След 3 часа дебати и взаимни обвинения на първото заседание

...
След 3 часа дебати и взаимни обвинения на първото заседание
Коментари Харесай

Не приеха машинното гласуване, мажоритарния вот и субсидиите

След 3 часа диспути и взаимни обвинявания на първото съвещание в правната комисия в Народното събрание, депутатите отхвърлиха 5 от препоръчаните 6 законопроекта на 4 партии (без Българска социалистическа партия и ДПС) за промени в Изборния кодекс. Така те споделиха " не " на мажоритарния избор, препоръчан от ГЕРБ, и на гласуването по пощата - концепция на " Демократична България ".

От групировката на Слави Трифонов оферират изборните секции отвън страната да се образуват, където има дипломатическо или консулско посланичество или при съществуване на не по-малко от 40 гласоподаватели, подали заявление. Те оферират изключение да вършат изборите за Европейски парламент, където такива секции да се образуват единствено в държави-членки на Европейски Съюз.

Проектът на ГЕРБ-СДС за мажоритарен избор обаче беше отритнат. Той предвиждаше парламентарните изборите да се създават по мажоритарна изборна система с регистрирани едномандатни изборни региони с почти идентичен брой и съгласно обновените данни от Националния статистически институт.

" Без броене не могат да се вършат изборните региони, това е законопроект, изработен за една нощ ", съобщи Ива Митева, съгласно която сходни промени би трябвало да бъдат правени след точно проучване и разискване.

Предложението на ГЕРБ за промени в Изборния кодекс е обвързвано с въвеждането на мажоритарно гласоподаване в два тура - " една остаряла концепция ", сподели Десислава Атанасова, която е била импортирана още през 2016 година след референдума, проведен от екипа на " Шоуто на Слави ", която не мина тогава.

Отхвърлени бяха и останалите законопроекти - на " Демократична България " и " Изправи се! Мутри вън! ", които покриваха част от концепциите на " ИТН ". Предложението на " Изправи се! Мутри вън " бе сходно с това на " ИТН ". Те също предлагаха 32 МИР в чужбина, облекчение на основаването на секции там и въвеждането на напълно машинен избор.

Правната комисия  не одобри на първо четене законопроекта за промени в Закона за политическите партии на " ИТН ", който предвижда партийната дотация за един получен глас от 8 лева да стане 1 лева

От Движение за права и свободи оповестиха, че в случай че дотацията е 1 лева или 8 лева това е равно в действителност на нула, като Хамид Хамид означи, че 8 лева дотация е задоволителна единствено за огромни партии като ГЕРБ и Българска социалистическа партия, за по-малките партии сума под 10 лева на глас е равна на нула.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР