След 15 години в България световният лидер в търговията на

...
След 15 години в България световният лидер в търговията на
Коментари Харесай

Търговецът на пътуващите Lagardere планира ръст в България с 20% тази година

След 15 години в България международният водач в търговията на дребно на пътнически местоположения има 150 обекта, от които 55 са Inmedio в хипермаркети на " Кауфланд ". " Лагардер травъл ритейл " ще взе участие в търгове, с цел да усили съществуващия си бизнес по летищата и метростанциите, в това число и посредством duty free търговия. Наред с световните си Relay, Inmedio, 1 Minute компанията развива и местни концепции като Onda, " Миш-маш ", Sky Snack Bar, Le Croque Monsieur. След мощния растеж в оборота предходната година проектът за 2023 година е той да приближи 170 млн. лева.
Потокът от пасажери на летищата в България към момента не се е възстановил до равнищата от 2019 година, макар че за София упованието е това да се случи тази година. Във Варна и Бургас надали ще бъде реализирано през 2023 година Трафикът в моловете и по метростанциите обаче към този момент се върна до равнищата отпреди пандемията. При автогарите към момента е надалеч от този преди коронавирус. За жп гарите е мъчно да се заключи. При офисите - хората се завърнаха в тях, само че поради новия хибриден модел на работа са там по-малко дни, в сравнение с преди. Големите хипермаркети даже по време на пандемията бяха възходящ търговски канал.
След 15 години в България международният водач в търговията на дребно на пътнически местоположения има 150 обекта, от които 55 са Inmedio в хипермаркети на " Кауфланд ". " Лагардер травъл ритейл " ще взе участие в търгове, с цел да усили съществуващия си бизнес по летищата и метростанциите, в това число и посредством duty free търговия. Наред с световните си Relay, Inmedio, 1 Minute компанията развива и местни концепции като Onda, " Миш-маш ", Sky Snack Bar, Le Croque Monsieur. След мощния растеж в оборота предходната година проектът за 2023 година е той да приближи 170 млн. лева
Потокът от пасажери на летищата в България към момента не се е възстановил до равнищата от 2019 година, макар че за София упованието е това да се случи тази година. Във Варна и Бургас надали ще бъде реализирано през 2023 година Трафикът в моловете и по метростанциите обаче към този момент се върна до равнищата отпреди пандемията. При автогарите към момента е надалеч от този преди коронавирус. За жп гарите е мъчно да се заключи. При офисите - хората се завърнаха в тях, само че поради новия хибриден модел на работа са там по-малко дни, в сравнение с преди. Големите хипермаркети даже по време на пандемията бяха възходящ търговски канал.

Такива са наблюденията на Младен Йорданов, изпълнителен шеф " ", за постковидното възобновяване на човешките придвижвания и пътувания. За 15 години в България компанията, която ръководи, е построила мрежа от над 150 обекта, ситуирани в търговски и пътнически зони в страната. Това изяснява и необятния й взор по тематиката.
Ръста на продажбите с 35% на годишна база през 2022 година Младен Йорданов, изпълнителен шеф на " Лагардер травъл ритейл ", отдава на инфлацията, отварянето на нови обекти и подобряването на оперативната активност 150 оживени места в България
Българското сдружение е напълно благосъстоятелност на френската Lagardere, по-точно на една от двете й дивизии - Lagardere Travel Retail, която е и международен водач в търговията на дребно по пътнически местоположения. В страната по-разпознаваемо е с обектите си: Inmedio - в моловете и хипермаркетите, Relay, 1 Minute и Onda - по летищата. Брандовете на " Лагардер " (в компанията ги назовават " концепции " ) в България в действителност са над 10. Някои от тях са основани особено за потребностите на обособени наемодатели за избрани местоположения в страната.
Реклама
Обектите " Миш-маш " с българска кухня да вземем за пример са създадени първо за потребностите на пасажерите на Централна автогара - София, а след това навлизат в няколко офисни здания. Специално за автогарата е основан и Cafe bar. За летищата във Варна и Бургас от " Лагардер " са създали Sky Snack Bar. Там оперират също обекти на Bricco Pizza и Bottega Prosecco Bar - франчайз на италиански сътрудници. На групата са и дребните пекарни Hello!. Най-новата лична разработка е хранителна идея Le Croque Monsieur на Терминал 2 на летище София. " Наемодателят искаше нещо друго, което да е Instagram-абъл. Ние купихме един винтидж камион - същински Citroen от 1959 година, и създадохме нова идея за потребностите на пасажерите ", споделя Йорданов.
Усещане за локалност
В България се пробват да развиват марките на компанията майка, като непрестанно създават и нови местни концепции и формати, търсят нови марки и нови сътрудници. Последният мотив за това са търговете за обекти на летищата в София, Варна и Бургас, в които компанията взе участие, само че към този момент съответните разработки са конфиденциални.

" Специфичното за нашата група е, че сме упълномощени на локално равнище и във всяка страна имаме свободата да вземем решения, съобразени с потребностите на наемодателите и клиентите. Местните марки в травъл ритейл бизнеса са доста значими, изключително за чужденците. Защото огромните fast food са на всички места, само че туристите, които идват в България, желаят да опитат нещо локално. Така че във всички сегменти развиваме чувството за локалност (т.нар. sense of place). И в случай че в България имаме Relay да вземем за пример, той ще е като във Франция, само че част от продуктите ще са локални. Затова е и концепцията ни Discover Bulgaria, която върви в композиция с Relay. Разработена е тъкмо с цел да предложим на пасажерите - нашите клиенти, локални артикули и деликатеси - виновност, сирена, кашкавали и други ", изяснява той.
Когато от летище София поискали нещо друго за Терминал 2, което да е Instagram-абъл, от " Лагардер " купили винтидж камион - същински Citroen от 1959 година, и основали новата хранителна идея Le Croque Monsieur Особености на модела
В България " Лагардер " работи в три съществени сегмента - travel retail, non-travel и food service. Разделението травъл или нонтравъл идва от спецификата на местоположението, а хранителни концепции има и под двете " шапки ". В пътническите зони развиват бизнес линията на компанията майка Travel Essentials и в непътническите, така наречен комфортни магазини (convenience stores). Травъл ритейл са обектите на летищата в София, Варна и Бургас, на по-оживените метростанции в София, на Централна автогара - София, където " Лагардер " оперира всички обекти, на автогарите във Велико Търново и Варна и на жп гарите във Варна и Бургас.
Реклама
Нонтравъл са обектите във всички огромни молове, хипермаркетите - главно Kaufland, офисните здания - в " Бизнес парк София " и някои други.

Това, което липсва на българския бизнес от линиите на компанията майка, е duty free & fashion направлението. В страната в тази ниша на летищата в София, Варна и Бургас оперира световният дюти фри оператор, изяснява Младен Йорданов.

Локално за директни съперници от компанията одобряват обектите към веригите бензиностанции, както и локалните комфортни магазини на съществени улици. В София в тази категория попадат магазините Alcohol & Tabakoff и Kinky, а и новата верига комфортни магазини с български притежатели, която има упоритостта да отвори 500 обекта в страната.

Локално за директни съперници от компанията одобряват обектите към веригите бензиностанции, както и локалните комфортни магазини на съществени улици. В София в тази категория попадат магазините Alcohol & Tabakoff и Kinky, а и новата верига комфортни магазини Minimart с български притежатели, която има упоритостта да отвори 500 обекта в страната.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР