След две години и половина в пандемия няма място за

...
След две години и половина в пандемия няма място за
Коментари Харесай

Проф. Александрова: Възможно е да се появи нов, напълно различен вариант от омикрон

" След две години и половина в пандемия няма място за драма. Трябва да приемем, че живеем с голям брой вируси към нас и те непрестанно се трансформират. Подвариантът BА.5 е един от най-бързо разпространяващите се изобщо, само че няма място за непотребни терзания ". Това съобщи пред телевизия Bulgaria On Air вирусологът от Българска академия на науките проф. Радостина Александрова.

По думите й, маските са потвърдили, че могат да защищават от предаване на инфекции.

" Това бе доказано и в доста съществени проучвания, в научни изявления в съществени списания, а в страните, където те се използваха през цялото време, най-много в Азия, смъртността бе няколко пъти по-ниска ", сподели проф. Арександрова и добави: " Трябва да бъдем рационални, ние не можем да живеем и не трябва да живеем в безплоден свят, защото нашата имунна система има потребност от своите дребни провокации, с цел да бъде в добра форма ".

Тя призна, че постоянно има маски в чантата си и е подготвена да ги употребява. В болнични заведения и места с уязвими групи хора би трябвало да се възползваме от отбраната им, без обаче да ги трансформираме във фикс концепция, сподели вирусологът.

" В края на юни СЗО заяви, че в международен мащаб 43% от случаите са свързани с BА.5 и 12% с BA.4, с тях се свързва новата Коронавирус вълна. Обикновено те се преглеждат, защото носят идентични разновидности в S-белтъка си, останалите им разновидности са разнообразни. Определено се чака да се усили броят на случаите. Южна Африка до юни беше в такава вълна. Няма доказателства, че има повишение на броя на хоспитализация и смъртни случаи спрямо предходната вълна ", сподели проф. Александрова.

Тя обърна внимание на обстоятелството, че съгласно последните данни преболедувалите, които имат и трета ваксина, са 83% предпазени от тежко боледуване.

" Вирусът се трансформира, до момента в който се развъжда в своите гостоприемници - хора и животни. Възможно е да се появи новнапълно друг вид от омикрон. Важно е да следваме рекомендациите ", акцентира вирусологът.

Проф. Александрова засегна и тематиката за маймунската шарка. Тя изясни, че 90% от случаите са в Европа, само че, за благополучие, няма по какъв начин предаването на вируса да се случи толкоз елементарно като при Коронавирус.

" Този вирус предизвиква заболяване и при деца. Не бива да стигне до уязвимите групи - деца, бременни дами и хора с имунни дефицити. Засегнати са главно хора от младата група и се допуска, че те нямат имунитет от ваксини. Вирусът изисква доста непосредствен контакт ", изясни вирусологът инаблегна на нуждата от добра хигиена, както и на разсъдък в връзките.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР