След 10-годишни опити ГЕРБ успя да съсипе и най-обичания футболен

...
След 10-годишни опити ГЕРБ успя да съсипе и най-обичания футболен
Коментари Харесай

Обречени на провал: ГЕРБ съсипа и „Левски“

След 10-годишни опити ГЕРБ съумя да съсипе и най-обичания футболен тим „ Левски “. „ Сините “ са пред банкрут с няколко десетки милиона борчове и липса на предпочитание измежду огромния бизнес да се заеме с бакиите на клуба. Което е и разумно, защото никой не е задължен да оправя непознати сметки.

„ Синя “ България посърна на 13 февруари, точно на рождения ден на Мъри Стоилов – треньорът с 48 бона заплата на месец, сръбският милиардер Драган Шолак разгласи договарянията за закупуването на клуба като несполучливи.

От „ Герена “ побързаха да потвърдят с уточнението, че не са имали никакви искания, с изключение на тимът да върви нагоре, само че непреодолими са се оказали някои „ насъбрани отговорности през последното десетилетие “, написа „ Галерия “.

Какви са те? Припомняме, че „ Левски “ беше лишен не изключително непринудено от своя дълготраен притежател Тодор Батков през 2015 година. Две години по-рано действителната власт към този момент беше дадена на Иво Тонев, някогашен общинар от ГЕРБ, извънредно доближен на тартора на хунтата Бойко Борисов.

Същата година (2013) купата беше изпусната в последния кръг след призрачен автогол против „ Славия “. За да омилостиви публиката, Тонев бързо реши да събори бранш „ А “ и да стартира строителството на нова естрада, а след това и стадион.

И там започнаха едни неразбираеми схеми с компании, които работеха на „ Герена “, без да е ясно от кое място идват парите за разплащането. Никой не смееше да се оплаче, че в действителност май и не се заплаща, тъй като всички бяха наясно – зад „ Левски “ са най-силните хора в страната от ГЕРБ и Движение за права и свободи.

Едва след години излязоха борчове към строителните компании в размер на близо 15 милиона лв.. Междувременно през 2015 година акциите публично към този момент бяха благосъстоятелност на Тонев, юрист Александър Ангелов, доста непосредствен до Движение за права и свободи, и строителят Николай Иванов, чиято компания слага мантинели по автомагистралите. Последният е от Пловдив и в никакъв случай не беше ходил на мач на „ сините “, само че очевидно беше „ принуден “ да дава пари за Отбора на народа

Реклама

В същото време на „ Герена “ се даваха чудовищни пари за заплати, гонеха се равнищата в „ Лудогорец “, макар че в Разград притежателят е явен и присъединяване в Европа носеше тлъсти доходи. Докато при „ сините “ просто се наливаше от незнайна посока с нулеви резултати в Европа.

Съдбата сякаш се подигра с „ незнайната посока “, като с изключение на купата през 2013 година, Левски загуби по призрачен метод и финала за Купата на България. Два пъти се случи с дузпи с Берое и със Славия и един път измежду ефектен поврат от 0:1 до 2:1 за Черно море в 120-ата минута.

Хубавите пари се изливаха, само че се оказа, че с изключение на на строители, не е плащано и на страната за осигуровки върху тлъстите заплати. Бивши играчи също започнаха да се оплакват. Иво Тонев изчезна към чужбина и през 2016 година за притежател беше разгласен изненадващо Спас Русев, медиатор при няколко огромни покупко-продажби е България през последните години.

Едва през март 2019 година като нов „ бащица* беше разгласен Васил Божков. Едва след бягството си в Дубай хазартният необут разгласи истина: „ Левски “ беше безспорен рекет. Винаги съм подпомагал спорта, само че когато ти кажат „ взимаш Левски или бизнесът завършва “, имаш ли избор “, разгласи Черепа пред Миролюба Бенатова.

В началото Божков започва стремително с харченето на пари, само че към този момент се чу за близо 20 милиона лв. заварени задължения. На първо място към строителите на бранш „ А “, по-късно към Национална агенция за приходите, след това към някогашни играчи и треньори. Настоящите също взимаха постоянно пари.

В собствен жанр Божков стартира да харчи обилно. направи се и някакъв проект за погасяване на борчовете към страната.

Но бракът сред Левски и някогашният необут на ЦСКА търпя едвам до началото на 2021 година, когато последният избяга в Дубай, подгонен от същите хора, които го инсталираха в клуба. И оттова даде великодушни изявленията по какъв начин е бутал пачки на Влади Горанов и други доближени до Бойко Борисов, с цел да му бъдат таксувани хазартните игри с избрани налози. Нещо, което беше оценено от комисията „ Магнитски “ и занапред ще има последици.

Божков демонстративно хвърли акциите на Левски на Бойко Борисов, като ги прати по журналиста Сашо Диков. Не след дълго обаче бяха изборите и първият от поредицата служебни кабинети. Лидерът на ГЕРБ към този момент нямаше механизми да натиска компании за вземат Левски. И по този начин към този момент съвсем две години „ сините “ тънат в бедност борчовете едвам се обслужват, до момента в който треньорът Мъри Стоилов получава 48 000 лв. месечна заплата, както Narod.bg пръв заяви.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР