След десет дни официална българска делегация ще отиде на посещение

...
След десет дни официална българска делегация ще отиде на посещение
Коментари Харесай

Премиерът Кирил Петков да не се държи като „просто Киро“

След 10 дни публична българска делегация ще отиде на посещаване в Скопие, като в състава ѝ са министрите на външните работи и на превоза, а отпред на групата ще бъде самият министър-председател. Няма спор, хубаво е да има публични визити, хубаво е да се откриват другарски връзки и да се вземат решение значими въпроси. Обаче има нещо по-важно и то е какви сигнали насочат държавниците със своите дейности.

Хайде, в този момент да помислим разумно. България е страната членка на Европейския съюз. Държавата, която се стреми да стартира договаряния за участие, е Северна Македония. Съответно ръководещите в Скопие би трябвало да идват в София, а не противоположното. Този, който има потребност от помощ, отива при този, който може да му помогне, а не противоположното. С това посещение нашата делегация оставя усещането, че, надали не, ние молим македонците да почнат договаряния с Европейски Съюз. По този метод още през цялото време се слагаме в неизгодна позиция. Сигурен съм, че към господин Петков има хора с задоволително богат дипломатически опит, които би трябвало да му обяснят тези неща. Би трябвало да му обяснят, че когато е " просто Киро ", както го назова една, възхитена от него, депутатка, може да си върви където пожелае, само че когато е " министър председателят Кирил Петков ", би трябвало доста да внимава за всякое едно свое деяние.

Има и още нещо значимо, което към този момент няма общо с дипломацията. Това, което в този момент ще кажа, е извънредно политически неточно и по тази причина малко хора се показват по този метод. Държави от рода на Северна Македония и Украйна, които са се появили наскоро по странни стечения на събитията и поради проектите на някои велики сили, схващат главно от езика на силата. Управляващите елити в такива страни възприемат всеки жест на благосклонност като демонстрация на уязвимост. Колкото повече българските политици се усмихват на македонските си сътрудници, колкото повече приказват за " надграждане ", " добросъседство " и " европейски полезности ", толкоз повече другата страна се втвърдява, тъй като прави оценка нашето държание като подготвеност за всевъзможни взаимни отстъпки. Виж, в случай че се държим твърдо, в случай че не им вървим на крайници, в случай че всякога им заявяваме, че нито ще им позволим да ни крадат историята, нито ще позволим хората с българско етническо съзнание в Македония да бъдат дискриминирани, толкоз повече Скопие ще слуша какво му се споделя.

Другият неверен сигнал, който волно или несъзнателно можем да изпратим, е да накараме македонската страна да счита, че държим доста повече на " икономизирането " на нашите връзки, вместо на историята, спазването на договорите и премахването на дискриминирането. Самолетите, влаковете и автомагистралите до Скопие са нещо прелестно, обаче не могат да бъдат приоритет. Щели сме били да вършим някакви групи с македонците за инфраструктура, стопанска система и какво ли още не. Пълна нелепост е това. Няма никаква потребност да забатачваме работата с още и още ненужни структури. Има потребност от едно само нещо. Скопие да спре с историческите фалшификации и да извършва Договора, който сме подписали. Това е. Точка. Постоянното основаване на комисии и комисийки единствено разводнява нещата.

Изобщо, колкото по-малко се обясняваме, толкоз по-добре. Когато истината е на твоя страна, не са нужни прочувствени словоизлияния. И това надалеч не важи единствено за връзките ни със Северна Македония. Политиците, изключително тези на най-важните позиции, би трябвало да приказват малко и всъщност. И най-важното - да не се изхвърлят. Онзи ден във връзка отзоваването на Пламен Георгиев от консулския пост във Валенсия министър председателят Петков сподели, че спирали с политическите назначения. Ето това е изхвърляне. Също толкоз несъответстващо, колкото обещанието, че нямало повече да има корупция. Политически предопределение във всички сфери е имало, има и ще има. Който твърди противоположното или е тежък измамник, или е безвъзвратен простак. Как другояче ще се отблагодариш на стотиците хора – партийци, авторитетни симпатизанти, спонсори – които са ти помогнали да спечелиш изборите, в случай че не назначаваш тях или посочени от тях хора на държавни позиции? Така че политически назначения, както и корупция, постоянно ще има. Умният политик не споделя, че ще ги отстрани, а прави всичко допустимо, с цел да постави тези отрицателни събитие в някакви рамки. Умният политик не дава обещание бомбастични неща и доста внимава в какъв миг какви страни посещава. Да, в случай че си " просто Киро " можеш да приказваш каквото ти хрумне и да се шляеш по целия свят. Обаче, в случай че си " министър председателят Кирил Петков ", държанието ти би трябвало да бъде напълно друго.

Коментар на Петър Волгин в
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР