Славомир Сираковски, основател на движението Политическа критика и директор на

...
Коментари Харесай

Ефектът от завръщането на Туск в полската политика

Славомир Сираковски , създател на придвижването " Политическа рецензия " и шеф на Института за модерни проучвания във Варшава, в публикация Project Syndicate.
През юли някогашният ръководител на Европейския съвет Доналд Туск, който е и някогашен министър председател на Полша от 2007 до 2014 година, се завърна на политическата сцена в страната. Много гласоподаватели си го спомнят като политика, нараснал възрастта за пенсиониране - промяна, която беше анулирана през 2017 година от ръководещата " Право и правдивост " (ПиС).

Всъщност ръководещите упрекват Туск за съвсем всичко, което не е наред в Полша. Едно от параноичните обвинявания против него е, че е заговорничил с съветския президент Владимир Путин през 2010 година да уреди самолетната злополука, умъртвила тогавашния полски президент Лех Качински, еднояйчния близнак на водача на PiS Ярослав Качински. Според друга интрига Туск в действителност е немец, подкрепян от Ангела Меркел.

Самият Доналд Туск е непостижим прагматик. Той признава, че е направил съществени неточности по време на мандата си като министър-председател. И към този момент има вяра, че хората би трябвало да могат да избират дали желаят да се пенсионират по-рано, или да получат по-висока пенсия в подмяна на по-късно пенсиониране. Той е и по-малко стопански демократичен, в сравнение с преди, и приема, че страната би трябвало да е по-активна в преразпределението.
Управляващата "Право и правдивост " е подготвена да жертва и връзките със Съединени американски щати, с цел да понижи възможностите на опозицията.
Завръщането му имаше наелектризиращ резултат. Партията му " Гражданска платформа " скоростно си възвърна преднината измежду опозиционните обединения, като поддръжката й скочи от 16.9% до 27.3% за месец. Социологическите данни демонстрират, че Туск е съумял да притегли над един милион нови гласоподаватели за опозицията. Както един наблюдаващ означи, той се завърна в политиката като танк, тръгнал против пехотинците от ПиС.

Атмосферата в " Гражданска платформа " също се промени - политиците в нея излязоха от до неотдавна коматозното си положение. Туск пътува из страната и се среща с деятели, с представители на локалните управляващи и с елементарни хора. На конференциите дава отговор на враждебните въпроси от следени от ръководещите медии. Туск не се поддава на провокации, признава минали неточности, само че и дава отговор остро - в ослепителен контрастност с Качински, който изобщо не приема въпроси на конференциите си.
Капитал - брой 35
Стратегията му е да играе ролята на обединител на опозицията. Той освен заобикаля разногласия, само че и хвали другите опозиционни водачи. Туск не е видът политик, който желае да дели властта, само че към този момент е фокусиран върху успеха над " Право и правдивост ". Рискована задача, доколкото Качински има обилни преимущества (партията му ръководи държавния бюджет, публичните медии, държавните компании и разпределението на еврофондове), а евентуална загуба би била тежък неуспех за Туск.

Завръщането му усили войната на ръководещите против самостоятелните медии. ПиС се пробва да дръпне шалтера на най-голямата частна телевизия в страната - TVN, и новинарския й канал TVN24. Тъй като медиата е благосъстоятелност на Discovery (която е в развой на обединение с друга американска компания - WarnerMedia, притежаваща CNN), държавното управление внесе законопроект, който не разрешава на субекти отвън Европейската икономическа зона да управляват малките екрани, опериращи с полски лиценз. Удължаването на лиценза на TVN24 се отсрочва в изчакване законът да бъде признат. По този метод Полша провокира страната, на която разчита най-вече. Официални представители на Съединени американски щати разкритикуваха дейностите на Варшава, а неотдавна група сенатори и от двете партии предизвестиха в писмо: " Всяко решение да се приложат тези закони може да има негативни последици за връзките ни в сигурността, бизнеса и търговията. "

Посланието е ясно. Затова даже в лагера на властта така наречен Закон TVN срещна опозиция - група депутати, водени от консервативния водач на партията " Споразумение " Ярослав Говин, напуснаха ръководещата коалиция, което може да форсира рухването на ПиС. Качински, наподобява, е подготвен да жертва съюза със Съединени американски щати в опит да унищожи възможностите на опозицията. В същото време страната е в спор с Европейски Съюз по отношение на независимостта на правосъдната власт, което я прави уязвима за прекъсване на еврофондове. Така без устойчиво болшинство в Народното събрание ПиС се оказва на доста фронтове.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР