След двегодишно затишие - отново крупна телефонна измама по стара

...
След двегодишно затишие - отново крупна телефонна измама по стара
Коментари Харесай

Възрастен мъж даде 20 хиляди лева на телефонни измамници

След двегодишно мъртвило - още веднъж крупна телефонна машинация по остаряла скица - предоставяне на пари за интервенция на потърпевш непосредствен в Горна Оряховица. Случаят е от 8 декември. 82-годишен мъж предава 20 000 лв. на чужд, който преди ден беше хванат. Историята е забавна, тъй като куриерът се пробва да избяга с парите, само че самите измамници, изработили закононарушението, го издават.

За това действие беше арестуван мъж на 37 години с двойно поданство – българско и турско. Възрастният човек е бил подведен по телефона, че щерка му, живееща в Съединени американски щати, е със строшен крайник и е належащо да ѝ бъде заплатена интервенцията. С него първо приказвал привиден лекар.

„ Моята щерка си счупила крайници на три места. Трябва да се сложат шест гвоздея. Златни! На крака”, изясни пред Стефанов.

После на Стефан се обадила и жена, която се показала за щерка му. „ И взе да плаче по телефона. Също като нейния глас. Плаче и сподели: „ Татко, би трябвало да ми пратиш парите”, описа възрастният мъж.

След което телефона взел „ докторът”, който бил настойчив. „ Каза, че парите би трябвало да се пратят незабавно. Търсих аз и открих 20 000 лева”, разясни още излъганият.

Схемата е класическа. Измамниците имали подготвен пощальон на позиция, открит по разгласи в интернет. Той ясно е съзнавал какво прави, само че не е познавал поръчителите. След като възрастният мъж бил уверен, че би трябвало да даде спестяванията си, се появило и мулето.

„ След като му дадох сумата, той потегли да бяга. Казах на жена ми: „ Тези ни излъгаха. Заминаха”, добави Стефан.

Възрастните вземат решение да ревизират по какъв начин е щерка им - тогава схващат, че са излъгани. Полицията в цялата страна е вдигната на крайник. Започва търсене на куриера, взел 20 000 лв.. И тук помагат… измамниците – мнимият лекар и актрисата, изиграла ролята на дъщерята по телефона. Оказало се, че куриерът измамил и своите поръчители и те го издават, свързвайки се с 82-годишния Стефан.

Поръчителите, издали своя пощальон, останали непроследими, защото употребявали интернет приложения, с цел да звънят на стационарния телефон. Куриерът обаче е хванат с помощта на горнооряховски криминалисти, специализирали се през годините в телефонни измами. В мулето била и цялата сума. Районната прокуратура във Велико Търново го задържа за 72 часа и му повдигна обвиняване. Предстои да бъде пожелан непрекъснат арест за 37-годишния мъж.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР