След две години ковид, след две години онлайн обучение, нещата

...
След две години ковид, след две години онлайн обучение, нещата
Коментари Харесай

Диян Стаматов: След две години онлайн обучение, резултатите са доста трагични

„ След две години коронавирус, след две години онлайн образование, нещата демонстрираха много трагични резултати. Националните външни оценения, които бяха преди два месеца, демонстрираха относително неудовлетворителни резултати. Една огромна част от учениците имат и много ниски оценки. Всичко това е резултат и на отдалеченото образование. “ Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria Диян Стаматов, ръководител на Съюза на работодателите в системата на националната култура и шеф на 119-то училище в София.

„ Именно заради тази причина би трябвало да бъдат положени оптимални старания от страната, с цел да финансира просветителните институции и да няма затваряне нито на детски градини, нито на учебни заведения “, уверен е Стаматов.

Към днешна дата има средства за нарастване на заплатите от 1 септември – с 5% на учителите и с 4% на непедагогическия личен състав. Предвидени са и към 20% нарастване на издръжката за гориво и електрическа енергия. Тези 20% биха стигнали в случай че няма внезапен скок на цената на тока и парното до края на годината. Но тук приказваме единствено за тези просветителни институции, в които те са на парно и на ток. Тези, които са на газ и на други източници, няма да могат да се оправят с тези средства. Знае се, че в Стара Загора са много, в София има значително, в Добрич са с съвсем напълно газифицирано топлоподаване. Там би трябвало да има специфична държавна дотация, с цел да не се стига до рецесия.

А не би трябвало да се стига до рецесия по ред аргументи. Затварянето на учебните заведения е доста елементарно. „ Дървената почивка “ към този момент ще се назовава „ газова почивка “, която в актуалния формат звучи по-интелигентно. Но резултатът е еднакъв.

Евентуалното понижаване на на отоплението в учебните заведения, евентуално на първо време ще докара до леки недоволства, тъй като във всяко едно от учебните заведения сме привикнали да е постоянно доста топло, даже да се отваря и прозореца. Това обаче в актуалната обстановка би трябвало да се сведе до най-малко. Чуваме сходни сигнали от Англия, от Австрия, където обмислят доста по-нетрадиционни подходи. Днес четох, че във Англия ще купят пуловери на всички възпитаници, ще бъдат раздадени гратис и ще обезпечат 19 градуса в пространствата. Звучи атрактивно и ексцентрично, само че откакто богата Англия обмисля такива действия, какво става дума за една бедна България? И тук в действителност би трябвало да мислим с нов формат. Но никога, съгласно мен, към затваряне на просветителни институции.

Цялото изявление вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР