва обстоен финансов разбор. Единствено в презентация, показана на първото публично разискване от 6 януари, са направени сметки за индикаторите на двата плана (речния парк и аквапарка). След калкулации, които взимат поради най-консервативните разновидности, от общината споделят, че това начинание би било рентабилно. " За плаж и терми предвиждаме 230 хиляди годишни гости, с цена на билет - 7 лева за вход (за главния билет) и други индикативни доходи от посетителите - 5 лева за консумация. Очакваните доходи след разноските са към 3 млн. лева годишно при цялостно действие на всичко. Оперативната облага на година е близо 3 млн. лева (EBIDTA), което при разноски към 2 млн. лева да речем безусловно си покриваме всички отговорности ", разяснява по време на публичното разискване на 6 януари Гергана Муртова, шеф на дирекция " Икономическо развиване ", която показа финансовата част на плана.
Реклама
Това обаче наподобява много пресилено, защото даже да има 230 хиляди гости и те да харчат по 12 лева общите доходи излизат 2.76 млн. лева - или по-малко от предстоящата от общината облага. Също по този начин след новото предложение на кмета, съгласно което СПА комплекс отпада, тези сметки стават още по-криви, защото точно СПА-центъра трябваше да работи целогодишно и да генерира непрекъснати доходи.

От общината споделят, че желанието им е първо общината да кандидатства за финансирането, а след това да се прави обстоен план.

" Поканени сме да вършим публично разискване за вдишване на дълг за план, какъвто план няма, това тук е обстановка, рисунка, картинка... Но в това време стартираме процедура за взимане на заем ", разяснява по време на публичното разискване юристът Методи Байкушев.
Схема на капиталовите планове за аквапарка. *Забележка: Последният вид изключва новата постройка " Терми ". Източник: Предпроектни прочвания
" Кандидатстваме за финансиране на този план посредством финансов инструмент от Фонда за устойчиви градове. Усвояването на средствата по този инструмент ще се прави поетапно, съгласно обособените стадии от осъществяването ", дават отговор от община Благоевград за " Капитал ".
Реклама Заемът
Максималната стойност на плана, включващ възобновяване на парка по поречието на река Бистрица, площадки за спорт, зона за отдих, главен ремонт и реорганизация на аквапарк Благоевград, както и паркинги, би могла да доближи до 17.78 млн. лева Планирано е средствата да бъдат отпуснати от Фонда за устойчиви градове при период за погашение от 20 години. Като гаранция се залагат приходите на общината, а лихвеният % е в размер на 0.65% годишно, като погасяването става всеки месец, споделя се в новата за публично разискване на общината. Срокът на асимилиране е до 2023 година
Бюджетът на община Благоевград за 2021 година е 90 млн. лева
" Сумите ще бъдат усвоявани едвам след провеждането на публични поръчки, които могат да доведат единствено до по-ниски стойности ", написа кметът Илко Стоянов в своя профил във Facebook, където разгласи измененията по плана.
НЕ е истина общоизричаното факсимиле, че този план може да се финансира с безплатни европейски грантове. Към сегашния миг не съществува никаква опция за безплатно финансиране за сходни огромни планове и това е най-хубавата опция за реализация, посредством използването на европейски финансови механизми Илко Стоянов
кмет на община Благоевград

Желанието на кметството явно е да реализира целия план до лятото на 2023 година, излиза наяве от оповестеното изследване. В него са изброени два разновидността. Единият е да се прави архитектурен конкурс и след това да се организира търг за избор на реализатор, а другият е посредством инженеринг, като вторият вид ще е по-бърз съгласно сметките. При него обаче няма гаранция за положително качество заради липса на количествени сметки, споделя се в разбора.
Проект за парк " Бачиново ". " ато община Благоевград не може да си разреши да остави тези пространства занемарени. В парка се намесиха частни притежатели, а минералният запас на града не се употребява. Искаме да запазим зелените територии в Бачиново, да дадем опция за отдих, занимания и спорт за жителите на Благоевград, близките селища и посетителите на града, да приведем в атрактивен тип знакови за града пространства ", споделят от община Благоевград. Източник: Предпроектни прочвания Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Ритейл 3 Инфраструктура 1 Политика 2 Инфраструктура 3 Коронавирус 1 Инфраструктура 2 Коронавирус 3 Политика Реклама
Директорът на дирекция " Икономическо развиване " на община Благоевград Гергана Муртова и кметът на града считат, че планът би привлякъл още повече туристи и би оказал помощ за развиването на града. Но по време на публичното разискване на 6 януари стана ясно, че не знаят какъв брой туристи ориентировъчно посещават Благоевград годишно.
Улици или аквапарк?
Голяма част от жителите показват, че града има други проблеми като неналичието на улици, и попитаха за какво в този момент е най-належащо да се прави аквапарк. " Когато нямаш пари за самун да си купуваш пасти не е най-хубавото решение. Този план не е предпочитаният за Благоевград, приоритет би трябвало да бъдат обезкостените улици и тротоари ", разяснява по време на публичното разискване журналистът Георги Бузлов. " Най-важното нещо при едни небогати хора е неналичието на запаси. Ние нямаме запаси, няма да имаме бъдеще. Заемите би трябвало да бъдат премерени ", разяснява различен жител - инж. Спас Митев.

От общината дават отговор, че не би следвало това капиталово желание да се опълчва на улиците, водопроводната мрежа, осветлението, като признаха, че са в окаяно положение. Но акцентират, че финансовият инструмент, който възнамеряват да употребяват, изисква възвращаемост на вложените средства, а тези инфраструктурни планове не допускат доходи.

Някои жители също обявиха поддръжка за плана. " Благоевград има потребност от този план, единственият метод да се случи е посредством този метод на финансиране ", разяснява Любомир Палаханов от локалната група " Джумаята ".
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама София за образец, или не напълно
В предпроектното изследване за насочна точка е дадена София, която от две години също има общински аквапарк и вътрешен комплекс. Той е в активите на общинското сдружение " Софийски парцели ", което при започване на 2019 година подписа контракт за построяването на комплекса със строителната " Калистратов груп " на стойност 9.54 млн. лева Близо половината от средствата - малко над 4 млн. лева, бяха обезпечени от самото сдружение, а останалите 5.3 млн. лева съставляват заем от Фонда за развиване на градската среда към оперативна стратегия " Региони в напредък ". От тях 3.13 млн. лева са съфинансиране от Европейския фонд за районно развиване по програмата.

Концепцията на община Благоевград също е сама да стопанисва и ръководи бъдещия си плаж, както и да сътвори нови работни места. Но в случай че вземем за образец София, финансовите резултати на аквапарк " Възраждане " са много надалеч от предстоящите от Благоевград.

А Методи Байкушев слага под въпрос и до каква степен е удачно една община да ръководи басейни и аквапарк. В случая тя сплотява построяването им в един план, дружно с възобновяване на парк " Бачиново ", защото парцелите са прилежащи и общински.

" Паркът и плажът са един до различен, в края на зеления гръбнак на града по поречието на река Бистрица, и двата са предопределени за отдих, развлечение и спорт, по тази причина за нас е разумно да ги преглеждаме дружно. Инвестиционното желание на общината включва и паркинг и спирки на публичен превоз към Картала, по този начин тази територия се обвързва и с още една зона за спорт и отдих ", изясняват от общината за " Капитал ".
Един провален опитБлагоевград построи аквапарк още през 2005 година, само че той не работи от години, а повода за окаяното му положение е погрешно случила се концесия сред общината и сдружението " Аквапарк " ЕАД, която е за период от 30 години. Първоначално желаната инвестиция за първата година се равнява на 1.1 млн. лева тогавашни средства и включва построяването на олимпийски басейн, басейн с воден бар и пързалки, подобен с талази и съпътстващото го съоръжение. От 2005 до 2012 година концесионерът пък е трябвало да добави и закрит плувен басейн с трибуни за фенове, детски басейн, SPA и Wellness център, зали за фитнес, джакузи, сауни, солариуми, масажни и рехабилитационни отделения, заведения, детски център и съществена постройка - всичко на стойност 2.37 млн. лева До приключването на контракта " Аквапарк " е трябвало да построи и комплекс за обслужващи и рекреационни действия за 6.65 млн. лева Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Анина Сантова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР