След двегодишна стагнация, светът на модата може да си отдъхне.

...
След двегодишна стагнация, светът на модата може да си отдъхне.
Коментари Харесай

Поскъпват ли дрехите тази зима?


След двегодишна застоялост, светът на модата може да си отдъхне. Хората се завърнаха в нормалността и това ги накара да прегледат, премерят и възобновят дрешниците си. Но наред с по-леките COVID-19 ограничения,в множеството западни страни, нов изверг се задава на хоризонта - инфлацията.

Всички европейски страни към този момент публично се движат към двуцифрова инфлация съгласно данни на Евростат. Дори рекордьорът по ниска инфлация – Франция, означи нов връх от 6.08% преди броени дни. Средната инфлация за Европа е 8.6%, а прогнозите на Statista и Междунаридния валутен фонд  сочат, че евентуална тежка енергийна зима в Европа ще тласне Еврозоната към двуцифрена инфлация.
-->
В България ситуацията също не е розово. Инфлацията публично мина 14%. Много нашенци се опасяват, че действителната инфлация е още по-висока. Притеснението идва на фона на новите данни от Националния Статистически Институт, които демонстрират 42.5% растеж на цените на продукцията по отношение на предходната година. Цените на горивата и газта също и съпътстващите проблеми свързани с енергийната рецесия на страната също удрят по джоба на българина, където повишаването доближи съвсем 100% за някои производства, а от там това нарастване се трансферира и към крайната цена за потребителите. Увеличението на цените в хранително-вкусовата индустрия е над 25% по отношение на предходната година по същото време.

Дали и с какъв брой ще нарастнат облеклата?

Бързият отговор е „ не по-малко от 3% “. Това са данните за интернационалната фешън обстановка съгласно стилната медийна компания The Business of Fashion и нейния годишен отчет. Ако възобновяване в Съединени американски щати и Китай е съвсем 100%, то Европа изостава. На остарелия континент покачването на цените в междинния клас облекла е над 10%. Именно този сегмент е и най-притиснат от ниското търсене на облекла, което съпътстваше пандемията през 2020 и 2021 година. Новият тренд е да се търсят най-вече облекла с най-голям % отстъпка без изключително значение марката. В контрастност, вторият главен растеж на търсенето е в първокласния сегмент. Там, повишението на цените е съвсем незабележимо, само че търсенето е доста – с 20% повече в международен мащаб, а в Европа - едвам 5%. Причината е, че от ден на ден хора работещи в дома се завръщат в офиса и желаят да създадат усещане.

Когато погледнем ценовия етикет обаче, имаме различен проблем. Цените, на които се продават и купуват облекла, пораства в допълнение заради енергийните проблеми на Европа и доста хора, освен в България, само че и в централна и източна Европа, преоткриват аутлет и облеклата втора употреба. Един от водачите на кръговата мода в България,, осъществя инвестиция от 20 милиона лв. в логистичен център в с. Равно Поле, Софийска област за да покрие новата реалност на стилния пазар. От марката оповестяват за евентуална опция за обработка на над 60 000 продукта на дневна база и регистрират хиляди поръчки всеки ден. Това е и в крайник с новите условия за устойчивите текстилни произведения на Европейски Съюз, която цели точно удължение на живота на облеклата.

Не е ясно дали този ритъм ще продължи само че едно е несъмнено: с цел да държат междинните цени на продуктите без забележима смяна за крайния консуматор, редица международни марки оферират все по-големи отстъпки. Но когато става дума за понижения, най-големите отстъпки още веднъж постоянно се виждат при търговците на кръгова мода. Редица категории артикули на Remix като  , блузи, рокли и даже обувки постоянно се оферират а и са все по-голяма част от живота на модерния човек, който желае освен да резервира покупателната дарба на бюджета си, само че и да опази околната среда - съществена тактика и на самия Европейски Съюз.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР