След 15 часа напрегнати дебати, процедурни хватки и извънредно заседание

...
След 15 часа напрегнати дебати, процедурни хватки и извънредно заседание
Коментари Харесай

Парламентът одобри окончателно новите изборни правила


След 15 часа напрегнати диспути, процедурни хватки и изключително съвещание на Комисията по правни въпроси, депутатите гласоподаваха дефинитивно измененията в Изборния кодекс, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Парламентът не съумя да стартира работа от първия път поради липса на кворум, а дебатът по новите изборни правила започва със скандал, в който депутати от ръководещото болшинство и опозицията си разменяха остри реплики и персонални нападки. Българска социалистическа партия упрекна ръководещите, че са писали измененията в кодекса „ на коляно “, а по-късно ги гласоподават „ на бързо “ и „ на мрачно “. Основание за това им даде провелото се до късно в сряда съвещание на отрасловата комисия, отчетът от което е раздаден на депутатите в четвъртък сутринта, минути преди да преминат към окончателното гласоподаване на текстовете.

„ Днес доста от вас ще натискате копчета, без да знаете какво вършиме. Още довечера ще отидете в медиите, с цел да разказвате за решения, които не знаете. Този парламент има 8% рейтинг и единственото учудващо е, че към момента има 8%, които му имат вяра “, упрекна ръководещите Крум Зарков от Българска социалистическа партия.

Последва изявление на ръководителят на Правната комисия Данаил Кирилов, в което той увери, че по време на дебатите са били деликатно изслушани всички съображения на опозицията.

Напрежението в залата се увеличи откакто на трибуната излезе депутатът от Българска социалистическа партия Явор Божанков, съгласно който българското общество е подложено „ на произвола на една тайфа “. От това обаче се почувства персонално обиден Вежди Рашидов от ГЕРБ. Абе, юноша, комсомолец, не си ли доста дребен да ми викаш тайфа? “, попита той от парламентарната естрада. „ Не съм живял 68 години едно младо момче, което не било във войската, да ми вика тайфа “, продължи Рашидов.

След всичко това напрежението в зала спадна и депутатите заработиха монотонно, приемайки текст след текст. Изненадващо обаче Данаил Кирилов разгласи изключително съвещание на Комисията по правни въпроси, където бяха признати значими промени посредством прегласуване на някои текстове.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР